Basın kartı için ‘ambargo’ listesi mi var?

featured

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda ‘Basın Kartı verilmeyecekler listesi’ olduğu iddiası Meclis gündemine taşındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında ‘Basın Kartı verilmeyecekler listesi’ olduğu iddia edilmişti, CHP’li Ömer Fethi Gürer ise, konuya açıklık getirilmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı soru önergesi yöneltti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında Sarı Basın Kartı Yönetmenliğinde yapılan 14 değişiklik sonrası Sarı Basın Kartı verilmesine yönelik yeni düzenleme çalışmalarının başlatıldığı yönünde kamuoyuna da yansıyan duruma açıklık getirilmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.
‘14 KEZ DEĞİŞTİRİLMİŞ!’

Demokrasilerde basının bağımsız ve özgür yayın yapması gerektiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Basın özgürlüğü, serbestçe haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, açıklayabilmek olarak tanımlanır.  Basında temel olan bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yapabilmek esastır.

Basın kartı ise bu mesleği yapanlara verilen bir tanıtım kartıdır. Basın mensuplarına verilen sarı basın yönetmenliği, 1947 yılından günümüze kadar 14 kez değiştirilmiştir. Gazete, dergi gibi belirli zamanlarda çıkan yayınlarda çalışanlar ile haber ajanslarında bulunanlar için bir tanıtım kartı olan basın kartındaki son düzenleme, iktidarın belirleyiciliğini içermektedir. Buna rağmen yasal şartlara uygun yayın sağlayan ve kamuoyunda yer bulan yayın kuruluşu çalışanları için bir engelleme olması düşünülmemelidir” dedi.

‘AMBARGO LİSTESİ HAZIRLANDIĞI DOĞRU MU?’

CHP’li Gürer, yanıtlanması istemiyle, “Kamuoyuna yansıdığı biçimi ile basın kartlarında bir ambargo listesi hazırlandığı doğru mudur? Son durumda kaç kişide sarı basın kartı bulunmaktadır?  Son beş yılda iptal edilen sarı basın kartı sayısı kaçtır? Yargısız infaz yapılarak kamuoyunda yer aldığı biçimi ile basın kartı verilmeyecek olan gazeteciler kimlerdir? Ve neden bu kişilere basın kartı verilmemesi düşünülmektedir şeklindeki sorularını yöneltti.

 

 

Basın kartı için ‘ambargo’ listesi mi var?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!