Koyun hırsızıyla başlayan JİTEM davasında Apo’yu sorgulayan albay için karar

featured

FETÖ sanığı savcının başlattığı ve gizli tanıklarla yürütülen Kızıltepe JİTEM davasında aralarında emekli albaylar Hasan Atilla Uğur ile Eşref Hatipoğlu’nun da bulunduğu 9 kişi hakkında beraat kararı çıktı.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 1992- 1996 yılları arasında 22 sivilin kaçırılıp, öldürülmesiyle ilgili, 2014 yılında Mardin’de açılan ve güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledilen dava, 19’uncu celsede karara bağlandı. Aralarında PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ı İmralı’da ilk sorgulayan komutan emekli Albay Atilla Uğur ile dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun da bulunduğu 9 sanık hakkında, suçlamaların tamamı yönünden beraat ya da düşme kararı verildi.

BAŞLATAN SAVCI FETÖ SANIĞI

Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına, sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada söz alan müşteki avukatları, cinayetlere ilgili yeterince araştırma yapılmadığını, tanıkların dinlenilmediğini bu nedenle kovuşturmanın genişletilmesini talep etti. Müşteki avukatları, dinlenilmesini istedikleri tanıkların isimlerini de mahkemeye sundu. Sanık avukatları ise soruşturmayı başlatan savcının FETÖ’den yargılandığını belirterek, davanın iki gizli tanığın ifadesine dayanarak açıldığına dikkat çekti. Suçlamalarla ilgili maddi delillerin mevcut olmadığını, anlatılan olayların görgü ve bilgiye dayalı değil, soyut duyumlara dayalı olduğunu belirten sanık avukatları, müvekkillerinin beratlarını talep etti.

JİTEM İDDİASINA BERAAT

Mahkeme, müşteki avukatlarının taleplerini reddederek kararını açıkladı. Kararda, sanıklar Hasan Atilla Uğur, Eşref Hatipoğlu ve Ahmet Boncuk’un ‘silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’, Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ünal Alkan, İsmet Kandemir, Mehmet Salih Kılıçaslan ve Ramazan Çetin’in ise ‘silahlı örgüt üyesi olmak’ suçunu işledikleri sabit görmeyerek, bu suçlardan beraatlarına karar verdi. Sanıklar Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ahmet Boncuk, Ünal Alkan, İsmet Kandemir, Mehmet Salih Kılınçaslan ve Ramazan Çetin hakkında, bazı cinayetlere ilişkin ‘tasarlayarak öldürmek’ suçundan açılan kamu davasını, zaman aşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşüren mahkeme, bu sanıklarla birlikte Eşref Hatipoğlu ve Hasan Atilla Uğur hakkında, diğer bazı maktullere ilişkin ‘kasten öldürme’ suçundan açılan kamu davasında ise dosya kapsamına göre atılı suçu işlediklerini sabit bulmayarak beraat kararı verdi.

SUÇ MAKİNESİ GİZLİ TANIĞIN İFTİRALARI

Davanın iddianamesi Gizli Tanık Aydos’un (Faysal Akın) ifadelerine dayanılarak hazırlandı. İddianamenin çıkış tarihi ise Hasan Atilla Uğur’un “açılım” karşıtı sert konuşmalarından hemen sonra oldu. Gizli Tanık Aydos, 11 Haziran 2008 ve 8 Temmuz 2008’de Kartal Cezaevi’nde kalırken meslekten ihraç edilen FETÖ firarisi eski savcı Zekeriya Öz’e iki mektup yazdı. Aydos’a “rahat etme” vaadiyle 3 ifade verilmesi sağlandı. Aydos’un cezaevine giriş süreci ise “koyun hırsızlığından” başladı. Batman’da 1996 yılında koyun çalarken yakalandı ve 5 ay cezaevinde kaldı. 1997 yılında ise askerden firar ettiği için yeniden cezaevine girdi. Daha sonra ise gasp, sahte kimlik ve son olarak da cinayet suçlarından defalarca cezaevine girdi. Tam bir suç makinesi olan Aydos hakkındaki davalardan toplam 67 yıl 37 ay mahkumiyeti olduğu ortaya çıkmıştı.

 

Koyun hırsızıyla başlayan JİTEM davasında Apo’yu sorgulayan albay için karar

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!