Analiz kuruluşu: Bu hızla giderse aşı çalışmaları Mart-2023’de tamamlanır

featured

Veri madenciliği ve analizi kuruluşu Polimetre raporunda, son veriler dikkate alındığında aşılama çalışmalarının Türkiye’de Mart 2023’de , Almanya’da Aralık 2021’de tamamlanacağı ifade edildi.

Veri madenciliği ve analizi kuruluşu Polimetre, ”Mayıs ayının daha da zor olmasının beklendiği” Asya kıtasında Nisan-2021’in çok zor bir ay olduğunu, vaka ve ölüm sayılarında tarihi maksimumlar gerçekleştiğini belirtti. 

Polimetre raporunda, son veriler dikkate alındığında aşılama çalışmalarının Türkiye’de Mart 2023’de , Almanya’da Aralık 2021’de  tamamlanacağı ifade edildi. Polimetre’nin çalışmasına göre, Türkiye Nisan’da Mart ayından daha az aşı yapan az sayıdaki ülkeden biri oldu. 

HAFTANIN SON GÜNÜ

Polimetre raporunda, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı  haftalık veri setlerinde hiç bir uluslararası standarda uygun olmadan, haftanın son gününü ‘cuma’  varsayımıyla yayımlamasının “”kabul edilemez bir durum” olduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Türkiye’nin de 1955 yılından beri üyesi olduğu ISO’nun 11 Standardlarına uygun olarak haftanın son gününü Pazar olarak uygulamasıdır” denil.  

MAYIS ÖNGÖRÜLERİ

Polimetre’nin Mayıs ayı öngörülerine  ilişkin çalışmasından bazı bölümler şöyle: 

”Asya Kıtasında Nisan-2021 Ayı çok zor bir ay oldu. Olgu ve ölüm sayılarında tarihi maksimumlar gerçekleşti. Mayıs-2021 Ayının daha da olumsuz olması bekleniyor.

-Son günlerde olgu sayılarındaki azalmanın ‘Tam Kapanma’ ile ilgisi yoktur. Tam kapanmanın etkileri 10-Mayıs-2021’den itibaren görülmeye başlanacaktır.

-Türkiye aşı çalışmaları açısında son derece başarısız bir Nisan-2021 Ayı geçirdi.

-30-Nisan-2021 itibarıyla Dünyada 191 ülkede aşı uygulamasına başlandığı bildiriliyor. 

-İki doz ve tüm nüfus esas alındığında 30-Nisan-2021 itibarıyla Dünya’daki aşı çalışmalarının sadece %7.3 inin tamamlandığı anlaşılıyor.

-Dünya’da yapıldığı açıklanan toplam 1.1 milyar doz aşının yaklaşık %60’ı, 3 ülkede, Çin, ABD ve Hindistan’da yapıldı.

-Dünya’da en çok aşı yapılan ülke Çin’dir. 100 bin kişideki olgu sayısı ABD’nin 1 / 1,377’si, Türkiye’nin 1 / 670’i, sınır komşusu Hindistan’ın 1 / 188’i kadar olan Çin’in aşı yapmak konusunda bu kadar istekli olması anlamlı değildir. Verdiği rakamların kuşku yaratmasına sebep olmaktadır.

-Dünya’da son haftada, günde yapılan aşı sayısı 20 milyona yaklaştı.

-‘Yapılan toplam aşı’ sıralamasında Çin 1’inci sıradadır. Şubat-2021 Ayında 5’inci sırada olan Türkiye, Nisan-2021 Ayında 7’inci sıraya geriledi. 

EN YÜKSEK AŞILAMA ORANI

-‘Aşılanma oranı’ en yüksek ülke %104 oranla Cebelitarık’dır. 

-Mart-2021 ayında %9.4 oranla, 39’uncu sırada olan Türkiye Nisan-2021 ayında %13.6 oranla 62’inci sıraya geriledi. 

-Dünya’da en çok ülkenin tercih ettiği aşı ‘Oxford/AstraZeneca’ olup 133 ülkede kullanılmaktadır. Türkiye’de kullanılmamaktadır. 

-Türkiye’de Sinovac ve Pfizer/BioNTech aşıları kullanılmaktadır. Ancak hangi markadan ne kadar aşı yapıldığı açıklanmamaktadır.

-Nisan-2021 itibarıyla ‘Toplam aşı hızı’ en yüksek ülke günlük 5.5 milyon doz ile Çin’dir. Mart-2021 ayında günde ortalama 264 bin doz aşıyla 7’inci sırada olan Türkiye, Nisan-2021 ayında günde ortalama 215 bin doz aşıyla 14’üncü sıraya geriledi. 

-‘Milyon kişide aşı hızı’ sıralamasında Moğolistan 1’inci sıradadır. Bu kategoride, Şubat-2021 ayında 8. sırada olan Türkiye Nisan-2021 ayında 52’inci sıraya geriledi. 

-Aşılama işi ilk olarak Cebelitarık’da %100’e ulaştı. 

-Bu hızla giderse aşı çalışmaları Türkiye’de Mart-2023’de tamamlanır.

-Aşı çalışmalarında en önde olan Kuzey Amerika Kıtasıdır (%23.4)

-Afrika Kıtasında ise aşılanma oranı %0.7 dür. 

-Bu raporun yayımlandığı saatlerde Bakanlığın sitesinde hala “20-26 Mart 2021” tarihli “İllere göre risk durumu” haritası vardır. Yayımladığı tarihten sonra beş kez güncellenmesi gereken harita henüz bir kez bile güncellenmedi. Bu kabul edilemez bir durumdur.

-Bakanlıktan beklenen güncel, gerçek ve detaylı veri paylaşımıdır.

-Bakanlık paylaştığı haftalık veri setlerini, hiçbir uluslararası standarda uygun olmadan, haftanın son gününü ‘Cuma’ kabul ederek yayımlaması kabul edilemez bir durumdur. 

-Dogrusu Türkiye’nin de 1955 yılından beri üyesi olduğu ISO’nun11 standardlarına uygun olarak haftanın son gününü Pazar olarak uygulamasıdır.”

Hülya Özmen Karabağlı / Ajans Bizim

Analiz kuruluşu: Bu hızla giderse aşı çalışmaları Mart-2023’de tamamlanır

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!