Altay Tankı açıklaması: Önümüze çıkan dış engeller var

featured

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ‘Altay tankı MTU’ motorunun teminine ilişkin, ‘Bu konu siyasi zeminde gündeme getiriliyor. Görüşmeler yapılıyor, gelişmeleri takip edeceğiz. Bu konu ile ilgili negatif geri dönüş olmadı’ dedi.

İsmail Demir, Savunma Sanayi Başkanlığı ile Orta Doğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) arasında düzenlenen iş birliği protokolü imza törenine katıldı. Tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Demir, CHP’li Engin Özkoç’un ‘Altay tankı ihalesi feshedilsin’ talebinin hatırlatılması üzerine, “Yaptığımız her işin arkasındayız.

İhaleyi açık yaptık. Beyefendi istediğini yapsın. Siyasi polemiğe girmek istemiyoruz, defalarca belirttik. Savunma Sanayii’nde onlarca proje yapılıyor. Her projenin şartları, başlangıç koşulları var. Altay tankı nedir, prototip nedir; bunlara iyice bir çalışsınlar sonra bizimle muhatap olsunlar” diye konuştu.

İsmail Demir, Altay tankı için Almanya’dan temin edilecek MTU motoruna ilişkin soru üzerine, “Bu konu siyasi zeminde gündeme getiriliyor. Görüşmeler yapılıyor, gelişmeleri takip edeceğiz. Bu konu ile ilgili negatif bir geri dönüş olmadı.

Yapılan görüşmelerde mesajlar alındı. Üzerine çalışacakları söylendi. Bir ihale yapılır bunun başlama şartı vardır. İhale yaptığınız yere verdiğiniz bir prototip vardır. Bu prototipin içinde kullanılan komponentler vardır. İhaleyi alan kişi bu komponentleri kullanarak bu işi yapacaktır. Ama önümüze çıkan dış engeller var. Bu konuda spekülasyon yapan arkadaşların bu dış engellerle ilgili yorum yapmamaları da manidardır” dedi.

ETHEM SANCAK NE DEMİŞTİ?

Tank Palet fabrikası tartışmasıyla gündeme gelen BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, geçen yıl yaptığı açıklamada, “Umut ediyorum ki 24 ay sonra TSK kendi eseri olan Altay’ı harp sahasında kullanacak. En geç 48 ay sonra da Altay tankı ve beraberindeki diğer ürünler Türk malı ve yerli olacak” demişti.

Altay Tankı açıklaması: Önümüze çıkan dış engeller var

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 Yorum

  1. Yorumları okurken dikkatimi çeken husus bazu yorumcu arkadaşların 2-1 yüzyıllık fabrikalar cart curt hikayesiydi,ama yüzyıllık dünyanın en güçlü otomotiv sanayisine Tesla kendi buluşu elektro motor yakında köküne kibrit suyu dökecek ve hepsinide arkasına takarak hem konsepsiyona ve tasarımda yeniliğe yol açtı, burada en önemli nokta imkanlar sağlanırsa kendi insanlarımızın mühendislerimizin neler yapabileceğini bu kadar kaba şekilde gözardı edenlerden olmayalım, mesleki olarak anadoluyu gezenler iyi bilir en azından 20 sene öncesi ve bugünün mukayesiyle daha kolay idrak edebilir,burada esas temel konu hem insan kapasitemiz ve hem eğitilmiş beyin açısından dünden daha iyi durumdayız,dahada iyi olacağız,dahada iyi olmak zorundayız,at gözlüğünü çıkaran her türk vatandaşıda artık bunun farkında, yabancı bir ürünün şartlı alınması yanlış, siyasi sebeplerle kullanımın sınırlanması kabul edilemez

  2. 10 Mart 2020, 20:29

    Gelismis bati ulkelerinde motor, tasit, askeri silah ureten firmalar yuzyillik firmalardir. Ornegin bir Almanya ve Fransa’da bu tur sanayi cok gelismistir. Japonlar ikinci dunya savasinda Mitsubishi ucak motorlarini uretebilmislerdir. Japonlarin batiya acilmasi Osmanli’nin acilimi ile ayni zamanlara denk gelir (18 yuzyil ortalari). Japonlar yuzlerce muhendisi Avrupaya egitime gonderirken, biz o zamanlarda Turkler uyuklamakla, hurafelerle mesgulduk. Rus cari deli Petronun bizzat Hollanda tersanelerinde calistigini ve Ruslara gemi teknolojisini getirdigini bilen var mi? Bizim padisahlar o devirde haremlerinden pek cikmazlardi. Dunya’da 17inci yuzyildan baslayarak bulus yapan bilim insanlarinin cogu Alman, Ingiliz, Fransizdir. Bu listede maalesef tek Turk yok. Gec kaldigimizi varsayalim. O begenmedigimiz Guney Kore, bizimde ucuz asker olarak katildigimiz Kore savasinda (1950ler) gelismislikte bir Afrika ulkesine esitti. Su anda ekonomisi ile ilk onda ve gelismis birinci dunya ulkesi. Samsung, Hyundai herkesce bilinen yuz milyarlarca dolar senelik satis yapan dunya markalari. Cin ornegi keza onumuzde. Peki Turkiye nerede? Nerede ise en buyuk atilimi ulu onder Ataturk tek basina becermis, o tarihte 6 adet ucak fabrikasi kurmus bu ulkede. Ucak fabrikalarini tencere fabrikasina cevirmisiz ve nihayetinde Ozal ile baslayan neo-liberal surecte tum Kamu Ikdisadi Tesekkullerini, milli olan hersey satmisiz.
    Demek istedigim sudur. Turkiye’nin batidaki teknolojiyi yakalamasi icin eger Ataturk’un yaptigi gibi hizladirmali bir uretim ekonomisine bugun gecilirse, o seviyelere gelmek icin en az elli sene gerekiyor (en az uc generasyon).
    Su anda yude yuz milli motor yaptik, fuze yaptik diyenlere itibar etmek safliktir veya dupeduz cahilliktir, cunku ileri teknoloji uretimleri gelismis yan sanayiler gerektirir, metalurji bilimi gerektirir, yetismis eleman gerektirir, Arge gerektiri. Bunlarin Turkiye’de hangi biri var? O halde Turkiye gibi bir ulkede yabanci (bati ve gelismis dogu ulkeleri) ortakliklari olmadan ileri teknoloji urunleri su an icin yapilamaz. Yapilir diyen ya cahildir ya yalan soyluyordur.

  3. İlker Bey’in yorumlarını okuyunca madem sıfırdan başlanacak elektrikli veya hybrid güç ile çalışan bir tank modeli de düşünülebilir mi diye aklımdan geçti. Belki bu şekilde ua piyasada da ilgi çekebilir. GMC Hummer’ın yeni modelinin 1000hp’lik elektrik motorlu üretileceği konuşuluyor.

  4. Selam,
    Bilen birisi, doğrusunu açıklasın demiş bir yorumcu. Bu konuda Savunma Sanayinde olan, Arda Mevlütoğlu, Turan Oğuz gibi isimleri tavsiye edebilirim. Eski gönderileri üzerinden, forum, twitter ve sitelerden araştırılırsa, kapsamlı bir külliyat var meraklılarına.
    Burada bunu anlatmaksa çok zor, sayfalarca yazmak, her detayı izah etmek, ki belli bir mühendislik bilgisine de sahip olunmalı anlamak için, ya da bu konulara yatkın olunmalı.
    Tank konseptinden başlıyor hikaye, 120 mm. + namlusu olsun, minimum 35 mühimmatı olsun, zırh teknolojisi beka kaabiliyeti bu olsun, santimetrekareye uyguladığı basınç şu hareket kaabiliyeti bu, ilk atımda vuruş ihtimali şu öyleyse kullanılacak alt sistemler bu, hareket sığası minimum 350 km. olsun, otomatik doldurmasın mürettebat 4 olsun, multispektral sis, AKS, KKBS, UKSS, MSTTS olsun.. deyince 55-65 tonluk bir konsept çıkıyor ortaya ki, dünyadaki bütün tanklar aynı konseptte neredeyse,
    O halde bu hareket kaabiliyetini karşılayan motor, 1500 beygir olmalı. Motoru da transmisyonu da mühendislik harikası, bu işin nirvanası. Nasıl anlatalım, otomobil motoru işine direk Bugatti Veyron motoru yaparak girmek gibi, VW nin DSG şanzımanına 10 basan şanzımanı direk yapmak gibi.
    Motor ve transmisyon, en aşırı yüke dayanıklı olacak, dizaynı, soğutması, turbosu, yağlama donanımı, hep ‘enlerde’ ve özgün tasarım olacak, her bir alt donanım için onlarca mühendis yıllarca muazzam bir argeyle çalışacak. Oyuna sonradan katılan uzak doğu otomobil üreticilerinin yıllık 500 milyon dolarlık argesi bir fikir verebilir.
    Malesef, tepeden tırnağa, komple yerli bir üretim halihazırdaki ekonomi, teknolojik ivme ile mümkün değil. Maksimum 1000 adet milli ihtiyaç sonrası bu ürünün dış pazara satılması, çok uzun vadeli bir finansal geri dönüş modeli ile de öngörülebilir değil, bilinmezlerle dolu. Kısa bir örnek,
    Tubitak SAGE, mevcut ABD menşeli MK-82 ve MK-84 mühimmatına hassas güdüm kitleri geliştirdi, HGK 1,2,3,4 diye isimlendirdi. Merak edenler ilgili sayfayı okusun, en gelişmiş hali SOM. Füze bunlar, füze nedir, roket nedir? Roket katı yakıtın/patlayıcının ateşlenmesiyle yüksek ilk hız elde edilen mühimmat, füze genelde ilk hızı olan sıvı yakıtla seyreden mühimmat ki hazır edilebilirlik hızı ihtiyacıyla katı yakıta dönüyorlar. Roket+füze mesela balistik füzeler. Toparlıyorum, SAGE HGK serisi mühimmat geliştirince, ABD daha önce sattığı muadil füze fiyatlarını 5 te 1 fiyatına düşürdü. Yani Altayın 1000 adetlik milli ihtiyaç sonrası ua pazarda nasıl bir rekabetçi ortam bekliyor, fikir sahibi olabilirsiniz. Tabi silah satışı sadece fiyat rekabetiyle değil, emperyalist dünyanın ittifaklarıyla, sürdürebilir politika ve finansal kredilerle yürüyor.
    Otokar/BMC tartışması ayrı, girmiyorum. Çünkü kim yaparsa yapsın ekip aynı ekip. Çatı değişir, üretim/taşeron modeli değişir, firmalar belli, mühendisler belli. Atış kontrol sistemi Aselsan, gerisi Roketsan, MKE gibi gibi. Piyasa belli.
    Dediğim gibi konu çok uzun. Şöyle bitireyim, yerli milli olan en önemli şey, beyinlerimiz, yani mühendislerimiz, savunma sanayiindeki eğitimli yetişmiş mühendis sayısı çok az, bunlara sahip çıkılması, beyin göçünün engellenmesi lazım. Az bir kısmı sabit kadrolu, büyük kısmı taşeronluk şeklinde savrulup duruyor. Motor alınır, ortak üretilir, inşallah ileride yapılır da, ama bu mühendisler kolay yetişmiyor, kalkıp giderlerse yerine adam yok.
    Saygılar

  5. 2 Şubat 2020, 15:42

    Altay tankı koçun Otokar firmasına protatipleri urettirildi seri üretim için ihaleye çıkıldı koç 7 milyar euro teklif vermiş savunma bakanlığı fazla görmüş ve de motor dışardan montaj olacak vs savunma bakanlığı BMC firmasına 3. Milyar euronun biraz üstünde bir fiyata aynı adedi ve yerli motor şartını koymuş duyduğumuz bunlar daha iyisini gerçekten bilenler varsa aciklasin yapamayız vs hayal mayal laflarını bırakalım bu iş olacak biraz inceleyin son yıllarda yapılan savunma sanayi hamlelerini kaç adet savaş gemisi yapıldı ne zaman yapılmış. Vs vs fesadlik yapmaya gerek yok yapılan işleri alkislayalim teşekkür edelim daha iyisini bekliyoruz inşallah diyelim bu yapılanlar türk milleti nin ortak malı.

  6. İnsansız hava araçlarına ve gokbey isimli helikopterimize yerli ve milli motor üretiyoruz. Bi tank motorumu üretemeyecegiz. Niye disaridan motor alalim. Anlamiyorum.

  7. 2 Şubat 2020, 10:44

    Düsünmesini bilenlerin yorumlari da mantikli oluyor.Ama düsünmekten aciz trol zihniyeti tasiyanlar yorumlarinda saga sola camur atarak AKP’nin gittigi yanlis yolu hala savunmaya calisiyorlar”.CHP güya tanksiz kalalimda Suriyede iRAKTA basarili olmayalim” diye yazmis trolun biri.
    Önce o trola sormak lazim,Senin ne isin var Suriyede Irakta?Ikincisi Sen dün Esadi devirmek icin ABD ile isbirligi yapmadin mi,o zaman tankin yokmuydu.Yani Suriye ve Irak ile yerli tankin ne ilgisi var bunu bile bilmekten aciz bir yorum.Ta basindan beri bu hikaye Milli Tank yalani sürüye yediriliyor.Gecen secimlerde Milli Ucagimiz göklerde diye reklam yaptilar bekliyoruz ucak hala yere inmedi ne ucakmis ya aynen Tayyib gibi ucuyor yere inemiyor.Bu kafa ile bizim ne Milli Tankimiz olur ne de Milli Otomobilimiz.Biz sadece Milli bölücülükten anlariz birde Tank Palet Fabrikasini Katar’a peskec cekmekten.CHP’ye saldirmaktan anlariz,cünkü CHP bu devletin kurucu partisidir iste hazimsizligin perde arkasi.

  8. Türkiye’de engelleyen vatan hayinleri var

  9. 2 Şubat 2020, 09:38

    Benim fikrim şu içeride büyük aileler bu işin olmasını istemiyor kanımca bunların başında Koç ailesi geliyor ve dünürleri TÜSİAD şu aralar sessizler ama bu ülkenin büyük belası bu birimdir bütün beyaz türklerin kulübü kimse banada demesin onlar zulümden kaçıp bize sığındılar hikayesini onlar getirildi ve kucağımıza istemediğimiz bir evlilik dışı çocuk bıraktılar gerisinde malum onlar zamanında istemediğinde ne hükümet kurulur ne de başka birşey orduya finansör olup ihtilal yaptırırlardı şimdi hala bu devranı devam ettirmeye çalışıyorlar ve sessizce olsa hala hükümleri devam ediyor

  10. 2 Şubat 2020, 08:00

    2023 te bir daha reis dersiniz dıj güçleri bitirir tankı üretirsiniz

  11. ABD’de drag yarışları için, küçük şirketler hatta bireyler 2000-3000 beygirlik dizel motorlar yapabiliyor şu anda. Bunlar ekseri modifiye edilmiş, güçlendirilmiş, hedeflenen güçlere çıkmaya uyarlanmış eski 6-7 litrelik küçük motorlar. Profesyoneller güncel teknolojileri incelerse bir çözüm bulabilirler diye düşünüyorum.

  12. 1 Şubat 2020, 23:17

    Bir yerden başlamak gerek. Ne kadar geç kalmış olsak ta bir yerden, bir ucundan tutmak gerekiyor. Motor sanayi işi kolay olsaydı çoktan başarılırdı.
    Türkiye mutlaka Milli Motor Sanayisini kurmak zorundadır. Yoksa Avrupa devletlerinin, ABD’nin vb. devletlerin ambargosu ile sürekli karşılaşacaktır. Küçük bir başlangıç bu işi sonuna kadar götürecektir. Tabi ki yerli Emperyalist işbirlikçileri denetim altında tutarak, yıkıcılık yapmalarına fırsat verdirmeyerek bu işi Türkiye başarır. Yeterli yapmaya bir niyet edilsin ben emekli bir Sınıf öğretmeni olarak buna inanıyorum.

  13. Bu laçkalikla aymazlikla tank yapamayız motor hiç yapamayız mühendisler amele çavuşluguna çok meraklılar ne kadar mühendislerse artik

  14. 1 Şubat 2020, 15:25

    Hani AltayTanki milli idi ne oldu simdi?Demek ki Milli degil taklitmis aynen Milli Otomobil gibi,reklami milli ama kendisi gayri milli

  15. BMC şirketi başkanının son Çin seyahatinde bu sorun çözülmüştür, yakında da Çin teknolojisi ile üretilir…Koç gider ayak yaptı yapacağını , Almanya2ya elimizi mahkum etti. YCHP de ateşe kürkle giderek iptal edilmesini ve Alman tanklarına , verilmeyen yedek parçaya mahkum olalım ve tanksız kalıp Sriye ve Irak , libya gibi yerlerde operasyon yapmayalım isteğinde…Ellerini avularını yalarlar…

  16. Erkan beye aynen katılıyorum

  17. 2020 DÜNYASINDA HASSAS MOTOR PARÇALARINI CNC TAKIM TEZGAHLARIYLA YAPABİLİRSİNİZ! CNC TAKIM TEZGAHLARINI ÇİN, JAPONYA VE GÜNEY KORE YAPABİLİYOR! AVRUPA VE AMERİKA NIN BU KONUDA HERHANGİ BİR ÜSTÜNLÜĞÜ KALMADI! BUGÜN TÜRK OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMALARI DÜNYA NIN EN BÜYÜK OTOMOTİV FİRMALARINA MOTOR PARÇALARI DA DAHİL BİRÇOK OTOMOTİV PARÇALARINI ÜRETİP İHRAÇ EDİYOR! 2020 TÜRKİYE’SİNDE ALMAN MTU TANK MOTORUNU TÜRK OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMALARI ÜRETEBİLECEK KAPASİTEDE OLMASINA RAĞMEN NEDEN HALA DIŞARIDAN ALINMAYA ÇALIŞILMASINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL! YOKSA TÜRKİYE’DE BİRİLERİ TANK MOTORUNUN TÜRKİYE’DE YAPILMASINI İSTEMİYOR MU? BU MOTORUN TÜRKİYE’DE YÜZDE YÜZ YERLİ OLARAK ÜRETİLMESİNİ KİM ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR? BUNLAR ORTAYA ÇIKARILIP BİR AN ÖNCE TÜRK OTOMOTİV YAN SANAYİSİNİN ÜRETİM KAPASİTESİNDEN FAYDALANILARAK ALTAY TANKININ MOTORU YÜZDE YÜZ YERLİ OLARAK TÜRKİYE’DE ÜRETİLMELİDİR!

  18. Selam,
    Çünkü motor yapamıyoruz. Son çalışmalarla 750 beygirlik motor prototipleri üretildi, ama gereken 1500 beygir. Önce 1500 beygirlik motor üretilecek, esnasında veya sonrasında tankın motor bölmesine girecek kadar küçültülecek ve bu motor en az 20 yıl dayanacak, bu bir birikim meselesi. Bundan 20 yıl önce motor üretim işi başlasaydı, şu an bir yerlere varmış olurduk ki, bu bile iddialı bir laf.
    Dünyada gemi, tank, iş makinası motoru üreten konsorsiyumlar belli, bunlar 100 yıllık firmalar. Youtube girin 1920 li yıllarda otomobil motoru üreten fabrikaları izleyin var filmleri. Popular Science dergisinin 1870 den bu yana arşivini burdan online okuyun, 1920 lere, 40 lara bir göz atın,
    https://books.google.com.tr/books?id=qR8DAAAAMBAJ&redir_esc=y
    Bunların bugünlere nasıl geldiğini anlayabilirsiniz, tamam emperyalizmin sağladığı muazzam kaynaklarla, ama bilimin, emeğin, aklın gücünün farkına varmak için güzel bir kaynak.
    Genişletmeden sonlandırayım, bir iki alternatif var, Almanya, Güney Kore belki zayıf ihtimal Ukrayna. Olmazsa komple revizyona gidip, Çin ve Rus menşeli motorlarla yeni bir konsept, bence çok hızlı gelişir. İnadına vazgeçilmemesi lazım.çok emek var.
    Saygılar

  19. Bilmeden konuşan veya kasıtlı polemik yaratmayı muhalefet sanan bu tür siyasetçiler nedeniyle aiıklama yapmak gerek. Altay projesi Koç’a emanet edilmişti ama Koç her işinde olduğu gibi ihale şartnamesi gereği milli olmanın değil paranın derdine düştü ve Tofaş’ta olduğu gibi montajla iş bitirmeye çalıştı. Tankı milli teknoloji ile yapmak zor ama yapabilecek en uygun adayımız olan Koç kolayına kaçtı. Bu yüzden ihale tekrarlandı. Şimdi zor da olsa inşallah milli bir çözüm ortaya çıkacak ama bu Koç’u da, Koç’un sözcülüğünü yapan muhalefeti de, Koç’un arkasındaki emperyalist düzeni de rahatsız ediyor.

  20. 31 Ocak 2020, 15:41

    Elin “şeyiyle” gerdeğe girmeye kalkarsanız olacağı budur tabii.
    Motorunu kendin yaptın da, elin gâvuru krank miline çomak mı soktu?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!