Ara Güler’in eserleri ‘değerinin altında’ satışa sunulacak

featured

Usta Foto Muhabiri Ara Güler’in ıslak imzalı 28 fotoğrafından oluşan seçki yaşanan ekonomik kriz nedeniyle değerinin altında online olarak müzayedeye çıkacak.

BUSE ERDEM / VERYANSIN TV

90 yaşında hayata gözlerini yuman Usta Foto Muhabiri Ara Güler’in ıslak imzalı 28 fotoğrafından oluşan seçki sağlığında 5000 euroya satılırken ekonomik kriz nedeniyle 5000 liradan açık artırmada online olarak müzayedeye çıkacak.

Ares Antik Müzayede tarafından organize edilen açık artırmada, Ara Güler fotoğraflarına 20 Aralık Pazar günü saat 15.00’e kadar internet üzerinden teklif verilebiliyor.

FOTOĞRAFLARIN 2015 YILINDA SATIŞA SUNULAN DEĞERLERİ

2020 YILINDA SATIŞA SUNULAN DEĞERLERİ

MÜZAYEDEDE YER ALAN ARA GÜLER FOTOĞRAFLARI

1. Ağrı Dağı, 1988 

2. Akşam vakti Zeyrek’te evlerine dönen karı koca, 1960

3. Akşamüstü Kandilli‘den kalkan bir Boğaziçi vapuru, 1965

4. Arabalar arasında sıkışan hamal, Tahtakale, 1966

5. Bolu civarında bir kaplıca hamamı, 1972 

6. Eski Galata Köprüsünde sabah ışıklarında bir salepçi, 1957

7. Eyüp’te çocuğuyla Cuma duasına gelen Güneydoğulu bir kadın adak için beklerken, 1957

8. Galata Rıhtımında ayrılık, 1955

9. Gelincik Tarlası 1988

10. Haliç sandalcıları, eski Galata Köprüsü ve Yeni Cami, 1956

11. Haliç’te tekneler 1964

12. İstanbul Haliç 1971

13. İstanbul Rumelihisarı 1965

14. İstanbul sokakları, 1968 

15. İstanbul Yedikule 1968

16. İstanbul Zeyrek 1974

17. İznik Bursa 1961

18. Kadın ve Allah, Eski camii, Edirne, 1956

19. Kız Kulesi’ne doğru bir akşamüstü 1974

20. Kumkapı Sahili 1955

21. Kumkapı’da kurumaya bırakılmış balık ağları, 1958

22. Rumeli Hisarı, 1973

23. Sabahın ilk ışıklarında Kumkapı balıkçıları limana dönüyor,1950 (Ara Güler’in ilk röportaj fotoğrafı)

24. Siirt’te Pazar 1958

25. Sirkeci’de bir kış gününde atlı araba ve tramvay, 1956

26. Sivrialan Sivas 1957

27. Sultanahmet 1968

28. Yağ İskelesi’nde iş bekleyen hamallar, 1954

CANLI MÜZAYEDE LİNKİ

ARA GÜLER KİMDİR?

Dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler, geride bıraktığı birbirinden renkli fotoğraf kareleri ve zamana meydan okuyan arşiviyle vefatının ikinci yılında anılıyor.

Duayen foto muhabiri Ara Güler, 90 yaşında 2 yıl önce aramızdan ayrılmıştı.

Birçok fotoğraf sanatçısı ve foto muhabirine ilham veren ve sayısız fotoğrafa imza atan Güler, 17 Ekim 2018’de hayata gözlerini yummuş, eşsiz fotoğraflarıyla da 68 yıl zamanı adeta mühürlemişti.

İstanbul’da 16 Ağustos 1928’de doğan Güler, ismini “yakışıklı Ara” olarak bilinen Ararat Kralı Ara Geghetsik’ten almıştı.

Henüz lisedeyken film stüdyolarında sinemacılık üzerine her dalda çalışarak yönetmen ve oyun yazarı olma hayaliyle Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına devam eden Ara Güler, 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazetecilik yaşamına başladı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun olan Güler, 1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevini üstlendi. Hayat dergisinde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başlayan Güler, 1953’te Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansına dahil oldu.

İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antolojisi”, merhum foto muhabiri Ara Güler’i “Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısı”ndan biri olarak tanımlarken, aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği de tek Türk üye olarak kabul etti.

‘MASTER OF LEICIA’

Güler, 1962’de Almanya’da çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” unvanını kazanırken, İsviçre’de çıkan Kamera dergisi de kendisine özel bir sayı ayırdı.

Mariana Noris’in 1953’te ABD’de basılan “Young Turkey” adlı yapıtında fotoğrafları kullanılan Güler’in, 1967’de Japonya’da çıkan “Photography of the World” antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayımlandı.

Güler’in, Kanada’da 1967’de açılan “İnsanların Dünyasına Bakışlar” sergisinde, 1968’de New York Modern Sanatlar Galerisi’nde düzenlenen “Renkli Fotoğrafın On Ustası” adlı sergide; aynı yıl Almanya’da Köln’de Fotokina Fuarı’nda da yapıtları sergilendi.

“Turkey” adında fotoğraf albümü 1970’te Almanya’da yayımlanan Ara Güler’in, sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD’de Time-Life, Horizon ve Newsweek kitap bölümlerince ve İsviçre’de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı.

PICASSO’NUN 90. YAŞ GÜNÜ İÇİN FOTO-RÖPORTAJINI YAPTI

Ara Güler, 1971’de Lord Kinross’un “Hagia-Sophia” (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çekti. Yine Skira yayınevince Picasso’nun 90. yaş günü için yayımlanan “Picasso Metamorphose et unite” adlı kitap için Picasso’nun foto-röportajını üstlendi.

Paris Ulusal Kitaplık’ta 1972’de sergisi açılan Güler, 1975’te ABD’ye davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotoğraflarını çektikten sonra “Yaratıcı Amerikalılar” adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi. Aynı yıl Yavuz Zırhlısı’nın sökülmesini konu alan “Kahramanın Sonu” adlı bir belgesel film çeken Güler, 1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Foto Muhabirliği” dalında birinci oldu.

Fotoğraflarının bir kısmı 1980’de Karacan Yayıncılığın “Fotoğraflar” adlı kitabında basılan Güler, 1986’da Hürriyet Vakfınca basılan Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı “Mimar Sinan” kitabını fotoğrafladı. Aynı kitap 1987’de “Institute of Turkish Studies” tarafından İngilizce olarak yayımlandı. 1989’da “Ara Güler’in Sinemacıları” kitabı basıldı.

Ara Güler, 1991’de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) “The Sixth Continent” adlı kitabını fotoğrafladı.

Dünyayı gezerek foto röportajlar yapan ve bunları Magnum Ajansı ile dünyaya duyuran Ara Güler, İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti.

Ara Güler’in yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992’de Fransa’da, ABD ve İngiltere’de “Sinan, Architect of Soliman the Magnificent” adlı kitapta yayımlandı.

Aynı yıl “Living in Turkey” adlı kitabı İngiltere, ABD ve Singapur’da “Turkish Style” başlığıyla, Fransa’da “Demeures Ottomanes de Turquie” adıyla yayımlandı. 1994’te “Eski İstanbul Anıları”, 1995’te “Bir Devir Böyle Geçti”, “Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü” fotoğraf kitapları yayımlandı.

Ara Güler’in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplık’ta, ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde, Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda bulunuyor. Güler’in fotoğrafları Köln Mueseum Ludwing’de Das Imaginare Photo Museum’da sergileniyor.

Arşivinde 2 milyonu aşkın fotoğraf bulunan Ara Güler’in ödülleri arasında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü de bulunuyor.

Ara Güler’in eserleri ‘değerinin altında’ satışa sunulacak

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 17 Aralık 2020, 08:01

    Bu fiyatlar o fotoğraflara bence hâlâ yüksek. Artık fotoğraf sanatı, sanat olmaktan çıktı. Montajlar, düzeltme tekniği, renk ayarı dahi bir bilgisayar tıkı ile yapılıyor. Ara Güler adı zamanında bir markaydı, biraz da basın yayın abartısıyla öyle sunuldu. Çünkü bu fotoğraf sanatı fakir ülkelerde pek yaygın değildi. Ara Güler’in İstanbul Ermenisi olması da ona Avrupa’da ünün yolunu kolay açtı. Çoğu fotoğrafının altına kendi adınızı yazıp gösterin pek kıymetli olmadığını göreceksiniz. Ruhu şad olsun ama gerçek bu bence.
    Savaş fotoğrafçılığını anlarım ama Galata köprüsünün ya da oradan geçenlerin siyah beyaz eski resminin eşliliği dışında bir anlamı yok.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!