Aşure günü nedir? Aşure günü neler olmuştur? Aşure günü ne zaman? Aşure günü 2020

featured

Aşure günü nedir? Aşure günü neler olmuştur? Muharrem ayı ayın kaçında başlıyor ne zaman bitiyor? Aşure günü nedir? Aşure günü önemi, aşure tarifi. Aşure günü Muharrem ayının kaçıncı gününe geliyor? Aşure günü 2020

Aşure günü nedir? Aşure günü neler olmuştur?

Aşure günü ayın kaçında başlıyor ne zaman bitiyor? Aşure günü nedir? Aşure günü önemi, aşure tarifi.

Aşure günü Muharrem ayının kaçıncı gününe geliyor?

Aşure günü, Muharrem ayındadır. Aşure gününde aşure pişirelerek komşulara dağıtılır. Bu sayede komşular arasındaki samimiyet artar ve paylaşım kültürü hatırlanır.

AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Muharrem Ayı içerisinde bulunan aşure günü, İslam inancında büyük öneme sahiptir. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününde her sene tekrarlanan ve birlik beraberlik için önemli bir gündür.

Aşure Günü, ayrıca Aşura Günü olarak da bilinir.

Paylaşmanın güzelliğinin, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure geleneği yüzyıllardır devam etmektedir. İslam alemi açısında pek çok önemli olayın gerçekleştiği bir gün olması sebebiyle, önemini kaybetmemektedir.

MUHARREM AYI ÖNEMİ

Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61’de Muharrem’in onuncu gününde (10 Ekim 680) Kerbelâ’da Yezid’in Ordusu tarafından katledilmiştir.

ALEVİLİKTE MUHARREM AYININ ÖNEMİ

İmam Hüseyin’in Kerbelâ’daki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar’ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi’nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu’nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin’in kurtulması ve Ali’nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah’a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

AŞURE, AŞURANIN TARİHİ

Aşure, Kamerî ayların ilki olan Muharrem`in onuncu gününe verilen bir isimdir. Âşûre günü adını alan bu günde oruç tutulurdu. Âşûre orucu denen bu oruç, İslâm`dan önce Araplar`ca bilinirdi. Âşûre kelimesinin İbrânice aşûr`dan geldiği ve o günde Araplar`ın oruç tuttuğu dikkate alınırsa, kelimenin bütün Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu anlaşılır. (Buhârî, Savm, 1; Umdetü`l-Kârî fi Şerhi Sahîhi`l-Buhârî, V, 351) Bu kelime Yahudîler`de büyük keffâret günü için kullanılmıştır. (Tevrat, Levililer, 16, 29 vd.) Hz. Peygamber Medîne`ye geldiği zaman Yahudiler`in Âşûre günü oruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu. Cevap olarak şöyle dediler: “Bugün, iyi bir gündür. Allah, İsrailoğulları`nı Firavun`un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa (a.s.) Allah`a şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız dediler. Hz. Peygamber; “Biz Musa`nın sünnetine sizden daha yakınız, dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu. 

Aşure Tarifi

Yarım kilo aşurelik buğday 

Yarım çay bardağı pirinç

1 su bardağı nohut 

1 su bardağı kuru fasulye 

250 gram kuru kayısı

250 gram kuru üzüm

Yarım su bardağı fındık

3 lt su buğdayı haşlamak için

4 litre sıcak su 

2 su bardağı süt

4 su bardağı toz şeker 

Çeyrek çay kaşığı tuz

Çeyrek çay kaşığı karabiber

Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu aldım)

Üzeri İçin;

25 gram fındık

25 gram kuş üzümü

100 gram ceviz

1 tane nar

Tarçın

Aşure Tarifi Yapılışı

-Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlanır

-Buğday yıkanır, tencereye alınır, üzerine kaynar su eklenip 10 dk kaynatılır. Çıkan sarı su süzülür. Aynı işlem tekrar yapılır ve tekrar süzülür.

-Üzerine 3 litrekaynar su eklenir, 1 saate yakın buğday kaynatılır. 

-Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç eklenir ve 15 dk kadar kaynatılır.

-Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu eklenerek, 15-20 dk daha kaynatılır.

-Gerekirse kaynarken sıcak su eklenir.

-Cam kaselere bölünür.

-Aşure soğuyunca üzeri nar taneleri, fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü ve kuru üzüm  ile süslenir.

Aşure günü nedir? Aşure günü neler olmuştur? Aşure günü ne zaman? Aşure günü 2020

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!