Ahmet Taner Kışlalı’yı ‘Orhan Pamuk’ yazısıyla anıyoruz

featured

Ahmet Taner Kışlalı – ‘Balo Maskesiz Olsun!’ Cumhuriyet, 27 Ocak 1999 (Ben Demokrat Değilim )

Kültür eski bakanlarımızdan Ahmet Taner Kışlalı bundan tam 20 yıl önce 21 Ekim 1999 günü aracına konan bombalı bir paketin patlamasıyla hayatını kaybetti. Failleri hala bulunamadı. Onu Orhan Pamuk üzerine yazdığı ‘Balo Maskesiz Olsun’ adlı bir tartışma yazısıyla saygıyla anıyoruz.

Kimileri “ortaoyunu”nu maskeli balo ile karıştırıyor.

Ortaoyunu güldür güldür, bu güldürmüyor…

Maskeli balonun bir gizemi vardır, bu ise sadece çirkinlikleri gizliyor.

Kimileri maskelerin ardındaki gerçeği bilmiyor.

Kimileri ise bildiği halde susuyor.

Ya çıkar gereği… Ya da korkudan!

Balo maskesiz olmalı ki, kimin kiminle dans ettiği bilinsin… Maskeler inmeli ki, o maskelerin ardındaki suratları beğenmeyenler, aldatılmaktan kurtulsun!

* * *

Önce, bir romancımızın son kitabının 50 bin adet basıldığı yazıldı. Arkasından kısa sürede 100 binlik bir satışın gerçekleştiği açıklandı.

Derken, çıktığı günden beri ikinci cumhuriyetçi çizgisini korumaya özen gösteren Aktüel dergisi, romancıyı

Türkiye´nin “bir numaralı aydını” ilan etti.

Bu romancımızın adı Orhan Pamuk´tu!

Ben bu “Büyük” (!) yazarımızın bir romanını okumayı denemiştim. Başladığım şeyi bitirme konusundaki tüm inatçılığıma karşın, bitirememiştim.

Ama Kara Kitap basında öylesine övüldü ki, ikinci bir deneye girişmekten kendimi alamadım. Ve o çabamda da, daha yarıya gelmeden havlu atmak durumunda kaldım. Tahsin Yücel ve Emin Özdemir gibi, çok saydığım yazarların bu yazarla ilgili oldukça ağır eleştirilerini anımsadım. Ama beğenenlerin de “beğenme hakkı”na saygı duydum. Ta ki… Bir okurum “Kara Kitap”ta gizlenmiş bir bölüme dikkatimi çekinceye kadar…

“Çocukluğunda kız kardeşi ile tarlada karga kovalayan sapık bir padişah” gibi bir anlatım vardı bu bölümde!

* * *

Prof. Çetin Yetkin yönetiminde, Müdafaa-i Hukuk adlı çok değerli aylık bir dergi çıkıyor. İlginç bir rastlantı olarak, derginin Aralık 1998 sayısında, Prof. Fahir İz´in bir incelemesi yayımlandı:”O. Pamuk´taki Atatürk Anlayışı…” Meğer benim artık okumayı denemediğim kitaplarında daha neler varmış! İşte birkaç örnek:

“Sonra kasaba alanına dolanır. Atatürk heykellerine sıçan güvercinleri ayıplar…”

“Atatürk kendini içkiye vermiş meyhane kalabalığına, cumhuriyeti emanet etmiş olmanın güveniyle gülümsüyordu…”

“Atatürk´ün leblebi zevkinin ülkemiz için ne büyük felaket olduğunu…”

“Sonra bir cumhuriyet, Atatürk, damga pulu havasına girdiğimizi hatırlıyoruz…”

Sayın İz, 275 sayfalık bir kitapta, tam sekiz yerde ve “hiç gerekmediği halde” Atatürk´e sataşıldığını saptamış. Şöyle diyor: “Bunlar kitaptan çıkarılsa hiçbir şey değişmez. Yalnız yazarın kimi ruhsal gereksinimleri tahmin edilmemiş olur!”
Kim bilir, belki de Orhan Pamuk´un ” en birinci aydın” ilan edilmesinde, bu incelemenin de büyük katkısı olmuştur!

* * *

Ben, inandıklarını açıkça savunanlara hep saygı duymuşumdur… O düşüncelere karşı olsam bile!
Ama o yürekliliği gösteremeyip de bunu sinsice yapmaya çalışanlara… oraya buraya “bityeniği” sokuşturanlara… hep tiksinerek bakmışımdır.

Bunu hep zayıf bir kişiliğin, zavallı bir ruh halinin yansıması olarak görmüşümdür.

Oyun maskesiz oynanmalıdır!

Çirkinlikleri gizleyen maskelerin indirilmesini de tüm “gerçek aydınlar” görev saymalıdır!

Ve de Pamuk adlı yazarı, isteyen okumalı, isteyen sevmelidir…

Ama ne olduğunu, kim olduğunu bilerek!.

Maskenin arkasındaki gerçek yüzü görerek!

 

AHMET TANER KIŞLALI KİMDİR?

Kışlalı, 10 Temmuz 1939 tarihinde Tokat Zile’de dünyaya geldi. 1951 yılında Kilis Kemaliye İlkokulu’nu bitirdikten sonra, Kilis Ortaokulu’nu ve 1957 yılında Kabataş Erkek Lisesi’ni tamamladı. Kabataş Erkek Lisesi’nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı. Okurken aynı zamanda Yeni Gün’de spor muhabirliği yaptı. 1962-1963 yılları arasında Yenigün gazetesinde yazı işleri müdürlüğü de yaptı. Paris Üniversitesi’nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında Modern Türkiye’de Siyasi Güçler başlıklı doktorasını tamamladı.

1968 yılında Fransa’da tanıştığı Bordo’lu Nicole (Nilgün Kışlalı) ile evlenen Taner Kışlalı’nın bu evlilikten Altınay ve Dolunay adında iki kızı oldu. Hacettepe Üniversitesi’nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliği görevine başladı. Askerlik dönüşü üniversiteye kabul edilmeyince Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne geçti. 1972 yılında doçent oldu.

AHMET TANER KIŞLALI KÜLTÜR BAKANI OLARAK GÖREV YAPTI

Kışlalı, 1971-1977 yılları arasında Yankı Dergisi’nde yazdığı yazılarla CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in dikkatini çekti. Böylelikle 1977 yılında CHP listesinden İzmir milletvekili seçildi. 1978 yılında Bülent Ecevit hükümetinde Kültür Bakanı olarak görev üstlendi. Kültür Bakanlığı’nca Ulusal Kültür Dergisinin yayımlanmasına aracı oldu. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde siyaset bilimi dersleri vermeye başladı. 1988 yılında profesör oldu. 1991 sonunda Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazıları yazmaya başladı.

AHMET TANER KIŞLALI HAİN BİR BOMBALI SALDIRIYLA HAYATINI KAYBETTİ

1995 yılında Antalya yolunda geçirdikleri trafik kazasında eşini kaybeden yazar ve gazeteci,1997 yılında ikinci evliliğini Nilüfer Kışlalı’yla yaptı. Bu evlilikten ise Nilhan Nur adında bir kızı dünyaya geldi. 21 Ekim 1999 tarihinde Ahmet Taner Kışlalı, Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olayın ardından siyasetçi Kışlalı’nın faili veya failleri bulunamadı. Mezarı Ankara’da Karşıyaka Mezarlığında bulunuyor. Usta yazar, ölümünün ardından 1999 yılında Sertel Demokrasi Ödülü’ne layık görüldü.

AHMET TANER KIŞLALI’NIN KİTAPLARI – YAZILARI

Forces politiques dans la Turquie moderne (Modern Türkiye’de Siyasi Güçler) (Tükendi, AÜ SBF Yayınları, 1968), 1974 Öğrenci Ayaklanmaları,Siyaset Bilimi (1987, 1990, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2003), Siyasal Sistemler – Siyasal Çatışma ve Uzlaşma (1991, 1993, 1995, 1998, 2000, 2003), 1993 Atatürk’e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği, 1994 Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi, 1995 Seçimsiz Demokrasi, 1997 Bir Türkün Ölümü, 1999 Ben Demokrat Değilim Kışlalı’nın kaleme aldığı eserlerdir.

Ahmet Taner Kışlalı’yı ‘Orhan Pamuk’ yazısıyla anıyoruz

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!