Araştırmacı gazeteciliğin duayeni: Uğur Mumcu

featured

Gericiliğin ve emperyalizmin korkulu rüyası, araştırmacı gazeteciliğin duayen ismi Uğur Mumcu katledilişinin yıl dönümünde anılıyor.

Araştırmacı gazeteciliğin duayen isimlerinden Uğur Mumcu’nun Ankara’da evinin önünde suikasta uğramasının üzerinden 28 yıl geçti.

UĞUR MUMCU KİMDİR?

22 Ağustos, 1942
Babasının görevi nedeniyle bulundukları Kırşehir’de doğdu. Tapu kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey ile Nadire Hanımın dört çocuğunun üçüncüsü olarak dünyaya geldi.

1949 — 1961
Ankara Ulus’taki Devrim İlkokulunda başladığı ilköğrenimini Bahçelievler’deki Ulubatlı Hasan İlkokulunda tamamladı. Ankara Cumhuriyet Ortaokulunu ve Ankara Deneme Lisesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi.

1962 — 1965
Yazmaya öğrencilik yıllarında başladı. Cumhuriyet Gazetesinde yayımlanan “Türk Sosyalizmi” başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülünü aldı. Fakültede Öğrenci Derneği Başkanı seçildi. Hukuk Fakültesini bitirdi ve Cemal Reşit Eyüpoğlu’nun yanında bir süre avukatlık yaptı.

1965 — 1968
18 Haziran 1965’te “Biz Anayasayı Savunuyoruz. Ya Siz?” başlıklı makalesiyle Yön Dergisinde yazmaya başladı. 27 Mayıs Devriminin özgürlükçü ortamında “İnsanlar sadece konuştuklarından değil sustuklarından da sorumludurlar” diyerek Doğan Avcıoğlu’nun yönetimindeki Yön Dergisinde yazdığı makalelerle bir yandan Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini, tam bağımsız bir Türkiye’yi savundu. 30 Haziran 1967’de “Kitap Toplatmak Anayasaya Aykırıdır” başlıklı yazısıyla Kim Dergisinde yazmaya başladı.18 Ağustos’ta “Anayasa Mahkemesine Saldıranlara: Anayasaya Saygı” başlıklı yazısıyla Akşam Gazetesinde incelemeleri yayımlanmaya başladı. Dil öğrenmek için İngiltere’ye gitti. Yazılarına oradan devam etti. 25 Şubat 1968’de Akşam Gazetesindeki inceleme yazılarının sonuncusu yayımlandı.1 Mart’ta Kim Dergisindeki son yazısı, Londra’dan yolladığı “Yeter Artık Beyler” oldu. 25 Mart’tan itibaren aralıklarla Türk Solu Dergisinde yazmaya başladı.

1969 — 1971
31 Ocak 1969’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Kürsüsü Profesörü Tahsin Bekir Balta’nın asistanı oldu. 15 Temmuz’dan sonra incelemeleri, Milliyet Gazetesinde yayımlanmaya başladı. Asistan olduktan sonra, 13 Kasım’da Ankara Barosu Levhasından kaydını sildirerek avukatlığı bıraktı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde yazıları yayımlandı. Ant Dergisi ile Cumhuriyet Gazetesinde makale ve incelemeleri yayımlandı. 24 Mart 1970’ten itibaren Devrim Dergisinde yazmaya başladı.

1971
12 Mart’ta gerçekleşen darbenin aydınlara yönelik baskıcı tutumundan o da payına düşeni aldı. 17 Mayıs’ta gözaltına alındı. Bir ay sonra serbest bırakıldı.

1972 — 1974
10 Ekim 1972’de serbest bırakılmasının ardından hemen askere alındı. Tuzla Piyade Okulunda 10 Ocak 1973’e kadar süren üç aylık eğitimden sonra, okul yönetimi tarafından “kötü hal ve düşünce sahibi” diye suçlanarak “er” çıkarıldı ve Patnos’a yollandı.31 Ocak 1974’te askerliğini sakıncalı piyade eri olarak, Ağrı’nın Patnos ilçesinde tamamladı. Bu yaşadıklarını “Evet, evet ne olursa olsun, ben Patnos dağlarında halk çocuklarıyla er olarak askerlik yapmayı, emekli olduktan sonra siyasal iktidarın uzattığı yönetim kurullarında, on binlerce lira para alan orgeneral olmaya değişmem!” diyerek, yedek subaylık hakkı ve aylıkları için sadece maddi tazminat isteğiyle açtığı davayı kazandı ve yedek subaylık hakkını elde etti. Askerlikten sonra üniversitedeki görevinden ayrıldı ve gazeteciliğe profesyonel olarak, 25 Şubat 1974’te Yeni Ortam Gazetesinde “Anarşist!..” başlıklı yazısıyla başladı. Yazılarında, hem sorunları dile getirdi hem de hukuka aykırı ve yasadışı uygulamaların üstüne gitti. “Tek bir tahrikçi ajan adı veremezsiniz” diyen Demirel’e “Bir Hikâyemiz Var” başlıklı yazısında, onlarca provokatörün adını belgeleriyle açıklayarak, tüm antilaik, antidemokratik oluşumları uygulamalarıyla belgeledi.

Araştırmacı gazeteciliğin duayeni: Uğur Mumcu

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 24 Ocak 2021, 09:50

    ugur mumcu gercek bır arastırmacı vatansever bır gazetecı kemalıst ıdı. saygı ve ozlemle anıyorum.

    tahtına da ugur dundarı oturtmaya calısanları kınıyorum.

  2. Saygı ile önünde eğiliyoruz… Çocuklara da kızmamak gerek bizde kaç on yıl kandırıldık…

  3. Uğur Mumcu’nu ağbisi ABD’nin Kürdistan tezgahını yazmak üzere iken öldürüldüğünü söyledi ama U.Mumcu’nun
    kızı ve oğlu amcalarına değil PKK/hdp’li katillere inandılar onlara oy verdiler, Türk/Atatürk düşmanlarının safına geçtiler… Öyle babanın böyle çocukları.. İğrenç… Tiksindirici….

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!