1. Haberler
  2. Gündem
  3. Adım adım saldırı! Beşiktaş’taki teröristin geçmişi alarm vermiş

Adım adım saldırı! Beşiktaş’taki teröristin geçmişi alarm vermiş

İstanbul Beşiktaş’ta İsrail Başkonsolosluğu önündeki silahlı saldırının ardından öldürülen Yunus Emre Sarban’ın geçmişi dikkat çekti. 2018’deki IŞİD dosyasından tahliye edilen Sarban’ın yıllar sonra saldırının faili olması soru işaretlerini büyüttü. 

featured

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Beşiktaş’ta İsrail Başkonsolosluğu önünde gerçekleşen silahlı saldırıyı ve saldırganların geçmişine dair ayrıntıları yazdı. Ortaya çıkan tablo, sadece saldırının değil, yıllara yayılan bir sürecin de sorgulanmasına neden oldu.

Üç terörist, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde kiraladıkları araçla dün saat 12.00 sıralarında Beşiktaş’a geldi. Araç yol ortasında aniden durdu. Çelik yelek ve kamuflaj giyen saldırganlar araçtan indi, bagajdan uzun namlulu silahlarını çıkararak hedefe yöneldi. O anları gören bir minibüs sürücüsü ise geri manevra yaparak bölgeden uzaklaştı.

Saldırganlar, iki yıldır kullanılmadığı belirtilen konsolosluk binasına ateş açtı. Polis ekiplerinin anında karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Olayda iki polis yaralanırken, üç saldırgan etkisiz hale getirildi.

‘KARDEŞ’ DETAYI

Soruşturma kapsamında yaralı yakalanan Onur ve Enes Çelik’in kardeş olduğu belirlendi. Aracı kiralayan Onur Çelik’in uyuşturucu kullanmaktan sabıkalı olduğu, ancak herhangi bir terör örgütü bağlantısının bulunmadığı ifade edildi. Bu durum, saldırganların yeni bir yapılanma içinde olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

CİNAYETTEN YARGILANDI, IŞİD KAYDI VAR

Saldırıda ölü ele geçirilen Yunus Emre Sarban’ın geçmişi ise dikkat çekici. Adana Yüreğir nüfusuna kayıtlı olan 32 yaşındaki Sarban, 2018 yılında babasıyla birlikte karıştığı bir cinayet dosyasında yargılandı. Babası 18 yıl hapis cezası alırken, Sarban yalnızca üç ay sonra tahliye edildi.

Aynı yıl içinde Sarban’ın IŞİD bağlantılı selefi-tekfirci çevrelerle temas kurduğu ve hakkında “IŞİD üyeliği” kaydı oluştuğu belirtildi.

KAPAKLI’DA DURDURULAN ARAÇ

Sarban’ın adı, 31 Aralık 2018 gecesi Tekirdağ Kapaklı’da durdurulan araç dosyasında da yer aldı. Araçta yapılan aramada cop, askeri ekipmanlar, kar maskeleri ve dini içerikli materyaller bulundu. Cep telefonlarında ise “intihar eylemi” yazışmaları ve IŞİD propagandası tespit edildi.

Dosyada, Sarban’ın IŞİD bağlantılı kişilerle kiralık araç ve silah temini üzerine görüşmeler yaptığı iddia edildi. Yapılan aramalarda Sarban’ın evinde örgütsel içerik taşıdığı değerlendirilen kitap ve dijital materyaller de ele geçirildi.

TAHLİYE, BERAAT VE TEDBİR KARARININ KALDIRILMASI

Ancak tüm bu bulgulara rağmen, sanıklar 10 Mayıs 2019’da tahliye edildi. Yargılama sonucunda Sarban hakkında beraat kararı verildi. 7 Nisan 2021’de malvarlığı dondurulan Sarban hakkındaki bu tedbir de 31 Ağustos 2024’te kaldırıldı.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!