Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) tanıyarak, adada resmi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) yok sayan Orta Asya devletlerine ilişkin soruya yanıt vermişti.
“Bu son olaydan hareketle aramızı bozmak isteyen bazı çevreler bu sorunu bizim açıktan kamuoyunda tartışmamızı istiyorlar” diyen Fidan, “Biz prensip olarak ailevi konuları kamuoyu önünde tartışmamayı tercih ediyoruz. Türk dünyasıyla aramızı bozmak isteyenlerin manipülasyonları bu açıdan başarılı olmayacak” ifadelerini kullanmıştı.
‘DIŞIŞLERİ BAKANI’NIN DÜŞTÜĞÜ ACINASI DURUMDAN DOLAYI İÇİM SIZLADI’
Fidan’ın KKTC açıklamasına CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’den yanıt geldi. Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın konuğu olan Emir, “Bu ülkenin bir evladı olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı’nın düştüğü şu acınası durumdan dolayı içim sızladı” dedi.
Emir, Türkiye’nin dış politikasında KKTC’nin yıllardır omurga olduğunu hatırlatarak, Fidan’ın çıkışını şöyle eleştirdi:
“Kıbrıs öyle bir davadır ki bizim için, iktidarıyla, muhalefetiyle… 60’lı yıllardan sonra Kıbrıs Türkü’ne karşı soykırım başlatıldıktan sonra bizim dış politikamızın ana omurgası Kıbrıs’tır ve diğer politikalar Kıbrıs üzerinden şekillenir. Biz Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınmasını sağlayamamışken, en yakınımızda bildiğimiz ülkeler Güney Kıbrıs’ı tanıyor ve büyükelçilik açıyor.”
‘ÜSTÜME GELMEYİN SÖYLEYECEK SÖZÜM YOK DEMEK BU’
Fidan’ın açıklamasında kullandığı “aile içi mesele” ifadesine sert çıkan Emir, “Dört tane Türkî cumhuriyet var. Bizim en iç içe olmamız gereken ülkeler bunlar ve en yapmamaları gereken şeyi yapıyorlar. Güney Kıbrıs’ı tanıyorlar. Daha ne olacak?” diye sordu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ise kara para, kumar ve uyuşturucu ticaretine açık hale geldiğini söyleyen Emir, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’yi yönetenler Türkiye’deki bütün pis işleri Kıbrıs’a taşıdılar. Kıbrıs’ı böyle gören, oradan rant elde eden bir anlayış, Kıbrıs milli meselesini göz ardı ediyor. Ve bunu bir aile içi mesele gibi takdim etmek, ‘Üstüme gelmeyin, söyleyecek sözüm yok’ demektir.”
ERDEM ATAY: KİM SENİN AİLEN?
Veryansın Tv Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay da Youtube kanalında yaptığı “Hakan Fidan, senin ‘ailen’ kim?” başlıklı yayında konuyu değerlendirdi.
Bakan Fidan’a “Kim senin ailen?” sözleriyle seslenen Atay, şu ifadeleri kullandı:
“Ailesi Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan falan… Ailesi bunlar. Biz kimiz ki? Yani biz Türkiye Cumhuriyeti’nin içerisinde bu millet kim? Senin ailen falan değiliz… Sizin aileniz onlar herhalde. Hep
beraber Kıbrıs’ta büyükelçilik açıyorlar, Kıbrıs’ı tanıyorlar, sana bana ihanet ediyorlar, biz aile içerisinde çözüyoruz.
Sizin aileniz İngilizler, sizin aileniz Amerikalılar, sizin aileniz Orta Asya’daki ülkeler. Sizin hepinizin sadece Hakan Fidan’ın değil, bütün AKP iktidarının ailesi bunlardır.
Onların ailesi; Rothschild ailesidir, onlar Rockefeller’ın ailelerinin birer üyeleridir, onlar Amerikancıların, onlar İsrailcilerin, onlar Orta Asya’da kontrol altında olanların, onlar Rusların, onlar bir tek Türk milletinin ailesi içerisinde kendilerini görmüyorlar.
Adam Kıbrıs’ı almış, gitmiş Rumlara vermiş, seni işgalci olarak kabul etmiş… ‘Aile’ diyor’ hâlâ. Türkiye Cumhuriyeti’ne en büyük operasyonu çekmiş ‘aile’ diyorsunuz. Aile, çok güzel aile…”
Hakan Fidan’ın ailesi kim?
Hakan Fidan, Orta Asya Türk devletleri ile Kıbrıs gelişmeleri ile ilgili soruya ‘biz prensip olarak ailevi konuları kamuoyu önünde tartışmamayı tercih ediyoruz’ demiş. pic.twitter.com/R5uTxYkdD1
— Veryansın Tv (@Veryansin_Tv) April 25, 2025
HAKAN FİDAN NE DEMİŞTİ?
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) tanıması hakkındaki soru üzerine konuşan Fidan, Orta Asya ülkelerinin kapasite gelişimi, çalışma ve ilerlemelerinin küresel aktörlerin ve Avrupa Birliği’nin (AB) dikkatini çektiğini belirtti.
Fidan, bunun kendileri açısından “anlaşılabilir bir durum” olduğunu dile getirerek “Ancak bu karşılıklı ilginin AB tarafından istismar edilmeye çalışıldığını gördüğümüz alanlar da var. Elbette biz bu gelişmeleri tüm boyutlarıyla yakından takip ediyoruz. Gerekli girişimleri yapıyoruz. Dostlarımızla temas halindeyiz, görüş alışverişi halindeyiz, bilgilendirme halindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
‘AİLEVİ KONULARI KAMUOYUNDA TARTIŞMAMAYI TERCİH EDİYORUZ’
Bakan Fidan, “Türk dünyası idealine uygun bir biçimde hareket etmeye” devam edeceklerinin altını çizdi.
Burada başka bir sorunsalın olduğuna işaret eden Fidan, “Bu son olaydan hareketle aramızı bozmak isteyen bazı çevreler bu sorunu bizim açıktan kamuoyunda tartışmamızı istiyorlar. Biz prensip olarak ailevi konuları kamuoyu önünde tartışmamayı tercih ediyoruz. Türk dünyasıyla aramızı bozmak isteyenlerin manipülasyonları bu açıdan başarılı olmayacak” diye konuştu.
‘KONUYU AİLE MECLİSİNDE ELE ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Fidan, öte yandan buradan “hükümete yönelik negatif bir not yüklemeye çalışanların çabalarının da” başarılı olmayacağını belirterek durdukları yerin, attıkları adımların ve Türkiye’nin istikametinin belli olduğunu söyledi.
Bu konuda sağduyuyla hareket etmeye ve her türlü konuyu aile meclisinde ele almaya devam edeceklerini söyleyen Fidan, “Bu konudaki pozisyonumuz nettir. Kıbrıs Türkleri de büyük Türk dünyası ailesinin asli ve ayrılmaz bir unsurudur. Bu, gerçekte asla değişmeyecek. Türk dünyası bir bütün olarak Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya devam edecektir. Bu konudaki politikalarımızı sabırla sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.
Fidan, herkesin aynı anlayış ve kararlılıkla hareket etmesinin aileyi daha da büyüteceğini ve güçlendireceğini söyledi.
Kendini Türk hissetmeyenden bu ülkeye yarar gelmez.