AKP’li Şamil Tayyar, terör örgütü PKK’nın sözde silah bırakması sonrası hayata geçirilecek uygulamalara ilişkin paylaşım yaptı.
“Sürecin içinden bir bürokrat dostu”nun iddialarını aktaran Şamil Tayyar, “Yorumsuz aktardım. Şunu eklemek isterim; masa başındaki kararlardan daha çok sahadaki uygulamalar, sürecin seyrini somutlaştıracak.” dedi.
Tayyar, şu iddiaları paylaştı:
“-PKK, fesih ve silah bırakma kararını yarın (Pazartesi) açıklayacak olağanüstü bir durum olmazsa.
-Örgüt içindeki ihtilafı Öcalan doğrudan devreye girerek çözdü.
-Silahlar, Süleymaniye ve Erbil’de Türkiye’nin gözetiminde teslim edilecek.
-Örgütün üst düzey 300’e yakın yöneticisi Güney Afrika, Norveç gibi üçüncü ülkelere gidecek, İran, Irak ve Suriye asla olmayacak.
-Suça bulaşmamış örgüt üyeleri kimliğini taşıdığı ülkelere dönecek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yaklaşık 4 bin kişi kademeli olarak sınırda teslim alınacak.
-İlk aşamada Diyarbakır annelerinin evlatlarının dönüşü sağlanacak.
-Öcalan, İmralı’da kalacak.
-ABD ve Fransa gibi garantör ülke olmayacak.
-Yeni İnfaz Kanunu’ndan PKK’lılar da yararlanacak, ileri yaşta ve hasta olanların tahliyesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
-Sürecin seyrine göre yeni Anayasa için Mecliste işbirliği zemini aranacak, ceza mevzuatı yeniden düzenlenecek, ileri aşamada toplumsal mutabakat oluştuğunda kısmi af gündeme gelebilecek.
-DEM’in yeniden yapılanması kaçınılmaz olacak ancak PKK adını kullanamayacak.
-PKK kendini feshedip terör son bulunca kayyım atanan belediyelerdeki başkanların görevlerine iadesi sözkonusu olacak.
-Türkiye, örgütten koparak yeni yapılanmaya gidilme ihtimali karşısında uzun süre bölgeden çekilmeyecek.
-Suriye’deki YPG yapılanması, Şam yönetimiyle birlikte planlanacak, Suriyeli olmayan örgüt üyeleri sınır dışına çıkarılacak, kalanlar Suriye ordusuna katılacak.”
Sürecin içinden bir bürokrat dostumuz, şöyle bir yol haritası çizdi:
-PKK, fesih ve silah bırakma kararını yarın (Pazartesi) açıklayacak olağanüstü bir durum olmazsa.
-Örgüt içindeki ihtilafı Öcalan doğrudan devreye girerek çözdü.
-Silahlar, Süleymaniye ve Erbil’de Türkiye’nin…
— Şamil Tayyar (@samiltayyar27) May 11, 2025