Alın terine kömür karası değmiş ömürlerin hikayesi :’Dünya Madenciler Günü’

featured

Maden ocaklarında emek veren, ekmeğini taştan çıkaran madencilerimiz, düşündüğümüzden çok daha büyük yere sahip. Dünya Madencilik günü olarak kutlanan bu günde bir avuç kömür için bir ömür verenlerin hikayesini sizler için anlattık.

Madenciler Günü’nün tarihçesi Eski Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanır. Santra Barbara’nın o yıllarda Roma askerlerinden kaçarak madencilere sığınması ile başlar. Santra, sığındığı bu yerde madencilere yardım etmeye ve onlarla birlikte çalışmaya başlar. Madenciler ile çalışan Santra Barbara, kısa zaman içerisinde sevilen biri olur. Ve bu süreçte herkesin tanıdığı biri haline gelir.

Santa Barbara’nın 4 Aralık tarihinde madencilerin çalışmakta olduğu mağaraya, madencilerin yanına yerleşmesi, önce Anadolu’da daha sonra da Avrupa ve tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanır. Ayrıca Avrupa’nın pek çok madeninde Aziz Barbara’ya ayrılmış bir köşe ve bu köşede sergilenen bir heykeli de mevcuttur.

TÜRKİYE’DE YAŞANAN MADEN KAZALARI 

Türkiye’de geçmişten günümüze kadar birçok kaza yaşanırken, bu kazaların en çok görüldüğü il ise Zonguldak olmuştur. Cumhuriyet tarihinden beri yaşanan en büyük maden kazası, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelmiş ve 301 kişi ölmüştür.Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye’de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur

1983 KANDİLLİ (ARMUTÇUK) FACİASI

7 Mart 1983 tarihinde Zonguldak’ın Armutçuk beldesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen grizu patlamasında 103 işçi yaşamını yitirmiştir.

1990 AMASYA GRİZU FACİASI

7 Şubat 1990 tarihinde Amasya’da, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 3 işçi yanarak 65 işçi ise göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti.

1990 KOZLU GRİZU FACİASI

Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden birinde, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya kadar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümlü maden kazası oldu.

1995 YOZGAT-SORGUN GRİZU FACİASI

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi’ne ait kömür ocağında grizu patlaması sebebiyle meydana gelen kazada 38 kişi göçük altına kalarak can vermiştir.

2010 BALIKESİR-ODAKÖY GRİZU FACİASI

23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de, toplam 47 kişinin çalıştığı maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 kişi ölürken 30 kişide yaralanmıştır. 

2014 SOMA KÖMÜR MADENİ FACİASI

Türkiye’de en büyük kaybın yaşandığı maden kazasıdır. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Holding tarafından işletilen kömür ocağında meydana gelmiştir. Patlamanın etkisiyle madende yangın çıkmış ve çok sayıda madenci içeride mahsur kalmıştır. Faciada toplam 301 kişi hayatını kaybetmiştir.

2014 KARAMAN-ERMENEK MADEN FACİASI

28 Ekim’de Ermenek’te olan maden faciası.. 350 metre derinlikte 18 maden emekçisinin su baskını sonucunda mahsur kalarak yaşamını yitirdi. 

Alın terine kömür karası değmiş ömürlerin hikayesi :’Dünya Madenciler Günü’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!