Bomba emri oradan gelmişti… Ruslar Kobani’ye ne dedi?

Türkiye’yi sarsan terör saldırısında bomba emrinin Aynel Arab’dan(Kobani) gelmesi dikkatleri bir kez daha sahaya çevirdi. ABD’nin çekilmesinin ardından Rusya’nın etkisini artırdığı bölge Ankara’nın açıklaması sonrası hareketlendi. İşte sahadaki son durum ve Rusya’nın ‘Kobani’ gelişmelerine bakışı...

featured

ERAY ÇELEBİ/VERYANSIN TV

6 kişinin hayatını kaybettiği İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Talimat Kobani’den geldi” sözleri sonrası gözler sahadaki son duruma çevrildi.

Aynel Arab(Kobani) halihazırda PKK/PYD’nin terör saldırılarında üs olarak kullandığı bölgelerden biri olarak göze çarpıyor.

TÜRKİYE’DEN İKİ İMZA: EKİM MUTABAKATLARI

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Aynel Arab ve Menbiç’in de aralarında bulunduğu Suriye’nin kuzeyindeki bazı bölgelerden ABD askerleri çekilmişti.

Ardından başlayan Barış Pınarı Harekatı sonrası Türkiye iki kritik mutabakata imza attı.

ABD ile 17 Ekim’de ve Rusya’yla 22 Ekim’de imzalanan mutabakatlarla Ankara, PKK/PYD’nin Türkiye sınırından çekilmesini hedefledi.

ABD ile Barış Pınarı Harekâtı’nın(BPH) yürütüldüğü Ras’ul Ayn-Tel Abyad arasındaki 120 kilometrelik bölgeden YPG’lilerin en az 32 kilometre güneye çekilmesi ve ardından Türkiye’nin kontrolünde olacak bir güvenli bölgenin oluşturulması kararlaştırıldı.

MUTABAKAT İŞLEDİ Mİ?

Rusya da, mutabakat kapsamında Menbiç, Tel Rıfat ve Ayn El Arab’ın da içinde olduğu BPH sahası dışında kalan alanda teröristlerin sınırdan itibaren 30 kilometre çekilmesi teminatını verdi.

‘Rus polisi’ ile birlikte ‘Suriye sınır muhafızları’ da bölgeye girecek, PKK/PYD’nin çıkartılmasını temin edecekti.

Mutabakatın ardından Rus ordusunun YPG’lilerin çekilmesini  ‘kolaylaştırıcı’ rolüyle bölgeye girdiği görüntüler servis edilerek resmi makamlardan açıklandı.

Suriye bayrağı sınırın sıfır noktasında göndere çekildi, belli aralıklarla Türk-Rus ortak devriyeleri de devam etti ancak aradan geçen 3 yıla karşın terör örgütünün sahada hakimiyetini koruduğu görülüyor.

MİT zaman zaman bölgede nokta operasyonlar yaparken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle 2022’nin Mayıs ayından bu yana sık sık bölgeye yönelik operasyon mesajı veriyor.

YPG/PKK’lı teröristler, özellikle Aynel Arab üzerinden sık sık Fırat Kalkanı Harekatı, Zeytin Dalı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı bölgelerine sızma girişimlerinde bulunuyor, Türk güvenlik güçlerini hedef alıyor.

AYNEL ARAB’DA SON DURUM

Veryansın Tv’nin saha kaynaklarından edindiği bilgilere göre de, terör örgütü Aynel Arab’ın merkezinde mevzilerini kuvvetlendiriyor. Terör örgütünün mayınlama faaliyetlerine devam ettiği, bölgede yeni tüneller kazdığı ifade ediliyor.

Kaynaklar Suriye ordusu ve Rus askerinin ise; Aynel Arab’ın merkezinde olmadığını, bölgenin çevresinde bazı kontrol noktaları oluşturduğunu belirtiyor.

RUSLAR NE DİYOR?

Peki, Rusya, Türkiye’nin “Talimat Kobani’den geldi” açıklaması hakkında ne düşünüyor?

Veryansın Tv’ye bilgi veren Ankara’daki Rus kaynaklar, Aynel Arab’da ABD askeri olmasa da PYD üzerinde ABD etkisinin devam ettiği görüşünde.

PYD’nin Şam’la bazı görüşmeler yaptığını hatırlatan kaynaklar, görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını, PYD’nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne aykırı faaliyetlerde bulunduğunu, örgütün Suriye’deki barış süreci için çabalamadığına inandıklarını dile getirdi.

Kaynaklara ayrıca İstiklal’deki bomba emrinin “Kobani’nin daha güneyinden, ABD askerlerinin bulunduğu Deyrizor’dan gelmiş olabileceğini” de öne sürdü.

‘TÜRKİYE İLE ORTAK ÇALIŞABİLİRİZ’

Rus kaynaklar, PYD’nin bölgeden çıkartılması konusunda operasyonel seçeneklerin gündemde olduğunu bildiklerini, bu konuda Türkiye ile ortak çalışabileceklerini de söyledi.

OPERASYONEL SEÇENEK GÜNDEME GELMİŞTİ

PKK/PYD’nin Aynel Arab’dan çıkarılmasının daha önce de Ankara-Moskova hattınnın ‘Suriye’ masasında ele alındığı iddia edilmişti.

Askeri operasyon hakkında görüşmelerin yapıldığı öne sürülmüş, tarafların anlaşması halinde, Rus askerinin kent merkezinde kalacağı, Türkiye’ye müzahir grupların Aynel Arab’a girmeyeceği,  stratejik M4 otoyolu çevresinde bazı bölgelerin Türk ordusunun kontrolüne geçeceği iddia edilmişti.

Bomba emri oradan gelmişti… Ruslar Kobani’ye ne dedi?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!