1. Haberler
  2. SEO
  3. Asteğmen nasıl olunur? Asteğmen maaşları 2024

Asteğmen nasıl olunur? Asteğmen maaşları 2024

En düşük subay rütbesi olan ve diğer adıyla yedek subay olarak anılan asteğmen, askeri birliklerde kısım komutanı ya da takım komutanı görevlerini icra ederler. Asteğmenler mezun oldukları bölüm doğrultusunda yetenek, bilgi ve becerilerini askeri sahada gerçekleştirmeye çalışırken askeri idari görevlerde de bulunurlar. Peki asteğmen nasıl olunur? Asteğmen maaşları ne kadar?

astegmen

Yedek subay olarak da bilinen asteğmen, en düşük subay rütbesidir. TSK bünyesinde yer alan asteğmen; takım komutanı, kısım komutanı, ADESTİM subayı ya da batarya subayı olarak görevini icra eder. Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri’nde görev üstlenen asteğmenler, akademik ya da bilgi-beceri yönünde sahip oldukları vasıfları 12 ay boyunca askeriyede gösterirler.

ASTEĞMEN MAAŞLARI NE KADAR?

Güncel zamların ardından asteğmenlerin de ücretlerinde artış görüldü. Asteğmen ücretlerine %49,25 oranında zam uygulandı. Asteğmen maaşlarıyla ilgili veriler aşağıda sizler için hazırlandı:

– Asteğmen ücretlerine ek olarak yol ve iaşe yatar.
– Asteğmenler, 3 aylık acemilik döneminden sonra 41.500-42.000 TL civarında maaş alır.
– Hudut görevi icra eden asteğmenler (hudut sadece doğu görevi değil, Edirne’deki sınırda görev yapan asteğmen de hudut görevinde sayılır) maaşa ek ücret alırlar. Bu sayede kazandıkları 55.000 TL’ye kadar çıkar.

ASTEĞMEN OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Asteğmen olacak adayların muhtelif şartları yerine getirmesi gerekir. Asteğmen olma şartları aşağıda sıralandı:

– En az dört yıllık bir lisans programından mezun olmak.
– Başvuruda bulunacak kişiler, 27 yaşını geçmemelidir.
– Başvuruda bulunacak kişiler, 32 yaşını geçmemelidir.
– Mezuniyet ortalamasının 3 ve üzeri olması önceliklidir.
– Askerlik görevinin henüz tamamlanmamış olması gerekir.

NASIL ASTEĞMEN OLUNUR?

Önceden asteğmen görevi için sınava girilirken günümüzde ise askerlik için e-devlet üzerinden yapılan başvuru sırasında yedek subay seçeneğini seçerek yapılabiliyor.

ASTEĞMENLİĞİN AŞAMALARI NELERDİR?

4 yıl ve daha fazla süreli yükseköğretime tabi olan kişilerin 12 ay süreliğine yapabilecekleri asteğmenliği aşamaları şu şekildedir:
– Yedek subay aday adayı: 4 yıl ve daha uzun süre yükseköğretim kurumuna tabi olan kişilerle denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumu mezunu olan kişilerdir.
– Yedek subay adayı: TSK tarafından yapılan seçim ve sınıflandırma neticesinde yedek subay statüsüne ayrılan kişilerden asteğmen oluncaya kadar geçen zaman dâhilindeki kişilerdir.
– Yedek subay: Asteğmen adaylarından öğrenimini tamamlayıp asteğmen görevine geçiş yapanlardır.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!