Manisa’nın Soma ilçesinde AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te sendikalaşan 7 işçinin işten çıkarılmasının ardından başlatılan eylem 10’uncu gününde devam ediyor.
Madenin önünde bir araya gelen işçiler ve aileleri, “Direne direne kazacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı.
Ailelerimizle birlikte Fernas önünde geceyi aydınlatıyoruz!
Direnişimizin 10. gününde gece gündüz buradaki bekleyişimize eşlerimiz, ailelerimiz de katıldı.
Size sesleniyorlar: Buradaki onlarca madenci ailesini görün, çözüm istiyoruz! @fnasiroglu pic.twitter.com/v6jU8kbd6d
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) September 4, 2024
İŞÇİLERDEN 3 TALEP
İşçiler taleplerini şöyle sıraladı:
“Sendikaya üye olduğu için atılan işçiler geri alınsın.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri tam ve eksiksiz olarak uygulansın.
Ücretlere Soma havzasının ortalaması göz önüne alınarak zam yapılsın.”
Hep beraber Fernas Madencilik önündeyiz, çözüm istiyoruz!
İşten atılan işçilerin işe iadesi, ücretlere havza ortalamasında zam ve ISİG önlemlerinin alınmasını istiyoruz.
Taleplerimiz basit, insanca yaşamak istiyoruz! Sesimizi duyun! @fnasiroglu #MadenciyeAdalet pic.twitter.com/16fdeJFM0s
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) September 4, 2024
‘ÖLMEK İSTEMİYORUZ, KOŞULLARI GÖRÜN’
Soma’da direniş sürerken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Fernas Madencilik’te İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) önlemlerinin alınmadığını iddia etti.
Sendikanın “Ölmek istemiyoruz: Koşulları görün, sesimizi duyun” başlığıyla yaptığı açıklamada işçilerden gelen videolara yer verildi.
Sendikanın açıklaması şu şekilde:
“Fernas Madencilik’te alınmayan ISİG önlemlerine ilişkin işçilerden gelen ihbarların devamını flood olarak paylaşıyoruz. Bu sefer madencileri ölüm haberinde değil, direnirken duymanızı istiyoruz.
10 gündür ölmemek ve insanca çalışmak için direnen onlarca madencinin sesi olmanızı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sorumluluk alması adına çağrıda bulunmanızı rica ediyoruz.
‘GENEL MÜDÜR İSİG ÖNLEMLERİNE UYMUYOR’
Baştan başlayalım. Görüntülerde gördüğünüz gri tshirtlü kişi, sosyal medyaya üyelerimizin sendika üyelik dökümlerini sızdıran Fernas Madencilik Genel Müdürü Serkan Güncü.
Emniyetsiz yeraltına giriş var. Baret yok. Ferdi oksijen maskesi (ofk) yok. Takip cihazı yok. Lamba yok. Kendisi bizzat ISİG önlemlerine uymuyor.
‘İŞÇİLERİN VÜCUDUNDA ALERJİK REAKSİYONLAR MEYDANA GELİYOR’
Ağır kimyasal ile çatlak kapatma işlemi yapılan maden içinde işçiler hiçbir koruyucu tulum, eldiven ve niteliklİ gaz maskesi olmadan çalışıyor. Üzerlerinde kimyasal birikiyor, vücutlarında alerjik reaksiyonlar ve soyulmalar meydana geliyor. Kimyasallar gözlerine değdiği anda kör ediyor.
‘KİMYASALLI SUYUN İÇİNDE EKİPMANSIZ ÇALIŞIYORLAR’
6 metre derinliği bulabilen kimyasallı yer altı suyu içinde yine ekipmansız olarak çalışıyor, suya uygun kıyafet olmadığı için soyunmak zorunda kalıyorlar. Görüntülerde gördüğünüz sarı kablolar sualtında 1000 volt ile çalışan pompanın elektrik kabloları, işçiler her an çarpılma tehlikesi altında ve üstleri çıplak şekilde.
‘DERİN SUYA DÜŞME TEHLİKESİ’
İşçiler maden içinde sürekli çatlaklardan taşan basınçlı su ile mücadele ediyor. Gerekli ekipman olmadan derin suya düşme tehlikesi içinde üzerine çıkılmaması gereken araçların üzerinde çalışıyor.
Aşağıdaki görüntülerde, kafes olmadan, halatsız, emniyetsiz, üzerine çıkılması yasak olan iş makinelerinin üzerinde çatlak kapama işlemi yapan işçileri görüyorsunuz.
İşçiler maden içinde sürekli çatlaklardan taşan basınçlı su ile mücadele ediyor. Gerekli ekipman olmadan derin suya düşme tehlikesi içinde üzerine çıkılmaması gereken araçların üzerinde çalışıyor.
Aşağıdaki görüntülerde, kafes olmadan, halatsız, emniyetsiz, üzerine çıkılması… pic.twitter.com/ax0YQKUVz9
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) September 4, 2024
‘ZEHİRLENME, DİZANTERİ, KÖRLÜK, KANSER…’
Koruyucu hiçbir önlem olmaksızın, kimyasalla kapatma işlemi yapılan basınçlı su taşma anlarını görüyorsunuz. İşçiler zehirlenme, dizanteri, körlük, cilt ve akciğer kanseri tehlikesi altında çalışıyor.
Koruyucu hiçbir önlem olmaksızın, kimyasalla kapatma işlemi yapılan basınçlı su taşma anlarını görüyorsunuz. İşçiler zehirlenme, dizanteri, körlük, cilt ve akciğer kanseri tehlikesi altında çalışıyor. pic.twitter.com/i0Moc0ppoz
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) September 4, 2024
‘YETERİNCE HAVALANDIRMA YOK’
İş yerinde yeterince havalandırma yok. Verilen maskeler niteliksiz ve filtresiz maskeler. Görüntülerde gördüğünüz şekilde aynı anda 4 iş makinesinin birden çalıştığı oluyor ve işçilere günde tek maske hakkı veriliyor!
Aşağıda makineler çalıştığında madenin içindeki gaz bulutunu ve işçilerin günde bir tane alabildiği maskenin bir saatte geldiği durumu görüyorsunuz.
‘KİMYASAL BİDONLAR ÜZERİNDE YEMEK’
Maden içinde servis yok, yemek yeme alanı yok. Aşağıda iki kişinin binmesi gereken yük aracına 7-8 madencinin üst üste bindiğini ve yemek molalarını kimyasal bidonları, kablolar üzerinde kullanmak zorunda kalan madencilerin görüntülerini görüyorsunuz.
Maden içinde servis yok, yemek yeme alanı yok. Aşağıda iki kişinin binmesi gereken yük aracına 7-8 madencinin üst üste bindiğini ve yemek molalarını kimyasal bidonları, kablolar üzerinde kullanmak zorunda kalan madencilerin görüntülerini görüyorsunuz. pic.twitter.com/wdqZ2NulLe
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) September 4, 2024
‘FITRAT DEDİRTMEMEK İÇİN SESİMİZİ DUYUN’
Emniyetsiz çalışma sebebiyle sürekli göçük oluyor. İşçilerin kaçış noktası yok, sürekli yaralanmalar meydana geliyor.
Fernas Madencilik’te ölmemek için onlarca madenci ailesi ile birlikte direniyor. Bu sefer “fıtrat” dedirtmemek için sesimizi duyun!”
Emniyetsiz çalışma sebebiyle sürekli göçük oluyor. İşçilerin kaçış noktası yok, sürekli yaralanmalar meydana geliyor.
Fernas Madencilik’te ölmemek için onlarca madenci ailesi ile birlikte direniyor. Bu sefer “fıtrat” dedirtmemek için sesimizi duyun! @csgbakanligi @isikhanvedat… pic.twitter.com/mtdZ7Wn0t8
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) September 4, 2024
SORUMLULUKTAN SIYRILMANIN ADI: KADER PLANI
Erdoğan, 301 madencimizin göz göre göre ölüme itildiği Soma’daki maden katliamıyla ilgili “Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. hiç kaza olmayacak diye bir şey yok” sözlerini sarf etmişti.
Erdoğan, Ekim 2022’de Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden faciasına ilişkin ‘kader planı’ demişti. Erdoğan, “Biz kader planına inanmış insanlarız. Kader planına inandığımız için bunun dünü, bugünü, yarını olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat depremlerinin 3. gününde merkez üssü Kahramanmaraş’a gitmiş ve bir depremzedeye “Bunlar kader planının içerisinde olan şeyler” demişti.