1. Haberler
  2. Gündem
  3. Koç Holding ve AKP’li vekilin ‘maden’ ortaklığı… Altın dışarıya gidecek, zehri bize kalacak!

Koç Holding ve AKP’li vekilin ‘maden’ ortaklığı… Altın dışarıya gidecek, zehri bize kalacak!

Koç Holding ve AKP’li vekilin şirketinin Kırşehir’de, siyanürle altın madeni aramak için yaptığı başvuru tepki çekerken yeni bir iddia ortaya atıldı. Şirketin 200 bin ton cevheri yurt dışına götüreceği öne sürüldü. Bu cevherin içinde altından katbekat fazla uranyum, lityum ve toryum elementi var.

featured

Ormanlar, meralar, tarım arazileri siyanürlü altın madenleri için yok ediliyor. Kaz Dağları, Akbelen Ormanı, Bergama, İliç, Cerattepe derken son hedef Kırşehir oldu.

Koç Holding ile AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun (FERNAS) ortaklaşa kurduğu DEFAŞ, koruma altındaki Kuş Cenneti Seyfe Gölü kıyısında altın madeni işletmek için proje hazırladı.

İlişkili Haber
thumbnail

Kuş cennetinde siyanürlü maden alarmı! Seyfe Gölü’nde yaşam bitecek… Ankara’nın içme suyu da tehlikede!

Haberi görüntüle

ALTIN DIŞARIYA GİDECEK, ZEHRİ BİZE KALACAK!

Oda TV’den İbrahim Gündüz’ün haberine göre; DEFAŞ, Kırşehir’de maden aramak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iznini beklerken projenin ayrıntıları da ortaya çıktı.

Seyfe Gölü’nün yakınlarında yapılacak projenin doğa katliamı yaratacağını söyleyen çevre örgütleri ve Kırşehir Belediyesi direnirken, projeden çıkarılarak yurt dışında götürülecek 200 bin ton cevherin içinde altının katbekat üstünde değerli metal olduğu iddia edildi.

Bu metaller yurt dışına gidecekken toprakta bıraktığı zehir bize kalacak.

BİR TONDA YARIM GRAM ALTIN

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’ya yaptıkları yardımların karşılığında istediği nadir toprak elementleirnin bu cevherde bulunduğu belirtildi. Koç Holding ve AKP’li ortağı, Kırşehir’de kurmak istedikleri altın madeniyle her yıl 200 bin ton konsantre cevheri ‘altın var’ diyerek yurt dışına göndermeyi planlıyor.

Bu cevherin içinde bir tonda yarım gram altın olduğu iddia ediliyor. Kırşehir’i Koruma Platformu, maden şirketinden ele geçirdikleri bir karotu güvendikleri akredite bir analiz firmasına gönderdi. Bu analizlere göre, şirketin ÇED raporlarında bir tonda yarım gram altın olduğu belirtilen cevherin içinde 97 kat daha fazla uranyum, 905 kat daha fazla lityum, 435 kat daha fazla titanyum gibi nadir elementler olduğu ortaya çıktı. Bu nadir elementlerin ne olacağı bilinmezken numunedeki bir tonda bulunan 2.5 kilogramdan fazla arsenik de Türkiye’de kalıp vatandaşa zehir saçacak.

ANKARA DAHİL 18 KENTİN İÇME SUYU TEHLİKEDE!

Maden projesine dair bir diğer önemli konu da su kullanımı. İlk İnceleme Değerleme Komisyonu Toplantısı’nda (İDK) şirket yetkililerine, bölgedeki suyun vatandaşlara yetmediği, madenin suyunun nereden karşılanacağı sorulmuştu. Bu soru o toplantıda cevapsız kalsa da çevre örgütleri Kızılırmak’ın suyuna göz dikileceğini dile getirmişti. İkinci İDK toplantısında ise Kızılrımak’ın suyunun kullanılacağı açıkça belirtildi. Şirket yine Koç Holding’e ait TÜPRAŞ’ın da kullandığı Kızılrımak üstündeki Kapulukaya Barajı’nın suyunu kullanacak. Kızılırmak Ankara dahil 18 kentin ana su kaynağı.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!