Eskişehir’de Gezi direnişi sırasında karşıt görüşlü kişiler ve polis tarafından darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz (19), bugün ölümünün 12’nci yıl dönümünde ailesi ve sevenleri tarafından anıldı.
Cumhuriyet’ten Rengin Temoçin’e konuşan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, “Bu sene anmayı Ali İsmail’in doğduğu mahallenin meydanında yapacağız. Ali İsmail’i orada türkülerle, güzelliklerle anacağız” dedi.
Son dönemde Gezi eylemlerine ilişkin açılan davalara vurgu yapan Korkmaz, “Bitmedi, Gezi korkuları bitmedi. O Gezi’nin korkusu hâlâ geçmedi. Biz sadece Ali İsmail’i değil, Gezi’de yitirdiğimiz bütün canlarımızı yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.
Korkmaz, “Biz Ali İsmail’i sadece gözyaşı dökerek onun yasını tutarak değil, onu iyiliklerle, onun yaptığı şeylerle anıyoruz, anacağız. Unutmayacağız ki zaten unutmamız mümkün değil, unutturmayacağız. Çok özledim onu. Yaşıtları, yuva sahibi oldu, evlat sahibi oldu. Yaşasaydı 31 yaşında olacaktı. Ancak Ali İsmail güzelliklerle yaşıyor. Sadece bedenen aramızda değil. Onun için kurduğumuz vakıftaki gençler onun yarım kalan düşlerini tamamlıyor” diye konuştu.
Anne Korkmaz, “Ali eğitimini tamamlayamadı. Genç sanatçı fonumuz var. Sanatsal faaliyetlerini yapmak isteyen öğrendilerimize, sanatçılarımıza destek veriyoruz. Onun yapmak istedikleriyle yaşatmaya çalışıyoruz. Antakya merkezde gençlik merkezimiz vardı, vakıf binamız vardı. O depremde yıkıldı. Şu an Ali İsmail’in doğduğu mahallede bir tane vakıf binası yapacağız. O merkez yapıldıktan sonra daha çok faaliyetler yapılacak” dedi.
ALİ İSMAİL KORKMAZ KİMDİR?
Ali İsmail Korkmaz, 18 Mart 1994 tarihinde Hatay’da dünyaya geldi. Üniversite öğrencisi olan Korkmaz, Eskişehir’de Gezi Parkı protestoları sırasında 2 Haziran gecesi sivil giyimli kişiler ve sivil polisler tarafından tarafından sopalarla saldırıya uğradı. Darp edildikten sonra kaldırıldığı hastanede 38 gün komada kaldıktan sonra 10 Temmuz 2013 tarihinde yaşamını yitirdi.
Ali İsmail Korkmaz’ın vefatından sonra Eskişehir’de heykeli dikildi. Yaşamını yitirdikten sonra Türkiye’nin birçok ilinde protesto gösterileri yapıldı. Fenerbahçe taraftarları ise “Ali İsmail Korkmaz” marşını besteleyerek çeşitli maçlarda bu marşı söylediler.

DAVA SÜRECİ
Dava, güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye alındı. 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Ocak 2015’te görülen karar duruşmasında sanık polis memurları Mevlüt Saldoğan’a 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut’a 10 yıl hapis cezası, fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever’e 6’şar yıl 8’er ay hapis cezası verildi.
Yargıtay bu kararları onadı, polis memuru Hüseyin Engin ise beraat etti. Engin’in cezasını Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi bozdu. 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 Nisan 2017’de yeniden yargılanan Engin, ‘Kasten basit yaralama’ suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası alıp, hükmün açıklanması geriye bırakıldı.
YENİDEN YARGILAMA
Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi Hüseyin Engin’e verilen karara itiraz edip, dosyayı AYM’ye taşıdı. AYM, geçen yıl ağustos ayında Korkmaz’ın ailesinin ‘Eziyet yasağı ihlal edildi’ başvurusunu kabul edip polis Hüseyin Engin’in yeniden yargılanmasına karar verdi.
Dosya tekrar Kayseri’ye gönderildi. 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde polis memuru Hüseyin Engin duruşmaya katılmazken, Ali İsmail Korkmaz’ın şikayetçi annesi Emel, babası Şehap, ağabeyi Gürkan Korkmaz ile şikayetçi avukatları salonda hazır bulundu.

MAHKEME ‘KASTEN BASİT YARALAMA’ DEDİ
Savunmaların ardından duruşma savcısı mütalaasını açıkladı. Savcı, Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması ve eski karar gibi sanık Hüseyin Engin’in maktul Ali İsmail Korkmaz’a yönelik eyleminin ‘Nitelikli kasten yaralama’ suçunu oluşturduğu gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatlarından Ayhan Erdoğan ise suçun insanlığa karşı işlendiğini, bu yüzden sanığın ‘Eziyet’ suçundan cezalandırılması gerektiğini söyledi. Mahkeme heyeti, sanık polis memuru Hüseyin Engin’i, ‘Kasten basit yaralama’ suçundan 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıp, cezayı bu kez ertelemedi.
AİLE KARARA İTİRAZ ETTİ
Ali İsmail Korkmaz’ın şikayetçi yakınlarının avukatları karara itiraz ederek, dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Ailenin avukatlarından Ayhan Erdoğan, itiraz dilekçesinde sanığın ‘Eziyet’ suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.