Bal

Atina: Bir NATO ülkesi Rus S-400 sistemlerini test edemez

featured

Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemleri almasını eleştiren Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, “Bir NATO ülkesi Rus S-400 sistemlerini test edemez” dedi.

66. NATO Parlamenterler Asamblesi Toplantısı’nda konuşan Kiriakos Miçotakis, Türkiye’nin adını vermeden bir NATO ülkesinin S-400 sistemlerini test edemeyeceğini öne sürdü.

Türkiye’yi hedef alan Miçotakis, “Müttefik ülkeler, cihatçı gruplarla işbirliği yapamaz. S-400’leri test edemez. Bu tür uygulamalar, NATO değerlerine zarar veriyor ve siyasi ve askeri kuruluş olarak NATO’nun dayanışmasına, birliğine ve etkinliğine darbe vuruyor. Bunlar, İttifak’ın hedeflerine ve savunma çıkarlarına da aykırı” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerinin NATO’nun birliğini bozduğunu da öne sürdü.

35 GÜN KARŞI KARŞIYA KALDIK

Sputnik’in aktardığına göre Miçotakis, “Yunanistan güvenliği sağlamasına rağmen bu alanda NATO’nun birliğini fiilen bozan meydan okumalarla karşı karşıya kalıyor. 2020 yılında bu birlik, Türkiye’nin provokasyonları ve tek taraflı eylemleri nedeniyle ciddi testlere maruz kaldı” iddiasında bulundu.

Mart ayında Türkiye’nin sığınmacı akışlarını Yunanistan’a karşı silah olarak kullandığını ve yazın Atina’nın ülkenin egemenliğine ve denizdeki egemenlik haklarına yönelik eylemler nedeniyle orduyu teyakkuza geçirmek durumunda kaldığını savunan Miçotakis, “İki NATO ülkesinin deniz kuvvetleri 35 gün karşı karşıya kaldı. Bu durum, İttifak’ın güney kanadının güvenliğini ve istikrarını tehdit altında bıraktı” dedi.

F-35 ADIMI

Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’de savunma kabiliyetini artırmak maksadıyla ABD’den iki düzine kadar beşinci nesil F-35 savaş uçağı alımına yönelik resmi bir talepte bulunmuştu. F-35 alım talebinin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alımına karşı bir adım olarak değerlendirilmişti.

‘S-300’LERİ TEST EDECEK’

Geçen ay Yunanistan’ın Girit Adası’nda konuşlu S-300 hava ve füze savunma sistemini test etmeye hazırlandığı bildirilmişti.
Atina’nın hedefini değerlendiren Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk, S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırımı da içeren eleştiriler yapılırken, Atina’ya karşı ses çıkarılmamasını “Batı’nın çifte standardı” olarak değerlendirmişti.

TÜRKİYE’Yİ ETKİLER Mİ?

S-300’lerin Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceğini değerlendiren Kutluk, “Türkiye’nin güneyde, Libya bölgesindeki faaliyetleri ile ilgili olumsuz etkisi olabilir. Ama, tabii bu etkiler düşünülecektir, hesap edilecektir” ifadelerini kullandı.

Kutluk Girit’teki S-300’lerin geçmişini de anlattı:

S-300’ler 1997 yılında Kıbrıs’a konuşlanacaktı. Türkiye’nin yoğun bir kriz yönetimi süreci sonunda bu adımdan vazgeçildi ve S-300 Girit adasına konuşlandı. 2013’e kadar sessiz kaldılar, çalıştırılmadılar. 2013’ten itibaren Yunanistan bunları faal hale getirmeye başladı, bazı testler yaptı. Şimdi Yunanistan bunu kullanır hale getirmek istiyor. S-300’leri aynı zamanda S-400’ e modernize etmek istiyor. Yapabilir mi göreceğiz. Parası varsa, Rusya razı olursa yapabilir.”

Ankara-Washington hattındaki S-400 gerginliğini de değerlendiren Kutluk, “S 400’ler üzerine yaratılan gürültü kuru gürültüdür. Bunun üzerinden Türkiye’ye F 35’lerin verilmemesi Türkiye’nin şansınadır. Türkiye akılcı olmalı, bunlardan etkilenmemeli, bildiği yolda ilerlemeli” diye konuştu.

Atina: Bir NATO ülkesi Rus S-400 sistemlerini test edemez

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. sahibinin sesi ha bire konuşup duruyor.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!