‘Altay tankı için Güney Kore ile görüşüldü’ iddiası

featured

Seri üretimini BMC’nin üstlendiği Altay ana muharebe tankının güç grubu olarak adlandırılan motor ve transmisyon sistemlerinin Güney Koreli firmalardan tedarik edileceği iddia edildi. 

VERYANSIN TV / ÖZEL HABER

Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı Altay’ın seri üretimi, yurt dışından gelen kısıtlamalar ve yerli alternatiflerin ortaya çıkarılamaması dolayısıyla uzun süredir bir muamma durumunda bulunuyor. ABD merkezli Defense News’in iddiasına göre, Altay tankında aylardır süren gecikmenin ardından Türk yetkililer Güney Koreli Hyundai Rotem görüşmeye başladı. 20 Kasım’da yayınlanan haberde, Altay tankı için Hyundai Rotem aracılığıyla motor üreticisi Doosan ve otomatik transmisyon üreticisi S&T Dynamics’ten tedarik yapılacağı ifade edildi. 

PROJENİN SEYRİ

Altay tankı için ilk sözleşme 2008 yılında imzalandı ve bu kapsamda Otokar, 2 adet prototip üretimi gerçekleştirdi. Ancak Altay projesinin seri üretim sözleşmesi, ‘sürpriz’ bir şekilde BMC’ye verildi. Altay Tankı Seri Üretim Sözleşmesi, 9 Kasım 2018’de imzalandı ve bu törende, ilk aşamada, 250 adet Altay tankının seri üretiminin planlandığı belirtildi. Proje kapsamında, ilk tankın 18 ay sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi öngörülüyordu. Ancak bugüne kadar tank üretimi prototipten öteye geçemedi ve 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da ilk Altay tankının, yıl içinde teslimi bulunmuyor. 

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 2020 yılının Ocak ayında düzenlediği bir basın toplantısında, Altay tankının seri üretim teslimatına ilişkin soru üzerine şu ifadeleri kullanmıştı: 
“Altay tankında T0 artı 18 gibi bir sözleşmemiz var. Yani bu, şunu içeriyor: Şu an için firma elinde güç paketi olmadığı zaman T0 başlatılamıyor. Güç paketi konusunda yapılan başvurunun sonuçlanmadığı durumda biz T0’ı başlatamadığımızdan bu 18 aylık süre de başlayamıyor. Kamuoyuna deklare edilen bir 18 aylık süremiz vardı. O zaman yapılan başvurunun sonuçlanmasını bekliyorduk. Şu anda pozitif ve negatif bir cevap olmadı, beklemede. Motor, yani genel anlamda güç paketinde alternatif aramaları sürüyor. Bu konunun çok yakında sonuçlanacağını tahmin ediyoruz. Sonuçlandıktan sonra üretim hattının da kalifikasyonu olduktan sonra T0 başlayacak ve ondan sonra 18 ay koyacağız. Prototip başlamasından gelen elimizde 4 tane güç paketi var. Biz bunlarla ilk partiyi başlatmak durumundayız ama ‘4 adet üret sonra bekle’ anlayışıyla bir hattın da açılması çok fizibıl değil. Bu aşamayı çok kısa sürede geçeceğiz, çok olumlu gelişmeler var.”
Demir’in açıklamalarından anlaşıldığı üzere aylardır süren gecikme kabul edilmiyor ve güç grubu için görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor. Bu süreçte, prototipler için Otokar tarafından tedarik edilen dört güç paketi ile bir üretim gerçekleştirileceği ifade ediliyor. Demir’in bu ifadeleri Güney Koreli firmalar ile görüşmelerin yapıldığını da doğrular nitelikte bulunuyor. 

ÖRTÜLÜ AMBARGOLAR

Türkiye’nin planında, Altay tankını Alman MTU’nun motor sistemi ve RENK’in transmisyon sistemi ile üretmek ve daha sonra yerli motorla devam etmek bulunuyordu. Ancak Almanya’nın örtülü ambargosu bu gelişmeyi engelledi. Altay’ın zırhı da tedariğinde sorun bulunan konular arasında yer alıyor. Fransa’dan tedarik edilen zırh da yine örtülü ambargoya takıldı. Ancak OYAK’ın çeşitli girişimleri ile zırh ihtiyacının yerli imkânlarla karşılanması hedefleniyor.

‘BMC’YE TEPKİ’ İDDİASI

Öte yandan savunma sanayi kulislerinde, Katar devletinin yanı sıra AKP’ye yakınlığı bilinen Sancak ve Öztürk ailelerinin ortaklığında bulunan BMC’nin, Katar devletinden gelen şikâyetler ve çeşitli projelerdeki yetersizlik ve gecikmeler dolayısıyla Türk devletinin üst düzey makamlarından tepki aldığı iddia edildi. Ancak bu iddiaların doğruluğu resmi kaynaklarca teyit edilmedi.

‘Altay tankı için Güney Kore ile görüşüldü’ iddiası

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. G. Kore amerikaya haraç veren ülkeler içinde yani g.kore bu işe olur vermez veremez.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!