İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’ın Antakya ilçesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Akşener, ziyareti sonrası gazetecilere açıklama yaptı.
Yaşanan büyük felaketten sonra deprem bölgelerini il il, ilçe ilçe ziyaret ettiklerini belirten Akşener, “Depremin ilk saatlerinde önce milletvekili arkadaşlarımızı bütün il ve ilçelere dağıttık. Oradan gelen bilgiler ışığında İYİ Parti’yi bir STK’ya çevirerek yardım organize ettik. Sahadan gelen bilgileri de gerekli mercilere de bildirerek çözülmesini sağladık. Doğru bilgileri alıp kendimiz çözebiliyorsak kendimiz çözdük, çözemediklerimizi de ilgili makamlara bildirip takibini yaptık. Biz kendimize böyle bir görev edindik. Çünkü bu büyük bir yangın, bu yangının söndürülmesi lazım. Bu yangını söndürmek birinci önceliğimiz olmalıdır. Bizim için yangından mal kaçırmak söz konusu değil.” dedi.
‘ENKAZLARIN ZİMMETLENMESİ GEREKİYOR’
Devletin bilgisi dahilinde her bir enkazın ister sivil ister devlet görevlisi 2 kişiye zimmetlenmesi gerektiğini belirten Akşener, “Devlet memuru olabilir, asker olabilir, polis olabilir, gönüllü sivil olabilir ama devletimizin bilgisi dahilinde enkazı iki kişiye zimmetlememiz lazım” ifadesini kullandı. Hala canlı kurtarılan vatandaşlar olduğuna dikkat çeken Akşener, arama-kurtarma faaliyetlerinin bitirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Deprem bölgesinde çöp sıkıntısı olduğunu belirten Akşener, “Biz bunları 99 Kocaeli depreminde yaşadık. Tecrübeyle konuşuyorum. O nedenle toplama imkanı yoksa, organizasyonlar yapılamıyorsa, derhal kireç atılması lazım. Aksi takdirde kemirgenler başlar ve salgın hastalıklar devam eder. Hawaii’de olan depremde çöp meselesinden oluşan salgın hastalıklarda 22 bin kişi hayatını kaybetti. Dolayısıyla buna dikkat etmemiz lazım” dedi.
‘ÇOCUK İLAÇLARINA İHTİYAÇ VAR’
Akşener’in açıklamaları şöyle:
“Çocuk ilaçlarına ihtiyaç var. Bazı bölgelerde ishal başladı. Onun için de çocuklarımızı anneleriyle birlikte mutlaka tahliye etmemiz gerekiyor. Erkek arkadaşlarımız cenazelerinin başında kalabilir. Erkek arkadaşlarımız arama-kurtarma çalışmalarına katılabilir ama anne ve çocukların depremden etkilenmeyen illere götürülmesi lazım. Biz İYİ Parti olarak hem Antalya’da, hem İstanbul’da hem de Ankara’da bu manada bir çalışmanın içindeyiz. Tahliye yapmaya çalışıyoruz
‘DEPREM BÖLGESİNE DAHA FAZLA ASKER VE POLİS SEVKİYATI YAPILMALI LAZIM’
Evlerin içinde ziynet eşyaları var. Onların da muhafaza edilmesi lazım. Çünkü şu an itibariyle insanlara çok lazım. Daha fazla güvenlik görevlisinin deprem bölgesinde asker ve polis sevkiyatının yapılması lazım. Çünkü hem yağma hem güvenlik açısından çok önemli. 1999’u yaşamış bir siyasetçi ve o bölgenin insanı olarak söylüyorum. O depremde akrabalarını kaybetmiş bir insan olarak söylüyorum.
‘TOPRAK VE MÜLK SATIŞININ YABANCIYA YASAKLANMASI LAZIM’
Mutlaka ve mutlaka, özellikle Hatay’dan başlayarak tüm Türkiye’de şu an itibariyle toprak ve mülk satışının yabancıya yasaklanması lazım. Bunun takipçisi olacağız. Ne dediğimi Hataylılar anlıyor. Onun dışında çok acele ihtiyaçlarınızı giderecek, 10 bin lira evet güzel ama bunun devamı lazım. Birçok insan işlerinden oldu. Evlerin hangi süre içerisinde yapılacağının bildirilmesi lazım. Annesini, babasını kaybetmiş çocukları Allah rızası için her birinizden rica ediyorum mutlaka devlete teslim edin. Depremden etkilenmemiş dışarıda yaşayan ailelerin organizasyonları var, STK’ların organizasyonları var ama onların başına devletin mutlaka sosyal hizmetlisini koyması lazım. Sonra amcası çıkar, dayısı çıkar… DNA testi ile teslim edilir. Biz Kocaeli’nde bunu yaşadık. Çeşitli nedenlerle çocuk çalınır. Organ için çalınır, Batılı ailelere evlat edindirmek için satılır. O yüzden çocuklar, çocuklar, çocuklar. İlaç, tuvalet, iç çamaşırı ve çocukların emniyeti…”
BİR ÇIKIŞ DA MUHARREM İNCE’DEN
Öte yandan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Deprem nedeniyle zaten var olan konut ihtiyacı daha da artmıştır. Yabancıya konut satışı derhal durdurulmalıdır.” dedi.
İnce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Üniversitelerimizin tamamının KYK’ye ait yurtlarını bu işlerde kullanacağız, zira yaza kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz” açıklamasına ilişkin ise şunları söyledi: “Boş evleri, otelleri, kamu kamp ve misafirhanelerini doldurmadan yurtları kullanmak için üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmek yanlış bir işlem sırasıdır.”

Antakya bazıları tarafından şehirden edilmesi için teşvik ediliyor bu asla yapılmamalıdır. İştahları kabaranlara karşı acilen bütün satışlara engel konmalıdır.Şehrin yeniden inşası ivedilikle yapılmalıdır. Bu kadim şehir’e milletimizi sahip çıkmaya çağırıyorum.