4 gün önce uyarmıştı: Bu deprem büyük depremin ayak sesleri

featured

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Süleyman Pampal Marmara Denizi’nde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki İstanbul depremi hakkında uyarıda bulundu.

Marmara Denizi, Marmara Ereğlisi açıklarında saat 16.38′ de 4,2 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem İstanbul’dan da hissedildi. İstanbul Valiliği’nden depremle ilgili yapılan açıklamada “Deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk şu ana kadar bildirilmemiştir. ” denildi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Süleyman Pampal CNN Türk’e yaptığı açıklamada ‘bu deprem büyük depremin ayak sesleri’ dedi ve uyardı:

YASAL DÜZENLEME YAPILMALI

“Bu depremler bir uyarı, büyük depremin ayak sesleri… Yapılarımızı hızlıca depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Yenileme yasası nedeniyle uygulamalar başladı ama İstanbul’da beklenen hızda yapılmıyor. Ayak seslerini duyuyoruz. Yapıları depreme dayanıklı hale getirme konusunda verimli çalışamıyoruz. İstanbulda yerel yönetimlerin bakanlıkla koordine gitmesi gerekiyor.

Tekil uygulamalar başarısız oluyor. İnşaat yapmak, yıkmak yeni bina yapmak, kazı yapmak, çevredeki binaları etkilemeden bunları yapmak mümkün olmuyor. Hasarlar oluşuyor. Bu aksaklıkları düzeltmek gerekiyor. Gerekiyorsa yasal düzenleme yapılması ya da bir takım avantajlar sunulması gerekiyor.

Çünkü deprem gerçekleştikten sonra alamadığımız önlemler ve masraflar büyük depremden sonra daha fazla olacak…”

SÜLEYMAN PAMPAL 4 GÜN ÖNCE UYARMIŞTI

Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi üzerinde yapılan istatistiki çalışmaların olduğunu, 1999 depreminden sonraki 30 yıl içinde büyük depremin olma olasılığının yüzde 60- 65 olarak belirlendiğini ifade ederek, “1999’dan sonra 21 yıl geçti. Bu yüzde 65 olan ihtimal 70’e çıktı, 75’e çıktı 80’e çıkıyor. Yani yaklaşıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde olması tabii ki mümkün, 10 yıla kalmayabilir, 10 yılı geçebilir de” demişti.

Pampal Marmara Fayı’nın ortalarında sismik boşluk oluştuğunu ve boşluğun henüz kırılmadığını, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana gelecek depremin ilk olarak Marmara açıklarında olacağını belirtmişti Bu fay hattının Silivri açıklarında 7- 7.5 buçuk büyüklüğünde depreme neden olacağını ifade eden Pampal, “Deniz altında yapılan çalışmalarla bu fay iyi tanımlandı. Bu fayın bir özelliği daha var, hiç hareket etmiyor, kilitli bir fay. Yani deformasyon hiç olmuyor, yıllık hareketlerle daha fazla enerji birikiyor. O nedenle burada 7’nin üstünde bir deprem olması sürpriz olmayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNE YAKLAŞIYORUZ

4 gün önce uyarmıştı: Bu deprem büyük depremin ayak sesleri

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 24 Eylül 2020, 14:31

    beklenen depremi seçim çalışmalarının ve projelerinin merkezine koyan başkan adayı kimdi?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!