ABD seçimlerini bekleyen AB’den ‘Transatlantik’ vurgusu

featured

ABD’deki seçim sürecini takip eden AB yönetiminden “transatlantik” vurguları geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell “AB güçlü bir transatlantik ortaklığın inşasını sürdürmeye hazırdır.” ifadelerini kullandı.

 ABD’de Donald Trump ile Joe Biden arasındaki başkanlık seçimi Atlantik’in diğer tarafındaki Avrupa’da da yakından takip ediliyor.

Seçim sonuçlarını bekleyen AB yöneticilerinden sosyal medyada mesajlar geldi. 

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, seçim günü paylaştığı mesajda “Öngörülemez bir gece olacak. ABD halkı gelecek 4 yılda hangi yolda gideceklerini belirleyecek. Transatlantik bağımızı yansıtmak ve AB’nin ABD ile paylaştığı değerleri yansıtmak için önemli bir an.” ifadesini kullandı.

AB’nin dış politikasının başındaki Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da “Amerikan halkı sözünü söyledi. Seçim sonucunu beklerken AB, ortak değerler ve tarih temelinde güçlü bir transatlantik ortaklığın inşasını sürdürmeye hazırdır.” değerlendirmesini yaptı.

SLOVENYA’DAN TRUMP’A ‘TEBRİK’

Avrupalı liderlerden seçim sonucuna dair açıklama yapan ilk kişi ise Slovenya Başbakanı Janez Jansa oldu. 

Jansa, Twitter’da “seçim sonucunun belli” olduğunu belirterek, “Amerikan halkının Donald Trump ve Mike Pence’i 4 yıl için bir kez daha seçtiği çok açık.” ifadesine yer verdi. 

Jansa, seçim sonucu nedeniyle Cumhuriyetçi Parti’yi de kutladı. 

ABD-AB TİCARETİ ETKİLENECEK Mİ? 

Trump ile Biden arasındaki yarışı kimin kazanacağı ABD-Avrupa arasındaki ilişkiler açısından da merakla takip ediliyor. 

Trump İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecini desteklemiş, Biden ise karşı çıkmıştı. Biden, “İngiltere’nin AB’nin bir parçası olmaması ABD çıkarlarına zarar verir.” demişti.

Kimin başkan olacağı belli olduktan sonra ABD ile İngiltere arasında bir ticaret anlaşması yapılması gerekiyor. Daha önce AB üyesi olarak AB kurallarıyla ABD ticaretini yürüten İngiltere’nin 20 Ocak’taki yeni ABD başkanlık döneminden sonra yeni yönetimle bir anlaşmaya varması gerekiyor. Bu anlaşma ABD’nin İngiltere için Avrupa’dan sonra en büyük ikinci pazar olması bakımından önem taşıyor. 

Trump, yönetime gelmesinden sonra AB’den alınan tarım, otomotiv, havacılık gibi bazı sektörlerde gümrük vergilerini artırmıştı. 

ABD’NİN NATO POLİTİKALARI

Donald Trump başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ABD yönetiminin NATO içindeki konumunu tartışmaya açmıştı. 

Trump, NATO müttefiklerinden bazılarını “ihmalkar” olmakla suçlamış, NATO’yu da “modası geçmiş” bir ittifak olarak nitelendirmişti. 

Trump idaresindeki ABD ile Avrupalı NATO müttefikleri arasındaki en belirgin sorun NATO içindeki harcama payları oldu. Trump, NATO müttefiklerinin harcamalardaki payını artırmalarını ve milli gelirlerinin yüzde 2’si düzeyine getirmelerini istedi, bunu yapmamaları halinde ABD’nin de harcamalarını kısacağını söyledi.

Trump yönetimi, son olarak temmuz ayında Almanya’daki askerlerinden 12 binini çekeceğini açıkladı. Bunun sebebinin de Almanya’nın harcama payını artırmadığı için cezalandırma olduğu ileri sürüldü ancak ABD yönetimi bunu reddetti. 

 

 

 

 

 

ABD seçimlerini bekleyen AB’den ‘Transatlantik’ vurgusu

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!