Ankara’da ‘Keşmir Kara Gün’ anması

Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği “Keşmir Kara Günü” programı düzenledi.

featured

VERYANSIN TV

Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği,  Keşmir Kara Gün programı düzenledi.

Etkinlikte konuşan Pakistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Abbas Sarwar Qureshi, 1947’den bu yana Keşmir’in tarihinde, Hindistan’ın Keşmir halkına karşı kötülükler üretmediği bir gün bile geçmediğini belirtti.

Qureshi “İşgalci güç Hindistan, silahlı saldırı yoluyla Keşmir’in özgürlük ve barış mücadelesini susturmaya çalışıyor ancak tarih, mümkün olan hiçbir uygulama ve planın halkın iradesini ve kararlılığını yok edemeyeceğini gösteren örneklerle doludur. 75 yıllık baskının ardından Keşmir mücadelesi daha canlı, daha güçlüdür ve Keşmirliler kendilerine BM, Pakistan ve Hindistan tarafından vaat edilen meşru kendi kaderlerini tayin hakkını elde etmeye kararlıdır.” dedi.

Elçilik Müsteşarı Pakistan’ın Keşmirlilere siyasi, ahlaki ve diplomatik desteğini sürdüreceğini vurguladı.

Türkiye halkına ve hükümetine Keşmir konusundaki duruşundan dolayı teşekkür eden Qureshi, Türkiye’nin Keşmir’e olan desteğinin Keşmir’deki milyonlarca mazlum insan için büyük bir güç kaynağı olduğunu ve onların kendi kaderlerini tayin etme haklarını gerçekleştirmelerine önemli bir katkıda bulunduğunu vurguladı.

Etkinlikte daha sonra, Pakistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’nın mesajları okundu.

Liderler, Keşmirlilerle dayanışmalarını ifade ederek, uluslararası toplumu Hindistan’ı insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmaya ve BM Güvenlik Konseyi Kararları ve Keşmir halkının isteklerine uygun olarak barışçıl ve adil bir şekilde çözülmesini kolaylaştırmak amacıyla üzerlerine düşeni yapmak için somut adımlar atmaya çağırdı.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere 1947’de Hindistan’dan çekilirken prenslikle yönetilen Keşmir’i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947’de ilk kez savaştı. İki ülke arasında aynı nedenle 1965 ve 1999’da da savaş çıktı.

Yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i Pakistan’ın kontrolünde olan Keşmir’in yüzde 20’si ise Çin’in hakimiyetinde bulunuyor. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri “Cammu Keşmir” eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, Hindistan’da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet durumunda.

Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir’e “Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)” ve “Gilgit Baltistan” olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948’den itibaren aldığı kararlarla Keşmir’in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü.

Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

 

Ankara’da ‘Keşmir Kara Gün’ anması

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!