Arjantin’le ortak uydu üreteceğiz

featured

Arjantin devleti tarafından işletilen teknoloji şirketi INVAP ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) ortak girişimi olan Gsatcom Space Technologies, geçtiğimiz yıl küçük GEO uyduları inşa etmek ve satmak amacıyla kuruldu.

ÜRETİLECEK ELEKTRİKLİ İLETİŞİM UYDULARININ ÖZELLİKLERİ

Küçük uydu konsepti (Small-GEO), televizyon yayını, multimedya uygulamaları, mobil ve sabit internet erişimi, güvenli haberleşme gibi geleneksel haberleşme uydusu fonksiyonlarını performans düşümü olmadan karşılayabilen, nispeten daraltılmış hacimli konfigürasyona sahip, maliyet etkin haberleşme uyduları konseptidir.

İki bin kilograma kadar fırlatma kütlesine sahip olacak olan uydular, 7kW’a kadar güç tüketimi ve 50 Gbps’lik tipik verim kapasitesine sahip olacak. Uydular elektrikli tahrik sistemi Hall Etkili İticiler (HET) sayesinde, kimyasal veya hibrit tahrik platformlarının yakıt yükünden kurtularak daha hafif olacak. Düşük ağırlıkları nedeniyle tek roketle aynı anda birden fazla uydu gönderilebilecek.

GSATCOM GENEL MÜDÜRÜ’NÜN AÇIKLAMALARI

Gsatcom’un Genel Müdürü Luis Genovese yaptığı açıklamada, şirketlerinin uydu pazarına girme ve pay alma ihtimalinin çok az olduğunun ve çok azının bu süreçten başarılı çıktığı gerçeğini göremeyecek kadar kör olmadıklarını ifade etti ve ekledi, “Ancak Arjantin ve Türkiye, kendi uydularını üretme konusunda bağımsız olmak istiyorlar” dedi. Bu açıklamadan anlaşıldığı üzere şirketler için pazar payı her şeyden önce gelmemekle birlikte çalışmaların temelindeki “bağımsızlık” vurgusu bu anlamda dikkat çekiyor.

Genovese, 12 Eylül 2019’da yapılan Dünya Uydu Çalışmaları Haftası’ndaki röportajında “Ülkemiz için bu projenin stratejik olduğuna inanıyoruz ve bu en önemli sebeplerden biri. Bu proje sadece ticari bir operasyon veya sıradan bir iş değil, ülkemizi daha bağımsız bir şekilde kalkındırmak için gerçekten önemli bir değer sağlayacak bir projedir.” ifadelerini kullandı.

INVAP şirketi, Arjantinli telekomünikasyon şirketi Arsat için Arsat-1 ve Arsat-2 iletişim uydularının yanı sıra Arjantin Uzay Ajansı CONAE için Satcom-1A ve henüz piyasaya sürülmemiş Satcom-1B sentetik açıklıklı radar uydularını inşa etti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Göktürk-1 uydusunu Thales Alenia Space şirketinin teknoloji desteği ile inşa etti. Türkiye’nin optik görüntüleme uydusu Göktürk-2 yine TUSAŞ ve TÜBİTAK UZAY tarafından inşa edildi. Türksat’ın Türkiye’de ilk yurt içi Jeolokasyon iletişim uydusu olan Türksat-6A da TUSAŞ tarafından inşa edilmektedir.

Genovese, INVAP’in Arjantin’deki Bariloche’de montaj, entegrasyon ve test olanaklarına sahip olduğunu ve TAI’nin Ankara’da da yeterli altyapı ve birikime sahip olduğunu söyledi.

Gsatcom, esas olarak 1,5 ila 7,5 kilovatlık bütünleşik gücü ile 500-2000 kilogram ağırlığındaki yüksek verimli uydulara odaklanıyor.

spacenews.com‘daki habere göre Genovese, Gsatcom’un ilk uyduyu üç yıl içinde tamamlayabileceğini ve sonraki uyduları ise 20 ila 24 ay içinde tamamlamaya çalışacağını ifade etti. Diğer üreticiler gibi, Gsatcom firması da konum, şekil ve güç gibi ışın özelliklerini değiştirebilecek “esnek” uydular sunacağını söyledi. (Esnek Uydu: Taşıdıkları güç miktarını değiştirerek farklı işlevler arasında geçiş yapmalarını sağlayan dijital yük taşıma teknolojisini kullanan uydular)

Genovese açıklamasında ortak girişim şirketi olan Gsatcom’un Arjantinli ortak INVAP’ın, Satcom radar uyduları konusundaki deneyiminden ve aşamalı dizi teknolojisinden faydalanabileceğini ifade etti. Ortak girişim olan Gsatcom şirketin meteorolojik uydulara yönelik de çalışma yapma kapasitesi var ancak esas olarak iletişim uydularına odaklanacak.

Genovese, Gsatcom’un yılda yaklaşık iki uydu inşa etmek istediğini söyledi. Ayrıca Genovese açıklamasında şirketin aviyonik ve dijital işlemciler gibi önemli sistemler geliştirerek müşteri taleplerine uyarlanabilir olmasını sağlayarak yeni müşteriler kazanmak için önemli bir nokta olacak ve paralel olarak maliyetleri düşük tutacağını belirtti.

Genovese, Gsatcom’un ortakların kurumsal güçlerinden de faydalanacağını belirtti. Buna paralel olarak helikopter, İHA vb. hava araçlarının yapımında ve ölçekli üretiminde TAI, yeni teknolojilerin geliştirilmesinde ise INVAP devreye girecek.

Genovese, her iki paydaşın Gsatcom’u oluşturmak için ne kadar yatırım yaptığını söylememeyi tercih etti.

 

Arjantin’le ortak uydu üreteceğiz

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!