Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına yanıt verdi.
Dün Meclis’te yaşanan İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerindeki kayyım gerginliğine ilişkin sert tepki gösteren Yılmaz, “Çirkin eylemlerle hiçbir yere varılamaz” dedi.
Tunç, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener’in elektronik oylamayla ilgili açıklamalarını eleştirdiği için hakkında açılan soruşturma kapsamında tutuklanan eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki hakkında da “Yargı, paylaşımlarında suç unsuru gördü” diye konuştu.
MHP’de 3 vekilin adlarının altın kaçakçılığı soruşturmasında geçtiği ve istifalarının bu nedenle istendiği iddiasına ilişkin soruyu yanıtlayan Tunç “Yargımıza intikal etmiş adli soruşturma söz konusu değil” açıklamasında bulundu.
NASUH MAHRUKİ’NİN TUTUKLANMASI
Tunç’un açıklamaları şöyle:
“Sosyal medya paylaşımları nedeniyle zaman zaman adli soruşturmaların yapıldığını görüyoruz. Gerçek hayatta bir hareket bir beyan suç teşkil ediyorsa, sosyal medya yoluyla yazılı ya da görsel basınla paylaşılması da suç teşkil eder.
Dolayısıyla yargımız da sosyal medya paylaşımlarında bir suç unsuru görürse soruşturma başlatıyor. Tabi burada bizim bu paylaşımların suç teşkil edip etmediğini değerlendirecek olanlar yargı mensupları.
Yargı, paylaşımlarında suç unsuru gördü. Hukuk devletinde yargı sürecine saygı gösterilmeli.
MECLİS’TEKİ KAYYIM GERGİNLİĞİ
Diğer konu dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanımıza sözlü ve fiili saldırıları kabul etmek mümkün değil. Milletimiz bu tür hareketlerden rahatsız olur ve yeri geldiğinde cevap verir. Her söyleyeceği bir şey varsa özgürce söyleyebilir. Bu şekilde engellemelerle, toplantı için saatinde orada olan bakanımızı engellmeye çalışmak, ona fiili saldırıda bulunmak demokraside olan şeyler değil.
Çirkin eylemlerle hiçbir yere varılamaz.
‘CAYDIRICILIĞI SAĞLAMAMIZ LAZIM’
Yasa dışı bahis ve kumar ülkemizin önemli bir problemi. Yargıya intikal eden çok sayıda soruşturma söz konusu. Bu konuda kanunumuz var. Gençlerimizi ve çocuklarımızı korumamız lazım. Dolayısıyla buradaki caydırıcılığı sağlamamız lazım. Hangi soruşturma ne aşamada tek tek aktaramayız tabi. Kim kanunu ihlal eden bir durum içindeyse sıfatına bakılmaksızın yargı gerekçi soruşturmaları yapar, suçu varsa gerekli cezaları çekerler.
MHP’Lİ 3 MİLLETVEKİLİ İSTİFASI
Yargımıza intikal etmiş adli soruşturma söz konusu değil.
KILIÇDAROĞLU’NUN SİYASİ YASAK DAVASI
CHP eski genel başkanıyla ilgili gerçekleştirilen soruşturma ve kovuşturmalar var. Cumhurbaşkanımıza hakaretleri nedeniyle fezlekeler düzenlenmiş ve dokunulmazlığı nedeniyle yargılanması mümkün olmamıştı. Dokunulmazlığı ortadan kalkınca hakkında yürütülen soruşturmalar yeniden gündeme gelmiş durumda. Özellikle yarın gerçekleşecek ifade almayla ilgili çok çarpıtmalar var.
Kendisinin de özellike “Safları sıklaştıralım” şeklinde çağrısına katılacağına ifade eden bazı siyasetçiler oldu. O soruşturmaların ve kovuşturmaların hangi sözlerle açıldığını, sayın cumhurbaşkanımıza öynelik ağza alınmayacak sözler bunlar. Bu soruşturmaları farklı taraflara çekerek, sesimiz kısılmaya çalışılıyor gibi ifadelerde bulunmak son derece yanlıştır.
Özellikle Mersin, Silifke, Erdemli, Edirne ve Ankara mitinglerinde yaptığı konuşmalarda ağza alınmayacak, toplumun kabul etmeyeceği ifadelerden dolayı bir soruşturma açılmıştır. Dosyalar birleştirilmiş ve dava devam ediyor. Mersin’deki dava talimat yazılarak Ankara’da ifadesi alınacak. Bunların suç teşkil edip etmediğine yargımız karar verecek.
Hakaret siyasetiyle bir yere varılamayacağının en güzel örneği CHP eski genel başkanıdır. Milletimiz karalama siyasetine ‘hayır’ diyor. Hakaret ede ede siyasi hayatının sonuna kadar gelmiştir, kendi partisinde genel başkan bile yapılmamıştır.
‘İŞLEDİKLERİ BİR SUÇ VARSA ENDİŞE ETSİNLER’
Ankara Büyükşehir ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin basında geçen konserlerle ilgili, sanatçılara ödenen milyonlarla ilgili birtakım incelemeler yapılıyor. Kendisinin suçsuz olduğunu söyleyenler yargı karşısında kendisini savunurlar. Çekinecekleri bir şey varsa işledikleri bir suç varsa o zaman endişe etsinler.”