Muğla’da zeytinlik ve ormanlık alandaki yangınlara 6 tutuklama

featured

Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan makilik ve zeytinlik alanlarda çıkan yangınla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3’ü tutuklanırken, 1’i ise adliye kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Bodrum’un Mumcular Mahallesi’nde ormanlık alana sigara izmariti atarak yangın çıkmasına neden olan 3 şüpheli de tutuklandı.

Muğla‘nın Milas ilçesinde çıkan ve dün akşam Yeniköy Mahallesi’nde faaliyet gösteren Kemerköy Termik Santrali‘nin bahçesine ulaşan yangın, 11 saatin ardından bu sabah saat 08.00 sıralarında etkisini yitirdi. Santral çevresindeki yer yer devam eden alevlere müdahale ise hem karadan hem de havadan devam ediyor.

Türkevleri Mahallesi’nde etkili olan orman yangını, dün rüzgarın etkisi ve farklı bölgelere saçılan kozalak parçalarının tutuşması nedeniyle geniş bir alana yayıldı. Yangının yerleşim bölgelerine ulaşmaması için gün boyu havadan ve karadan büyük mücadele verildi.

Sarp ve kayalık arazide süren yangın, zaman zaman bölgedeki yerleşim yerlerini de etkisi altına aldı.

Hava araçlarının ve kara ekiplerinin müdahalesine rağmen ilerleyen alevler, akşam saatlerinde Kemerköy Termik Santrali’nin tel örgülerini de aşarak santralin bahçesine kadar geldi.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Mumcular bölgesinde çıkan orman yangınıyla ilgili olarak 3 kişi tutuklandı.

Zanlıların arabadan sigara izmariti atmak suretiyle yangına sebep oldukları belirlendi. Üç zanlı, ‘tedbirsizlik sonucu yangına sebep olmak’ suçundan tutuklandı. Soruşturma devam ediyor.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde geçen çarşamba günü şehir merkezinde çıkan orman yangınıyla ilgili de 16 yaşındaki C.Y. tutuklanmıştı.

İZMİR’DE YAKALANANLAR DA TUTUKLANDI

Milas’a bağlı Ekindere Mahallesi’nde, geçen 2 Ağustos’ta meydana gelen olayda, yöre halkı 4 şüphelinin zeytinlik alana molotofkokteyli atarak kaçtığını fark etti. Molotofkokteyli atılan alanda çıkan yangın kısa sürede vatandaşların ve ekiplerin desteğiyle söndürüldü. Vatandaşlar, durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine harekete geçen Milas Jandarma Komutanlığı ekipleri, tespit edilen şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. Milas’ta kundaklama girişiminin ardından İzmir istikametine kaçtığı belirlenen 4 şüpheli, güvenlik güçlerinin çalışmasıyla İzmir girişinde yakalandı. Milas Jandarma Karakol Komutanlığı’na bağlı Selimiye Karakol Komutanlığı’na getirilen şüpheliler, burada toplanan vatandaşlar tarafından linç edilmek istendi. İşlemlerin ardından dün Milas Adliyesi’ne sevk edilen kundaklama şüphelilerinden 3’ü sevk edildikleri adliyede tutuklanıp, cezaevine gönderildi. Diğer şüpheli ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

Santral çevresinde hazır bekletilen çok sayıda arazöz, itfaiye aracı, TOMA ve su tankeriyle alevlerin termik santralin ana binası ve üniteleri ile sosyal tesislere ulaşmasının önüne geçilmeye çalışıldı.

Bu arada, Kemerköy Termik Santrali personeli akşam saatlerinde tahliye edildi, yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı. Santralin etrafındaki ağaçlar kesilirken iş makineleri ile de santral çevresinde hendekler kazıldı.

Yangının, bir üst noktadaki Yeniköy Termik Santrali’ne ulaşmaması için de büyük bir mücadele ortaya konuluyor.

Bölgede etkili olan rüzgar, çalışmaları zorlaştırıyor.

TURGUT ŞELALESİ’NİN ÇEVRESİ KÜLE DÖNDÜ

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, 8 gündür mücadele edilen orman yangını, bölgedeki yemyeşil ağaçlar ve berrak suyuyla hem doğa harikası hem de Marmaris’teki turistik noktalardan biri olan Turgut Şelalesi’nin çevresini de küle çevirdi. Şelalenin yanı başında bulunan ve alevlere teslim olmasının ardından küle dönen ağaçların görüntüsü, görenlerin yüreğini sızlattı. Şelalenin çevresindeki birçok ağacın yanı sıra asırlık çınarların da alevlerden zarar gördüğü görüldü. Ayrıca, şelaleye tırmanmak için yapılan ahşap merdivenler de yanarak kullanılamaz hale geldi.

BAKANLAR BÖLGEDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez  ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli dün akşam santralde incelemelerde bulunurken alevler bölgeye yaklaştı. Bu gelişmenin ardından Bakan Soylu, Bakan Dönmez ve Bakan Pakdemirli çalışmalarına devam etmek için Jandarma Karakoluna geçti. 

ALTUN: SANTRAL KONTROLLÜ ŞEKİLDE DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Muğla’nın Milas ilçesi Yeniköy Mahallesi’ndeki Kemerköy Termik Santrali’ne ulaşan yangına ilişkin, “Hadisenin bu noktaya gelebileceği öngörüldüğü için Kemerköy Santrali kontrollü devre dışı bırakılmış, personel tahliyesi ivedilikle gerçekleştirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Altun, “Tahliyenin ardından itfaiye ekiplerince durum tespiti için santralde incelemeler yapılmış ve santraldeki ana ünitelerde ciddi bir hasar meydana gelmediği anlaşılmıştır. Halen acil müdahale ekiplerince santral sahasında inceleme ve soğutma işlemleri ile gerekli tüm emniyet tedbirleri alınmaya devam etmektedir. Yangın mahallinde herhangi bir can kaybı yaşanmaması için gerekli tüm adımlar atılmıştır” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, Muğla’nın Milas ilçesi Ören bölgesinde yangın nedeniyle gerçekleştirilen tahliye çalışmalarının sorunsuz tamamlandığını açıkladı.

Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Milas’ın Ören bölgesindeki yangın nedeniyle gece boyunca tahliye çalışmaları devam etmiş, termik santralde bulunan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri’mize ait çıkarma gemileriyle bölgeden emniyetle tahliye edilmiştir. Tahliye çalışmaları sorunsuz şekilde tamamlanmıştır” denildi.

KÖYCEĞİZ YANIYOR

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınının yayılması üzerinde bir mahalle daha tahliye edildi.

Ağla Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan ve kısa sürede geniş bir alana yayılan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle ve karadan ulaşımın olmadığı yerlerde çalışmalar güçlükle yürütülüyor.

Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahallelerinin bir bölümünün dün tedbir amaçlı tahliye edilmesinin ardından Sazak mahallesi de tedbiren boşaltıldı.

Vatandaşlar yangının yoğun olduğu yerlere yaklaşmamaları için sık sık uyarıldı.

Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınının söndürülmesi çalışmalarına mahalle sakinleri traktörlerle katıldı.

Ağla Mahallesi’ndeki ormanlık alanda rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangının söndürülmesi için ekipler havadan ve karadan müdahalede bulundu.

Yangını söndürmek için mahalle sakinleri de seferber oldu.

Ekiplere yardımcı olan mahalleliler, yangının kontrol altına alınmasının ardından traktörlerine bağladıkları ilaçlama tanklarıyla soğutma çalışması yaptı.

BİR MAHALLE DAHA TAHLİYE EDİLDİ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınının yayılması üzerinde bir mahalle daha tahliye edildi.

Ağla Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan ve kısa sürede geniş bir alana yayılan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle ve karadan ulaşımın olmadığı yerlerde çalışmalar güçlükle yürütülüyor.

Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahallelerinin bir bölümünün dün tedbir amaçlı tahliye edilmesinin ardından Sazak mahallesi de tedbiren boşaltıldı.

Vatandaşlar yangının yoğun olduğu yerlere yaklaşmamaları için sık sık uyarıldı.

Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

MİLAS VE BODRUM’DA YANGIN DEVAM EDİYOR

Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Milas’ın Beyciler Mahallesi’nde 31 Temmuz’da başlayan orman yangını Ören Türkevleri, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ile Bodrum’un Aşağı Mazı, Yukarı Mazı mahallelerinde etkili oluyor.

Gece boyunca karadan yürütülen söndürme çalışmalarına havadan da müdahale ediliyor. Türkiye’nin farklı illerinden gelen arazözler ve itfaiye ekipleri de geniş bir alanın etkilendiği yangını kontrol altına alabilmek için çalışma yürütüyor. Tahliye edilen mahallelerde kontrol altına alınan alanlarda soğutma çalışmaları devam ediyor.

Kissebükü Koyu’na kadar ilerleyen alevler havadan ve karadan çalışmayla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Arazözlerin yanan alanlara ulaşabilmesi için iş makineleriyle orman yolu açılıyor. Gönüllüler ve bölge halkı da ekiplerin çalışmalarına destek veriyor. Bölgede günün ilk ışıklarıyla birlikte hava araçlarıyla da müdahale başladı.

ALEVLER MENTEŞE İLÇESİNE İLERLİYOR

Alevler Muğla’nın Menteşe ilçesine 8 kilometre kadar yaklaşması üzerine Menteşe Kaymakamlığı koordinasyonunda kriz masası oluşturuldu. Alınan kararla ilçenin Kozağaç ve Şenyayla mahallelerinin tahliyesine karar verildi. Alevlerin yerleşim yerlerine girmesini engellemek amacıyla Kozağaç, İkizce ve Salihpaşalar mahalleleri çevresindeki ağaçlar kesildi.

Bölgede, Valilik, Kızılay ve belediye ekipleri tarafından yardım koordinasyon merkezi oluşturuldu.

BAKAN PAKDEMİRLİ: KARABÜK VE ADANA FEKE KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karabük ve Adana’nın Feke ilçesindeki yangınların kontrol altına alındığını açıkladı.

Bakan Pakdemirli, Twitter’daki hesabından orman yangınlarına ilişkin açıklamada bulundu. Pakdemirli, 2 yangının kontrol altına alındığını belirterek, “Karabük merkez ve Adana Feke yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor” dedi.

ANTALYA

Manavgat’ta 28 Temmuz günü saat 12.05’te 4 farklı noktada başlayan orman yangınları, 9’uncu gününe girdi. Manavgat’a sınır ilçeler Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya’nın bazı mahallelerine de sıçrayan yangında, 7 kişi yaşamını yitirdi. İlk yangınlardan birini ilçe merkezinde başlatan C.Y. (16) Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında ‘kasten orman yakmak’ suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.

6500 PERSONELLE MÜDAHALE

Bölgede 6 uçak, 2 İHA, 19 helikopter, 1 insansız helikopter, 1858 araç ve 6 bin 500 personelle söndürme çalışmaları sürüyor. Yangından etkilenen 722 kişi ve görevlinin 715’i tedavi edildi, 7 kişinin tedavisi devam ediyor.

ÇADIR VE KONTEYNERLER KURULUYOR

Afetten etkilenen 45 mahallede 2 bin 400 afetzedeye psikososyal destek verildi. 93 aileye konteyner kuruldu. 20 mahallede tuvalet- duş sistemi hayata geçirildi. Hem hayvanların barınması hem de insanlar için de 133 çadır kuruldu. Bölgeye 47.5 milyon liralık nakdi yardım geldi. Hasar tespit çalışmalarında 1118’i konut 2006 bina ağır hasarlı tespit edildi.

MANAVGAT’A DUYGULANDIRAN MEKTUPLAR

Manavgat’ta bugün 9’uncu gününe giren yangınlar devam ederken, bölgeye Türkiye’nin birçok ilinden yiyecek içecekten, giyeceğe ve çocuk ve bebekler için de oyuncağından bezine her türlü yardım gönderiliyor. Manavgat Belediyesi’nin Atatürk Kültür Merkezi’nde oluşturduğu Yardım Toplama Merkezi’ne gelen yardım kolilerinin içinden de onlarca mektup ve not çıkıyor.

KÖYLÜ ÇOCUKLAR KUMBARASINI GÖNDERDİ

Konya’nın Çomaklar köyünün çocukları da biriktirdiği bozuk paralarını kumbarasıyla birlikte Manavgatlı çocuklara gönderdi.

Günde yaklaşık 300 gönüllünün başvuru yaparak görev aldığı 4 ayrı merkezde koliler ayrıştırılıyor. Serik Yukarı Kocayatak Mahallesi’nden Müzeyyen Elif Vural, “Allah yardımcınız olsun. Bizim de başımıza geldi ama ne olursa olsun pes etmeyin ayakta durun. Savaşın sonuna kadar destekçinizim. Yardıma ihtiyacınız olursa haber verin” diye yazdı. 5 yaşındaki Neva Gül, “Merhaba ben Neva Gül, 5 yaşındayım sizin için dua ediyorum” diye yazarak yaptığı bir resmi gönderdi.

TEK BAŞINA 4 SAAT MÜCADELE

Manavgat yangınına gece yarısı Güzelyalı Mahallesi’ndeki evinde yakalanan Hasan Manas, eşi, annesi ve kız kardeşini Manavgat’tan gelen kızının otomobiline bindirip yolladı. Ailesini güvenli bölgeye gönderen Manas, evde tek başına yangınla mücadele ederek, ahırdaki hayvanları kurtarmaya çalıştı. 4 saatlik mücadelenin ardından 51 koyunu tamamen yanan Manas, evini ise kurtardı. Yangına 28 Temmuz günü saat 01.00 sıralarında yakalandıklarını anlatan Hasan Manas, kızının telefonuyla uyandığını söyledi. Manas, “Kızım, ‘Baba yangın var, ayağınızı denk alın. Almaya geliyorum’ dedi. Sonra buraya geldi, annem, eşim ve kız kardeşimi arabaya bindirip yolladım. Yarım saat sonra bu memleketi ateş bitirdi” dedi.

Evde hayvanları da olduğu için kadınları gönderdikten sonra tek başına hem hayvanları hem de evi kurtarmak için yangınla 4 saat mücadele ettiğini anlatan Hasan Manas, “Evi yakmasın diye tüpü attım, motoru kaçırdım. Evin yanındaki ahırda kuzularım vardı, yan tarafta arılarım vardı ama hepsi yandı. 6- 7 ton samanım gitti. Daha da gözlerim şişik o günden beri. 51 koyunum yandı” diye konuştu.

KAÇAMAYAN GEBE KOYUN DOĞURDU

Sarılar Mahallesi’nde hayvancılık yapan Sinan Oğuz da yangının çiftliğine doğru geldiğini görünce önce ne yapacağını bilemedi ardından hayvanları ölmesin, diye bedava vermek istediği kişileri aradı ancak olumsuz cevap aldı. Yangının iyice yaklaşmasıyla 150 koyun ve keçisini çıkartıp kaçırmaya başladı. Bu sırada gebe olan koyunlardan biri geride kalıp otların içine yattı. Koyunun doğum yaptığını gören Oğuz, geride bırakmayıp el arabasıyla taşımaya başladı. Hayvanlarını yola çıkaran Oğuz, buradan arkadaşının arazisine götürdü. Bu sırada gebe koyun ise doğum yaptı ancak geç kalınan doğum nedeniyle kuzu öldü. Koyunun alevlerin önünde doğum yapmak için çimlerin üzerine yatması ise cep telefonu kamerası ile görüntülendi.


Yangının çiftliğine geleceğini beklediğini söyleyen Sinan Oğuz, “Gece uyumadık, hazırlıklıydık aslında. Saat 11 gibi bir anda dumanlar hızlandı. Hayvanları çıkardık işte ileride boş arazi var oraya doğru. Bir anda zaten hiç müdahale edemedik zaten evin oradan geldi yangın. Yaktı, yıktı, çıktı, gitti yani. Yemler, depo, malzemeler hepsi yandı. Hayvanları kurtardık çok şükür. Yola çıkarıp yürütüp bir arkadaşın yanına götürdük. Buralar hala yanıyordu. Soğutma çalışması yapıldıktan sonra getirdik” dedi.


Yangını çektiği sırada koyunun doğum yapmaya çalıştığını söyleyen Oğuz, “Hayvanlardan biri o sırada doğuma başladı. Onu el arabasıyla taşıdık. Doğurmak üzereydi diye strese girdi hayvan. Koyun doğururken başında bekledik ama yavru kuzuyu kaybettik çünkü annesi zamanında doğum yapamadı ve strese girdi. Yangın günü başka bir koyunumuz doğurdu, tesellimiz o oldu. 6 kuzumuz dumana maruz kaldığı için nefes darlığından öldü. Tavuklarımızın bir bölümü öldü” diye konuştu.

Yangının ardından toparlanmaya çalıştıklarını söyleyen Oğuz, “Yangın günü 3-4 kişiyi aradım. Paraya bakmadan hayvanları birisi götürsün beslesin de ölmesin, diye. Benim gibi düşünen çok insan vardı. Şu an toparlamaya çalışıyoruz. Geri getirdik hayvanlarımızı orada aç kaldılar 2 gün. Kaygılıyız çünkü tüm meralar yandı, otlaklarımız yok. Yardımlar geliyor fakat ilerisi için nasıl olur bilmiyorum. Hazır yem alarak bunu yapamayız. Yem fiyatları çok yüksek. Yaylada olan hayvancılar var onlar da gelecek” dedi.

ORMAN EKİPLERİNE SIRTINDA ERZAK TAŞIDI

Akseki ilçesinin farklı noktalarında devam eden orman yangınında ise yöre halkı, alevlerin söndürülmesi için seferber olurken, kadınlar da ekiplere sırtlarında erzak taşıyor. Murtiçi’nde bir kadın da alevlerle mücadele eden ekiplere sırtındaki çantayla su ve ekmek taşıdı. Kadının ilerleyen yaşına rağmen dik yamaçta yorgunluğa dahi aldırış etmeden gidişi, bölgede görev alan köylü tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

ANNESİ İLE BABASINI KURTARDI, VÜCUDUNUN SAĞ KISMI YANDI

Manavgat ilçe merkezinde oturan Ferhat Okudan (37), yangın sırasında kendisini telefonla arayan anne annesi Ümmühan ve babası Mustafa Kemal Okudan’ı motosikletle gittiği Kalemler Mahallesi’nde alevlerin arasından çıkarıp kurtardı. Ferhat Okudan, anne ve babasını ağabeyinin aracına bindirip alandan uzaklaştırırken, kendisi alevlerin ortasında kaldı. Kapının önündeki traktöre doğru giden Okudan, hem karşısından hem de arkasından gelen alevlerden kaçmaya çalışırken vücudunun sağ kısmında yanıklar oluştu. Okudan, alevlerin arasından kurtulurken, yaralarına rağmen mahallesine gelerek destek vermeye devam ediyor.

‘ATEŞİN İÇİNE GİRİP KAÇMAYA BAŞLADIM’

Yangın sırasında otelde çalıştığını ifade eden Ferhat Okudan, “Annemi aradım, bana köyün üst kısmında yangın olduğunu söylerken ‘Bizi kurtarın’ dedi. Hemen motosikletime binerek hızla mahalleye geldim. Alevler mahalleyi sarmaya başlamıştı. Bizim evin önünde de zeytin ağacı vardı, bir anda alevler ona da sıçradı. O yanarken üstünden alevler gelmeye devam ediyordu. Rüzgar da çok şiddetli esiyordu. Ben hemen eve girip annem ile babamı çıkartarak, ağabeyimin arabasına bindirdim. O esnada alevler evin önünde yükselmeye başladı. Kaçmaya çalışıyordum ama evin ön kısmında da alevler yükseliyordu. O esnada kapı önünde duran traktöre bindim ve 30 saniye kadar bekledim. Alevler sırtıma doğru vuruyordu. ‘Ya iki ateş arasında kalacağım ya da ateşin içerisine gireceğim’ dedim. Önümdeki ateş neredeyse 20 metreyi buluyordu, arkamdakini ise söyleyemiyorum. Biraz düşündükten sonra ateşin içine doğru girip kaçmaya başladım” diye konuştu.

‘ANNEMLE BABAMA BİR ŞEY OLSAYDI O İZLER SİLİNMEZDİ’

Yangından kaçarken vücudunun sol tarafını koruduğunu, sağ tarafında ise yanıklar oluştuğunu kaydeden Okudan, “Annem ile babamı korudum ama ben alevlerin içerisinde kaldım. Kaçmaya çalışırken ben yandım. Yüzümde, kolumda ve bacağımda yanıklar oluştu. O anlar anlatılmaz yaşanır. Belki benim vücudumda izler kalacak ama annemle babama bir şey olsaydı yüreğimdeki izler bitmezdi. Bu izler bir gün elbet bitecek. Şu an buruk bir sevinç yaşıyorum. Allah böyle bir şeyi kimseye göstermesin. Ben burada doğdum ve büyüdüm. Bütün anılarım kayboldu, moloz yığınından başka hiçbir şey kalmadı” ifadelerini kullandı.

YANAN EVİNİN BAHÇESİNDEKİ KARPUZLARI ORMAN İŞÇİLERİNE İKRAM ETTİ

Antalya’nın Alanya ilçesi Gülbahar köyünde çıkan orman yangınında evi yanan Hüseyin Yıldırır (93), bahçesinde alevlerin ulaşmadığı karpuzlardan orman işçilerine ikram etti. Yıldırır, “Bundan sonra ne yapacağım ben evi barkı; milletimiz ve devletimiz huzurlu olsun. Bana köşk yapsalar, devletim huzursuz olduktan sonra ne yapayım ben köşkü?” dedi.

İlçede çıkan orman yangınında yerleşim yerleri zarar görürken, Gülbahar köyünde Hüseyin Yıldırır’ın yalnız yaşadığı tek katlı evi de yandı. Yangından son anda sağ kurtulup kızının yanına yerleşen Yıldırır, söndürme çalışmalarının ardından köpeği ile birlikte yanan evine döndüğünde büyük hüzün yaşadı. Orman işçilerinin eşlik ettiği Yıldırır, evinin tamamen yandığını gördü. Yıldırır, orman işçilerine köpeğini kurtardığını; ancak evdeki 4 kedisini çıkaramadığını anlattı. Bahçeyi de gezen Yıldırır, alevlerin ulaşmadığı karpuz ve meyvelerinden orman işçilerine ikram etti. Yıldırır’ın, uzun yıllar yaşadığı evi tamamen yanmasına rağmen metanetini korumaya çalıştığı görüldü. Yıldırır, evinin bahçesinde yanan kütüğün üzerine kuşlar için de yem ve su da bıraktı.

‘ALLAH DEVLETE HUZUR VE DÜZEN VERSİN’

Evi yandıktan sonra kızının yanında geçici olarak kaldığını anlatan Hüseyin Yıldırır, “Evim yandı. Devletim yapar yapmaz bir şey diyemem. Ben çadırda büyüdüm. Allah devletimize milletimize huzur ve güzellik versin. En büyük şeyim huzur. Huzurum olmasa burada konuşamam, yürüyemem. Yeter ki şu devletin şu milletin huzuru bozulmasın. Ben 93 yaşına geldim. Bundan sonra ne yapacağım evi barkı; milletimiz ve devletimiz huzurlu olsun. Ben devletimi, milletimi yıprandırmak istemem. Devletimden bir şey istemem, devletim bana lazım olan her şeyi yapar gönderir. Bana köşk yapsalar, devletim huzursuz olduktan sonra ne yapayım ben köşkü? Ev yapılır; yapılmazsa da önemli değil çadırda da dururuz. Ben devletime ‘bana ev yap’ diye diyeceğim bir şey yok. Allah devlete millete huzur ve düzen versin” diye konuştu.

ISPARTA

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangının kontrol altına alınması için çalışma yürütülüyor.

Çandır köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın, kontrol altına alınmaya çalışıyor.

Havadan müdahale edilen yangında, arazöz ve itfaiye araçlarıyla söndürme çalışmalarına destek veriliyor.

Çandır köyünün karadan ulaşımın olmadığı bölgelerinde ve Boğazköy’de, yangının kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor.

Çevre illerden gelen itfaiye araçlarıyla da soğutma çalışması yapılıyor.

Şar Deresi mevkisinde ise bir tırda yangın çıkması sonucu alevler ormanlık alana sıçradı, ekipler müdahale ediyor.

Isparta Eğirdir yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

DENİZLİ

Denizli’nin Buldan ve Tavas ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınların kontrol altına alındı. Güney ilçesindeki yangın ise sürüyor.

Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarında önceki gün çıkan ve kontrol altına alındıktan sonra soğutma çalışmaları yapılırken rüzgarın etkisiyle yeniden başlayan yangına ekipler gece boyu müdahale etti.

Tavas ilçesinde de Pınarlık Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangın, gece boyu sürdürülen çalışmalarla kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları sürüyor.

İki ilçedeki yangını soğutma çalışmaları helikopter desteğiyle devam ediyor.

Öte yandan, 2 yangına da Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı itfaiye ekipleri de müdahale etti.

Ayrıca, Sarayköy ilçesinde sabah saatlerinde ormanlık alanda çıkan yangın da ekiplerin müdahalesi sonucu büyümeden söndürüldü.

AYDIN’DAKİ YANGINDA 3. GÜN

Karacasu’nun Alemler ve Esençay mahalleri yakınlarındaki ormanlık alanda, salı günü saat 18.30 sıralarında yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle alevler, kısa sürede Karıncalı Dağı’na sıçradı. İhbar üzerine bölgeye Aydın Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı çok sayıda arazöz ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait itfaiye ekipleri sevk edildi. Bozdoğan ve Karacasu belediyelerine ait iş makineleri ile İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait TOMA’lar da bölgeye yönlendirildi.  Söndürme çalışmaları sürerken, azalan alevler rüzgarın etkisiyle gece yeniden yayılmaya başladı. Gece boyunca yangın söndürme çalışmaları devam etti.

‘YERLEŞİM YERLERİNİ ÇOK TEHDİT EDER BOYUTTA DEĞİL’

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Salı günü başlayan yangın tüm müdahalelere rağmen henüz kontrol altına alınmış değil. Yaklaşık 350 hektarlık bir alanın zarar gördüğü değerlendiriliyor. Gerek hareketliliklerle gerek karadan orman işçileri STK ve vatandaşlar ile birlikte her türlü müdahale yapılıyor. Bizlerde oluşturduğumuz kriz masasın üzerinden konuyu yakından takip ediyoruz. Amacımız yangını kontrol altına alabilmektir. Çalışmalarımız devam ediyor. Şu aşamada yerleşim yerlerini çok tehdit eder boyutta değil. Yerleşim yerlerine yakın olan noktalarda özellikle önlemler alındı. Uç noktalarda olan birkaç ev hasar gördü. Şu aşamada önemli bir sıkıntı gözükmüyor ama orman ya

Muğla’da zeytinlik ve ormanlık alandaki yangınlara 6 tutuklama

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Kimse bana bu yanginlarin tesadüfen bir gün icinde ciktigini martavalini okumasin. Bunu yapanlar belli bunun karsiligi da ortada. Bunlara anladiklari dilden konusmadikca Türkiye daha cok yanar.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!