Allah yerine Tanrı demek caiz mi? Diyanet’ten açıklama

featured

Diyanet’in Aylık Dergisi’nin Şubat sayısında yer verilen bilgide “Tanrı” kelimesinin, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu ifade edilirken “İlah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır” denildi. 

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre, Diyanet, “Allah” ismi yerine “tanrı” kelimesini kullanmak caiz midir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“‘Allah’ kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre ‘Allah’ kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır.

Öte yandan ‘Allah’ kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını ‘Allah’ diye anmaları daha doğru olur.

Dolayısıyla ‘Allah’ bu adla veya esma-i hüsna adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı ‘tanrı’ diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz.”

Allah yerine Tanrı demek caiz mi? Diyanet’ten açıklama

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. “ilah” müslümanlık daha yokken arapçada olan bir kelime değil mi? Aynı kullanıma arapça isimlerde rastlamak mümkün örnek “Abdullah” …..

  2. Tengri biz menen

  3. Allah swt biz yobazları, tanrınız siz çağdaşları korusun

  4. Uzun uzadiya boyle yazmak yerine, son cumle yeterli olurdu. Herkes kendi diline yerlesmis sekilde Allah’a seslenebilir. Birinin digerine ustunlugu oldugunu sanmiyorum.

  5. Ulu Tanrı ülkemizi yobazlardan korusun!

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!