4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ne kadar?

featured

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırması sonuçları açıklandı.

AÇLIK SINIRI NEDİR?

Açlık sınırı; 4 kişiden oluşan bir ailenin temel gıda ihtiyacı için harcadığı minimum giderdir. Açlık sınırı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen standartlara göre hesaplanmaktadır. Açlık sınırı değerleri; çalışan ve biri 0-6 diğeri 6-15 yaş arası olan 4 kişilik bir aileye göre hesaplanır. Bu aile üyelerinin alması gereken minimum kalorinin ne kadar olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiştir. Büyük çocuğu olan bir ailenin 2800 kalori ile hayatını sürdürmesi mümkün ancak konu 0-6 yaş arası bir küçük çocuk olduğu zaman bu değere ek olarak 2400 kalori daha ekleniyor, gelişim çağındaki bir bebeğin alabileceği en az kalori seviyesi 2400’dür.  Açlık sınırı; bir ailenin hayatta kalabileceği kaloriyi alması için güncel şartlarda gereken para miktarını temsil ediyor.
Yoksulluk sınırı nedir?
Yoksulluk sınırı; toplumun en küçük birimi olarak ele alınan 4 kişilik bir aile topluluğunun zorunlu harcamalarının minimum ne kadar olması gerektiğini hesaplayan değerdir. Yoksulluk sınırı; kira, ulaşım, su, elektrik, eğitim, giyim, iletişim, kültürel etkinlik gibi en temel ihtiyaçların gerçekleştirilmesi için gerekli olan para miktarını ifade etmektedir.

AÇLIK SINIRI NASIL HESAPLANIR?

Açlık sınırı; bir ailenin alması gereken minimum kalori miktarını en düşük hangi maliyetle alabileceği ele alınarak hesaplanıyor. Bir aile güncel piyasa fiyatlarına göre 2400-2800 arası kaloriyi minimum harcama ile nasıl alır sorusunu arayan açlık sınırı hesaplamasında temel alınan değer minimum harcama ile maksimum faydadır. Açlık sınırı son derece kolay bir şekilde hesaplanabiliyor. En sağlıklı veriler de takip edilebilirliği kolay olduğu için açlık sınırı verilerinden elde ediliyor.

İlk aşamada beslenme gurupları oluşturuluyor, bunlar;

Yoğurt – süt –peynir,
Et – balık – tavuk,
Bakliyat – sebze – meyve
Ekmek – un – makarna – pirinç olarak sıralanıyor.
İkinci aşamada ürünlerin aylık olarak değerleri takip ediliyor ve buna göre artış ve düşüşler aylık olarak hesaplanabiliyor ve yıllık olarak da ortalaması elde edilebiliyor.

YOKSULLUK SINIRI NEDİR?

Yoksulluk sınırı; toplumun en küçük birimi olarak ele alınan 4 kişilik bir aile topluluğunun zorunlu harcamalarının minimum ne kadar olması gerektiğini hesaplayan değerdir. Yoksulluk sınırı; kira, ulaşım, su, elektrik, eğitim, giyim, iletişim, kültürel etkinlik gibi en temel ihtiyaçların gerçekleştirilmesi için gerekli olan para miktarını ifade etmektedir.

YOKSULLUK SINIRI NASIL HESAPLANIR?

Yoksulluk sınırı; bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını TL cinsinden minimum bir rakam ile ifade eden tanımdır. Açlık sınırına göre baz alındığında hesaplanması son derece zordur ve şu ana kadar bu konu ile ilgili elle tutulur, net rakamlar veren çalışmalar yapılamamıştır. Yoksulluk sınırı ile ilgili en değerli çalışmaları şu ana kadar Türk-İş kurumu yapmış ve ortaya en net rakamları çıkarabilmek için uğraş vermiştir.

Genel olarak yoksulluk sınırı belirlenirken temel alınan esas formül; yoksul ve aşırı yoksul olarak tanımlanan ailelerin, gıda dışında yaptıkları harcamaların ortalamasının alınmasıdır. Fakat bu giderler her aile için sabit değildir. Yoksul ve aşırı yoksul olan ailelerin de net bir şekilde belirlenememiş olması yoksulluk sınırı için ifade edilen rakamın net bir şekilde belirlenmesini imkansız kılar ve ortaya çıkan rakam elde olan verilere dayandığı için gerçek bir nitelik taşımaz.

AĞUSTOS AYI AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRLARI

Memur Sendikaları (Memur-Sen) Konfederasyonu’nca, ağustos ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 385 TL, yoksulluk sınırı ise, 6 bin 653,16 lira olarak belirlendi.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırması sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 385 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 653,16 lira olarak tespit edildi. Ağustos ayında temmuz ayına göre gıda fiyatlarında ortalama yüzde 0,21’lik düşüş yaşandı. Ağustos ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 23,35 ile salatalık, yüzde 12,73 ile domates, yüzde 10,95 ile sarımsak fiyatında oldu. En çok göze çarpan düşüşler ise, yüzde 29,82 ile sivri biber, yüzde 22,38 ile kuru soğan, yüzde 16,35 ile havuç fiyatlarında yaşandı.

Ağustos ayında önceki aya göre giyim fiyatlarında ortalama yüzde 0,63’lük bir düşüş görüldü. Araştırmaya göre giyimde temmuz ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 2,32 artışla erkek spor ayakkabısı, yüzde 2,07 artışla çocuk tişörtü fiyatlarında oldu. Yüzde 5,29 azalışla çocuk tişörtü, yüzde 5,1 azalışla kadın terliği fiyatında ise düşüş gözlemlendi. Kişisel temizlik ve bakım fiyatlarında yüzde 1,34’lük bir düşüş gözlendi. En göze çarpan değişim yüzde 1,45 artışla tıraş malzemeleri fiyatlarında oldu. Bununla birlikte makyaj malzemeleri fiyatlarında yüzde 6,51 düşüş gözlemlendi.

‘ULAŞIM MADDE FİYATINDA YÜZDE 29’LUK ARTIŞ’

Ağustos ayında temmuz ayına göre haberleşme fiyatlarında ortalama değişim yüzde 4,87’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme fiyatlarında en göze çarpan değişimler yüzde 33,33 artışla PTT koli gönderme ücretlerinde oldu. Ulaşım fiyatlarında ise yüzde 0,29’luk artış oldu. Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 8,25 artışla araba kiralama ücreti fiyatlarında gözlendi. Bununla birlikte ulaşımda önceki aya göre yüzde 6,06 azalışla LPG dolum ücretinde düşüş gözlemlendi. Aydınlanma madde fiyatında ise, ağustos ayında temmuz ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi. Ağustos ayında önceki aya göre ısınmada ortalama yüzde 3,21’lik bir artış gözlenirken, barınmada yüzde 1,30’luk bir artış oldu.

‘ÇEVRE VE SUDA YÜZDE 0.59’LUK ARTIŞ’

Araştırmaya göre eğitim-kültür fiyatlarında da yüzde 1,39’luk artış yaşandı. Eğitim-kültür  fiyatlarında temmuz ayına göre değişimin yüzde 16,39 artışla özel üniversite ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültürde Umreye gidiş ücretinde yüzde 3,15 azalış yaşandı. Sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,75’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimler yüzde 3,21 artışla derece fiyatlarında oldu. Çevre ve su fiyatlarında yüzde 0,59’luk bir artış yaşandı. Çevre ve suda temmuz ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 1,41 artışla fayans madde fiyatlarında yaşandı.

(T24.com.tr)

4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ne kadar?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!