1. Haberler
  2. Dünya
  3. Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları belli oldu… ‘ABD’yi destekleyen iktidarlar kaybetti’

Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları belli oldu… ‘ABD’yi destekleyen iktidarlar kaybetti’

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisi açık ara yenilgiye uğrayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron erken seçim kararı aldı. İtalya'da Başbakan Meloni'nin partisi birinci çıkarken, Almanya'da da muhafazakar partiler seçimleri kazandı. AP seçim sonuçlarını değerlendiren Amiral Cem Gürdeniz, "Avrupa Parlamentosu seçimleri başta Fransa ve Almanya olmak üzere yaşlı kıtada tüm dengeleri altüst etti. Çok önemli jeopolitik sonuçları olan bu seçimler gösterdi ki ABD’nin Biden önderliğindeki Neocon politikalarına kayıtsız şartsız destek veren iktidarlar ciddi oy kaybetti" dedi.

featured

Fransa’da AP seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,50’lik oranla ve açık ara farkla ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans yüzde 15,2’lik oranla ikinci oldu.

Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından açıklamalarda bulunan Macron, sonuçların “Avrupa’yı savunan partiler için iyi olmadığını” kabul etti ve 30 Haziran – 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.

“Oylamayla, parlamenter geleceğimizin seçimini yeniden size vermeye karar verdim. O yüzden bu akşam Ulusal Meclisi feshediyorum.” diyen Macron, kabinesini bu gece yerel saatle 22.00’de toplayacak.

İTALYA’DA MELONİ’NİN PARTİSİ BİRİNCİ ÇIKTI

İtalya’da Avrupa Parlamentosunun (AP) yeni üyelerini seçmek için yapılan AP seçimleri ve bazı belediyelerde yerel yöneticileri belirlemek üzere gerçekleştirilen kısmi yerel seçimlerde oy verme işlemi tamamlandı.

AP’ye 76 ile en çok parlamenter gönderen üçüncü ülke konumundaki İtalya’da 8 Haziran’da başlayan ve iki güne yayılan oy verme işlemi, dün yerel saatle 23.00’te (TSİ 00.00) sona erdi.

Böylece İtalya’da oy kullanmanın da bitmesiyle Avrupa genelinde, AP seçimleri için oy verme işlemi tamamlanmış oldu.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre 51 milyon 198 bin 828 seçmenin bulunduğu ülkede, AP seçimlerine katılım oranı yüzde 48 civarında ölçüldü. Ülkede 5 yıl önceki AP seçimlere katılım oranı ise yüzde 54,5 olmuştu.

Oy verme işleminin sona ermesiyle ülkenin önde gelen basın yayın kuruluşları da sandık çıkış anket sonuçlarına yer verdi.

Söz konusu sandık çıkış anketlerine göre, ülkede 2022 yılında yapılan erken genel seçim sonuçlarındaki sıralamaya yakın bir tablo ortaya çıktı.

İtalyan Rainews24 kanalının paylaştığı ilk sandık çıkış anketlerine göre, sağ koalisyon iktidarının büyük ortağı Başbakan Giorgia Meloni’nin partisi İtalya’nın Kardeşleri (FdI) yüzde 27,7’lik oy oranıyla ilk sırada yer aldı.

Elly Schlein liderliğindeki ana muhalefet Demokratik Parti (PD) ise yüzde 23,7 oy oranıyla AP seçimlerinde ikinci sıranın sahibi oldu. PD’nin 2022’deki genel seçimlere göre oylarını daha artırdığı kaydedildi.

Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) oy oranı yüzde 11,1 olarak ölçüldü ve oy oranının 2022’ye göre gerilediği görüldü.

Sağ koalisyon iktidarının küçük ortaklarından ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin partisi Forza Italia’nın (FI) oy oranı yüzde 10,5, diğer iktidar ortağı aşırı sağcı Matteo Salvini’nin partisi Lig ise yüzde 8 ölçüldü. Bu sonuçla 2022’ye göre Lig’in gerilediği, FI’nin ise Lig’in önüne geçtiği görüldü.

Diğer yandan, ülkede 3 bin 698 belediyede kısmi yerel seçimler de AP seçimleriyle eşzamanlı şekilde gerçekleştirildi.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Floransa ve Bari gibi bazı büyükşehirlerde belediye başkanlığı için yarışan hiçbir adayın yüzde 50+1 oy alamaması sebebiyle seçimlerin ikinci tura kalması bekleniyor.

ALMANYA’DA KAZANAN MUHAFAZAKAR HRİSTİYAN BİRLİK PARTİLERİ OLDU

Almanya Federal Seçim Kurulu, AP seçimlerine ilişkin geçici sonuçları açıkladı.

Buna göre Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini muhafazakar Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) önde bitirdi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 23,7, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 6,3 ile toplamda yüzde 30 oya ulaşarak seçimi birinci tamamladı.

AP seçimlerinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise geçen döneme göre oylarını 4,9 puan artırdı ve yüzde 15,9’la ikinci oldu.

CDU yüzde 23,7, AfD yüzde 15,9, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 13,9, Yeşiller 11,9, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 6,3, Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin (BSW) yüzde 6,2, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5,2 oy aldı.

İKTİDAR, SEÇİMLERİN KAYBEDENİ OLDU

Almanya’da koalisyon hükümetinde bulunan Yeşiller, geçen seçime göre 8,6 puan kaybıyla büyük hezimet yaşadı.

İktidarın diğer ortağı SPD 1,9, Hür Demokrat Parti (FDP) de 0,2 puan oy kaybetti.

Buna karşın kardeş partiler olan Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU-CSU) toplam oy oranı 30’u buldu.

Geçici sonuçlara göre Almanya’da AP’ye gidecek 96 milletvekilinin partilere göre dağılımı şöyle oldu: “CDU 23, CSU 6, AfD 15, SPD 14, Yeşiller 12, BSW 6, FDP 5, Sol Parti 3, Özgür Seçmenler 3, Volt 3 ve diğer partiler 6.”

Katılım, geçen seçimlere göre 3,4 puan artarak yüzde 64,8 olarak gerçekleşti.

Almanya’da AP seçimlerinde 35 siyasi parti ve oluşumdan 1413 aday yarıştı.

AFD 4 EYALETTE BİRİNCİ KONUMA YÜKSELDİ

Aşırı sağcı AfD’nin bu kadar yüksek oy alması, ülkedeki tartışmaları da beraberinde getirdi.

Ülkede muhalefet partilerinden, Başbakan Olaf Scholz’un güven oylaması yapması gerektiği yönünde açıklamalar geldi.

AfD Thüringen, Brandenburg, Saksonya, Sachsen-Anhalt eyaletlerinde birinci parti konumuna yükseldi.

TÜRKLERİN KURDUĞU PARTİLER MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMADI

Almanya’da yaşayan Türklerin öncülüğünde kurulan “Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak” (Demokratischen Allianz für Vielfalt und Aufbruch – DAVA) adlı siyasi oluşum 148 bin 724, “Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi” (BIG) ise 31 bin 141 oy aldı.

Bu sonuçlara göre DAVA ve BIG partileri, AP milletvekili çıkaramadı.

BELÇİKA BAŞBAKANI İSTİFA KARARINI AÇIKLADI

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülkesindeki genel seçimde partisi Flaman Open Vld’nin başarısızlığından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, istifa edeceğini bildirdi.

Ulusal medyada yer alan haberlere göre, De Croo, seçimin ilk sonuçlarının duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada “Bu seçimin kazananları N-VA, Vlaams Belang ve Vooruit.” dedi.

MR Partisinin de Fransızca konuşulan bölgede önemli kazanım elde ettiğini belirten De Croo, “Bizim için özellikle zor bir akşamdı. Kaybettik. Yarından itibaren istifa eden bir Başbakan olacağım.” diye konuştu.

De Croo’nun gözyaşlarını tutamadığı anlar kameralara yansıdı.

Belçika’da 9 Haziran’da genel seçimler düzenlenmiş, sandıklar 16.00 itibarıyla kapanmıştı.

İlk sonuçlara göre federal parlamentoda sağ eğilimli milliyetçi Flaman N-VA seçimi önde tamamladı.

Seçimin galibi olması beklenen aşırı sağcı Flaman Vlaams Belang hem federal parlamentoda hem Flaman bölgesinde ikinci sıraya yerleşti.

Başbakan De Croo’nun liderliğindeki liberal Flaman Open Vld ise yüzde 2,9’luk düşüşle oyların yüzde 5,6’sını alarak, 9. sırada yer aldı.

Geleneksel olarak Belçika başbakanları, seçimlerin ertesi günü Kral’a istifasını sunuyor.

TEK SEÇENEK KOALİSYON

Belçika’da federe bölgeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar, hemen her seçim sonrasında siyasi krizlere neden oluyor.

Ülke, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün, 1988’de 148 gün, 2007’de 194 gün ve 2019 seçimlerinin ardından 653 gün hükümetsiz kalarak bu konuda rekor kırmıştı.

Bu kez de seçimden birinci çıksa dahi herhangi bir partinin hükümet kurabilmesi için gerekli 76 sandalyeye sahip olamayacağı, bu nedenle zorlu bir koalisyon müzakere sürecinin daha başlayacağı öngörülüyor.

İSPANYA’DA MERKEZ SAĞDAKİ HALK PARTİSİ KAZANDI

AP’ye Almanya, Fransa ve İtalya’dan sonra 61 ile en fazla parlamenter gönderen İspanya’da açıklanan resmi sonuçlara göre PP birinci parti çıktı.

İçişleri Bakanlığının duyurduğu resmi seçim sonuçlarında İspanya’nın AP’de sahip olduğu 61 sandalyenin 22’si PP’nin, 20’si mevcut durumda koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE), 6’sı aşırı sağcı Vox’un, 3’ü koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sumar ittifakının, geri kalan 10’u da 5 siyasi parti arasında dağıtıldı.

İspanya’da Temmuz 2023’te yapılan son genel seçimlerde alınan oy oranlarına göre kıyaslama yapıldığında birinci parti olmaya devam eden PP’nin yüzde 33,06 olan oy oranını yüzde 34,18’e çıkardığı, ikinci büyük parti PSOE’nin oy oranının ise yüzde 31,68’den yüzde 30,19’a düştüğü görüldü.

İspanya’da üçüncü büyük parti konumundaki aşırı sağcı Vox 6 parlamenterini AP’ye gönderse de partinin Temmuz 2023’teki seçimlerde yüzde 12,38 olan oy oranı bu seçimlerde yüzde 9,62’ye geriledi.

Vox ile benzer ideolojiye sahip olan ve Luis Perez tarafından “Kutlama sona erdi” adıyla kurulan yeni parti de yüzde 4,59 oy ile 3 parlamenterini Brüksel’e göndererek AP seçimlerinin İspanya’daki sürprizini yaptı.

Sol içinde yeni kurulan ve ilk kez AP seçimlerine katılan Sumar ittifakı 3 parlamentere sahip olurken, bu ittifaktan ayrılan Podemos 2 parlamenter çıkardı.

Diğer yandan seçimlere katılım, 2019’da yapılan son AP seçimlerine nazaran yaklaşık 11 puan düşerek yüzde 50’nin altında kaldı.

POLONYA BAŞBAKANI, AP SEÇİMLERİNDEN PARTİSİNİN ZAFERİNİ İLAN ETTİ

PAP haber ajansı, AP seçimlerinde resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Tusk’ın yaptığı zafer konuşmasına yer vererek, liderliğini yaptığı Sivil Koalisyonun yüzde 38 oy alarak seçimi önde tamamladığını bildirdi.

AP seçimlerini değerlendiren Tusk, 10 yıldır bu sonucu beklediklerini ifade ederek, “Mutluyum. Duygulanmak ve mutlu olmak hakkımız.” dedi.

Bu arada, Ipsos tarafından Polonya’daki yayın kuruluşlarıyla paylaşılan resmi olmayan sonuçlara göre, eski Başbakan Mateusz Morawiecki’nin partisi Hukuk ve Adalet (PiS) oyların yüzde 33’ünü alırken, aşırı sağcı Konfederasyon Partisi ise yüzde 11 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Dördüncü sırada yüzde 8 oyla Üçüncü Yol, beşinci sırada da Sol Partisi yüzde 6’lık oyla Polonya’daki AP seçimlerini tamamlamış görünüyor.

Bu sonuçlar doğrultusunda Sivil Koalisyon 21, PiS 19, Konfederasyon Partisi 6, Üçüncü Yol 4 ve Sol Partisi de 3 temsilciyi AP’ye gönderiyor.

POLONYA AP’YE 53 ÜYE GÖNDERİYOR

Polonya’da seçmenler, AP’ye ülkeden seçilecek 53 üyeyi belirlemek için bugün oylarını kullandı.

Avrupa Birliği’ne (AB) 1 Mayıs 2004’ten beri üye olan Polonya’da bu seçimde kayıtlı yaklaşık 29 milyon seçmen sandık başına gitti.

Ülkede Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklanan “yasa dışı göç sorununun” gölgesinde yapılan seçimde 1019 aday yarıştı.

Polonya ayrıca, nüfusa göre AP’ye en çok milletvekilini çıkaran ilk 5 ülkede yer alıyor.

AVUSTURYA’DA AP SEÇİMİNİ FPÖ KAZANDI

İçişleri Bakanlığının paylaştığı geçici resmi sonuçlarına göre, Avusturya’da AP’nin 20 yeni üyesini belirlemek üzere yapılan seçimde aşırı sağcı FPÖ önceki seçime oranla oylarını yüzde 8,3 oranında artırarak birinci parti oldu.

Buna göre 2019’da yüzde 17,2 olan oy oranını yüzde 25,5’e yükselten aşırı sağcılar, AP’deki sandalye sayısını 3’ten 6’ya çıkarttı.

İKTİDARIN BÜYÜK ORTAĞI YÜZDE 10’A YAKIN OY KAYBETTİ

İktidarın büyük ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise önceki seçime oranla ciddi oranda oy kaybetti. 2019’da 34,6 olan oy oranı yüzde 9,9 düşerek 24,7’e geriledi. Buna göre milletvekili sayısı da 7’den 5’e indi.

Ana muhalefet Sosyal Demokrat Partide (SPÖ) ise ciddi bir değişim yaşanmadı. 2019’a oranla yüzde 0,6 oranında oy kaybeden parti, yüzde 23,3 ile üçüncü parti olurken, sahip olduğu 5 milletvekilini korudu.

Önceki seçimde yüzde 14,1 oranında oy alan iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi’nde de yüzde 3,2 oranında düşüş yaşandı. Yüzde 10,9 oranında oy alan Yeşillerin milletvekili sayısı 3’ten 2’ye geriledi.

Mecliste sandalyesi bulunan bir diğer parti Yeni Avusturya Partisi (NEOS) oylarını yüzde 1,6 oranında artırarak, yüzde 10,1 seviyesine çıkarttı. NEOS’da milletvekili sayısını 1’den 2’ye yükseltti.

Seçimde dikkati çeken bir başka parti ise Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) oldu. KÖP, 2019’da 0,8 olan oy oranını yüzde 2,9’a yükseltti.

Oyların tamamının sayıldığı seçime katılım oranı ise yüzde 55,8 oldu.

PORTEKİZ’DE ANA MUHALEFET PARTİSİ KAZANDI

Portekiz İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre PS yüzde 32,4, azınlık hükümetiyle iktidarda olan merkez sağ görüşlü Demokratik İttifak (AD) yüzde 31,95, aşırı sağcı Chega yüzde 9,89, liberal görüşlü Liberal Girişim (IL) yüzde 8,51 oy oranıyla AP’ye parlamenter gönderdi.

Portekiz’de geçen 10 Mart’ta yapılan erken genel seçimlerde AD yüzde 28,85 oy oranıyla birinci çıkmış, oy oranı yüzde 41’den yüzde 28’e gerileyen PS’nin muhalefette kalma kararı almasıyla AD tek başına azınlık hükümeti kurmuştu.

AP seçimleri, PS’nin kısa zamanda tekrardan yükselişe geçtiğini gösterdi.

Diğer yandan ülkede geçmiş AP seçimlerine katılım ise yüzde 38’de kaldı.

Portekiz’de AP seçimlerine katılım 2014’te yüzde 30, 2019’da ise yüzde 36 olmuştu.

SLOVAKYA’DA MUHALEFETTEKİ LİBERAL-SOL PARTİ KAZANDI

Slovakya Seçim Komisyonu tarafından açılanan resmi sonuçlara göre AP seçimlerini muhalefetteki PS kazandı.

PS, 15 Mayıs’ta silahlı saldırıya uğrayan Başbakan Robert Fico’nun Sosyal Demokrat Partisi’ni (SMER) geride bırakarak, AP’ye 6 milletvekili göndermeyi başardı.

Başbakan Fico’ya düzenlenen suikastın gölgesinde gerçekleşen seçimde SMER oyların yüzde 24,7’sini alarak ikinci parti oldu. SMER, AP’ye 5 temsilci çıkartabildi.

Slovakya’da mecliste sandalyesi bulunmayan Cumhuriyet Hareketi ise oyların 12,5’ini alarak, Strazburg’a 2 milletvekili göndermeyi başardı.

AP’ye temsilci gönderen diğer iki parti ise Liberal Ses Partisi (HLAS) ve Hristiyan Demokrat Partisi (KDH) oldu. Her biri yüzde 7 oranında oy alan bu iki partiden birer milletvekili AP’ye gitmeye hak kazandı.

Önceki seçime göre sandığa ilginin arttığı ülkede, 2019’da yüzde 28 olan katılım oranı bu seçimde yüzde 34,4’e yükseldi.

Slovenya’da AP seçimlerini muhalefetteki Slovenya Demokrat Partisi kazandı
AP’ye 9 parlamenter gönderme hakkı bulunan Slovenya’da basına yansıyan ve resmi olmayan sonuçlara göre, muhalefetteki sağcı SDS AP’de 4, Özgürlük Hareketi 2, Yeni Slovenya 1, Vesna – Yeşiller Partisi 1, Sosyal Demokratlar 1 saldalye elde etti.

SDS Genel Başkanı Janez Jansa, basına yaptığı açıklamada, ülkedeki resmi olmayan seçim sonuçlarının Fransa ile aynı mesajı verdiğini ifade ederek, hükümete erken seçim kararı alma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Tanja Fajon ise aşırı sağ partilerin AP’de güç kazanmasından endişe duyduklarını belirterek, Avrupa değerlerine bağlı kalınmasının önemini vurguladı.

Öte yandan AP seçimleriyle referandum da düzenlenen Slovenya’da, vatandaşların yüzde 54’ünün ölümcül hastalar için destekli ölüm hakkının yasalaştırılmasını onayladığı belirtildi.

Çekya’da Avrupa Parlamentosu seçimini muhalefetteki ANO partisi kazandı
Çekya İstatistik Kurumu tarafından açıklanan geçici resmi sonuçlara göre, ANO oyların yüzde 26,1’ni alarak birinci parti oldu.

Ülkede yüzde 5’lik seçim barajını 7 siyasi hareket aşarak, AP’ye milletvekili göndermeyi başardı.

İktidardaki Sivil Demokrat Parti (ODS), Top 09 Partisi ve Hristiyan Demokratlar Birliği (KDU-CSL) oluşturduğu ittifak yüzde 22,3 oyla ikinci oldu.

Seçime ilk defa giren milliyetçi sağ ittifak Yemin ve Sürücüler isimli oluşum da oyların yüzde 10,2’ni aldı.

Sol görüşlü Yeter Partisi oyların 9,6’sını, Bağımsız Şehirliler Partisi (STAN) 8,7, Çekya Korsan Partisi ise yüzde 6,7’sini aldı. Son olarak Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi de yüzde 5,7 seviyesinde oy aldı.

Bu sonuçlara göre, AP’de ANO 7, iktidarın kurduğu ittifak 6, Yemin ve Sürücüler 2, Sol görüşlü Yeter Partisi 2, STAN 2, Korsan Partisi 1, Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi de 1 sandalye kazandı.

Önceki seçimde yüzde 28,7 olan katılma oranı bu seçimde 36,5’e yükselerek, ülke tarihindeki AP seçimine yönelik en yüksek seviye olduğu bildirildi.

YUNANİSTAN’DA İKTİDAR PARTİSİNİN ZAFERİ

AP’ye 21 parlamenter gönderme hakkı bulunan Yunanistan’da İçişleri Bakanlığının açıkladığı resmi olmayan verilere göre, İktidardaki Yeni Demokrasi AP’de 7, ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) 4, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) 3, Yunan Çözümü 2, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 2, Zafer Partisi, Özgürlük Rotası ve Mantığın Sesi Partisi birer sandalye elde etti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, basına yaptığı açıklamada, pazar günü gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hedeflerine ulaşamadıklarını söyledi.

Yunan halkının “Size güveniyoruz ama daha çok çabalamanız gerekiyor” mesajı verdiğini belirten Miçotakis, partisinin, pahalılık gibi gündelik sorunları protesto eden çok sayıda seçmen tarafından oy kaybına uğradığını ifade etti.

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Türklerin kurduğu Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi, Batı Trakya’da 3 ilden 2’sinde birinci çıktı.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, sandıkların yüzde 96 oranında açıldığı resmi olmayan sonuçların ardından DEB Partisi, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Rodop’ta yüzde 36, İskeçe’de ise yüzde 27 oy oranıyla birinci parti oldu.

HIRVATİSTAN’DA MERKEZ SAĞ KAZANDI

Hırvatistan Radyo Televizyonu’nun verdiği sandık çıkış anketine göre, oyların yüzde 99,84’ünün sayıldığı Hırvatistan’da, iktidardaki merkez sağ HDZ AP’de 6, Sosyal Demokrat Parti (SDP) 4, Vatan Hareketi (DP) ve “Yapabiliriz” ittifakı birer sandalye elde etti.

AP’de 12 milletvekili ile temsil edilen ülkede, HDZ oyların yüzde 34,59’unu, SDP 25,96’sını, DP 8,82’sini, “Yapabiliriz” ise 5,92’sini aldı.

Ayrıca ülkede AP seçimlerinde kayıtlı seçmenlerin yüzde 21,34’ünün oy kullandığını açıklandı.

Hırvatistan’da AP seçimleri için 25 seçim listesindeki 300 aday yarıştı.

BULGARİSTAN’DA ESKİ BAŞBAKANIN PARTİSİ BİRİNCİ ÇIKTI

Bulgaristan’da, eş zamanlı gerçekleşen erken genel seçim ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı.

Seçimde paralel sayım yapan kamuoyu araştırma şirketi Alpha Research, kesin olmayan ilk sonuçları açıkladı.

Buna göre, seçim sonrası oluşturulacak 240 üyeli 50’nci parlamentoda yine 6 siyasi güç yer alacak.

Son 3 yılda 6’ncı kez sandık başına giden halk, bugünkü seçimlere ilgi göstermedi. Oy kullanmak zorunlu olmasına rağmen her iki seçime katılım oranı yüzde 31,4 düzeyinde kaldı.

Eski başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi, oyların yüzde 26,2’sini aldı, ancak bu partinin tek başına hükümet kurması mümkün olmayacak.

Diğer bazı siyasi güçlerin aldıkları oy oranları birbirine yakın oldu.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO yanlısı Değişime Devam – Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakı, yüzde 15,7’lik oy oranıyla Parlamentoda yer alacak.

Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, oyların yüzde 14,3’ünü aldı. Son parlamentoda HÖH 36 milletvekili ile temsil edilirken, bu seçim sonrası, milletvekili sayısını artırması bekleniyor.

AB ve NATO karşıtı, Rusya yanlısı Vızrajdane (Yeniden Doğuş) partisi, oyların yüzde 14,5’ini aldı.

Eski komünist partinin siyasi geleneğini sürdüren, Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların yüzde 9,1’ini topladı.

Yüzde 4’lük Parlamentoya giriş barajını aşan son parti, yüzde 5,8 oy ile şovmen Slavi Trifonov’un partisi Böyle Bir Halk Var (İTN) oldu.

Uzmanlar, sayım devam ederken oranların değişebileceğini belirtti.

AP’YE 17 MİLLETVEKİLİ GİDECEK

Ulusal Meclis seçimi ile birlikte düzenlenen AP seçiminde de ilk belirlemelere göre, 5 siyasi güç milletvekili yollayacak.

Kesin olmayan sonuçlara göre GERB 6, PP-DB 3, Vızrajdane 3, HÖH 3 ve BSP 2 milletvekili gönderebilecek.

Merkez Seçim Komisyonu (MSK), AP seçimlerinin kesin sonuçlarını 12 Haziran’a, genel seçim sonuçlarını ise 13 Haziran’a kadar açıklayacağını bildirmişti.

Sadece 9 ay iktidarda kalan Nikolay Denkov hükümetinin istifası sonrası 49’uncu parlamentodaki milletvekilleri, yeni bir koalisyon hükümeti kurma konusunda başarısız olmuştu.

Siyasi gözlemciler, ülkenin sonbaharda yeniden erken genel seçime gidebileceğini ifade ediyor.

ROMANYA

Romanya’da belediye başkanlığı ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy verme işlemi tamamlandı ve oy sayımına geçildi.

Kamuoyu araştırma şirketi Curs-Avangarde tarafından açıklanan kesin olmayan ilk sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (PSD) – Ulusal Liberal Parti (PNL) ittifakı AP seçimlerinde oyların yüzde 54’ünü aldı.

Rumenlerin Birlik İttifakı (AUR) yüzde 14, Birleşik Sağ İttifakı (ADU) yüzde 11, Romanya’daki Macarların Demokratik İttifakı (UDMR) yüzde 5, S.O.S. Romanya yüzde 3, Romanya’nın Avrupa Projesini Yenileme Partisi (REPER) yüzde 3, Sosyal Liberal Hümanist Parti (PUSL) yüzde 2 oy ile sıralandı.

Saat 22.00 itibariyle, Daimi Seçim Kurumu tarafından sağlanan gerçek zamanlı verilere göre, AP seçimlerinde Rumen seçmenlerin yüzde 52,29’u yurt içinde ve yurt dışında oylarını kullandı.

MACARİSTAN

Macaristan’da Avrupa Parlamentosunun (AP) yeni üyeleri ve yerel yöneticilerin belirlenmesi için kurulan sandıklarda oy verme işlemi tamamlandı.

Macaristan’da AP’ye gidecek 21 yeni milletvekili ve ülke genelinde 3 bin 177 belediye başkanını belirlemek için kurulan sandıklar yerel saatle 19.00’da kapandı.

AP seçimine ilişkin ilk sonuçların yerel saatle 23.00 sonrasında, yerel seçimlere ilişkin ilk verilerin 20.00’de paylaşılması bekleniyor.

Öte yandan, Macar basınına göre, ülkede 2019’daki seçimlerde yüzde 43,6 olan AP seçimlerine katılım oranı, yüzde 56’nın üzerine çıktı.

MALTA

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) son başkanı Maltalı siyasetçi Roberta Metsola, resmi olmayan sonuçlara göre ülkesindeki AP seçimlerinde seçilerek bir kez daha Avrupa Parlamenteri olma hakkı kazandı.

AP’ye 6 parlamenter gönderme hakkı bulunan Akdeniz’deki ada ülkesi Malta’da AP seçimleri dünkü sayım işlemiyle sona erdi.

Malta basınına yansıyan ve resmi olmayan sonuçlara göre, ülkesindeki AP seçimlerinde ana muhalefetteki Milliyetçi Parti’nin (PN) aday gösterdiği 45 yaşındaki Metsola, 80 binin üzerinde oy alarak Malta’nın AP’ye göndereceği 6 parlamenterden biri olmayı başardı.

Metsola, 2022’den bu yana AP Başkanlığı yapıyordu.

Malta’da resmi olmayan sonuçlara göre, AP seçimlerinde iktidardaki İşçi Partisi (PL) birinci sırada yer alsa da ikinci sırada çıkan ana muhalefetteki PN ile arasındaki oy farkı 8 bin 400’e geriledi.

Malta’da bu iki büyük parti aldıkları birbirine yakın oy oranları doğrultusunda AP’ye gönderilecek parlamenterleri yarıya yarıya paylaştı.

Buna göre yeni oluşacak AP’de, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grubundaki PL’den 3, Avrupa Halk Partisi (EPP) bünyesindeki PN’den 3 parlamenter yer alacak.

Malta Başbakanı ve PL lideri Robert Abela, seçimin ardından yaptığı açıklamada, birinci çıkmalarına karşın ana muhalefetle aralarındaki oy farkının düşmesine yönelik seçmenin verdiği mesajı aldıklarını belirtti.

AVUSTURYA’DA FPÖ İLK SIRAYA YERLEŞTİ

Avusturya’da da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sıraya yerleşirken onu 5’er milletvekilliği ile EPP ve S&D izledi, Yeşiller ve RE ise 2’şer sandalye sahibi oldu.

Yunanistan’dan EPP 8, Sol 4, S&D 3, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 2, bağımsızlar 2 ve bağımsızlar 2 milletvekilliği kazandı.

GKRY’de toplam 6 sandalyeden EPP 2, Sol 1, S&D 1 ve bağımsızlar 2 tanesini kazandı.

AMİRAL CEM GÜRDENİZ: NEOCON POLİTİKALARINA DESTEK VEREN İKTİDARLAR KAYBETTİ

Emekli Amiral Cem Gürdeniz, Avrupa Parlamentosu seçimlerini değerlendirdi.

Gürdeniz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa Parlamentosu seçimleri başta Fransa ve Almanya olmak üzere yaşlı kıtada tüm dengeleri altüst etti. Çok önemli jeopolitik sonuçları olan bu seçimler gösterdi ki ABD’nin Biden önderliğindeki Neocon politikalarına kayıtsız şartsız destek veren iktidarlar ciddi oy kaybetti. Kısacası ABD için bedel ödemeye, kayıtsız şartsız savaş hazırlığına uzak durduklarını gösterdiler. Avrupalılar diğer yandan göçmen istemediklerini bir kez daha oylarıyla beyan ettiler. Göçmen krizlerinin tümünün köklerinin ABD’nin tetiklediği Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika projesine dayandığı ortada. Halkının refahını düşünen ve Amerikan maceracılığından uzak durmayı hedefleyen kitlelerin keskin bir dönüşle milliyetçiliğe dönüşü çok önemli bir gelişmedir. Görünen o ki Avrupa’daki bu dönüşü ABD yanlıları aşırı sağın yükselişi olarak damgalayacak ve eleştirecektir. Gerçekte Avrupa halkı kendi çıkarlarını ABD ve NATO çıkarlarının üzerinde tuttuklarını gösterdiler. Normandiya çıkarmasının 80. yıldönümünde eşi benzeri görülmemiş gösterişli Avrupa-Atlantik dayanışma törenlerinden ve en önemlisi Macron’un Biden’ı Paris’te Zafer Takında (Arc de Triomphe) karşılamasından kısa süre sonra Macron için bu dehşet hezimet aynı zamanda ABD için de hezimettir. Fransa halkı yeter demiştir. Bu seçimlerden Türkiye’nin de çıkaracağı dersler vardır. Türkiye’de iktidar ve muhalefet halen iki elleriyle Amerikan politikalarına tutunmuştur. En önemlisi Avrupa’nın göçmen deposu olmayı finans karşılığında ve geri kabul anlaşmalarıyla kabul etmiştir. Bu politikaların Avrupa’da yarattığı tepkiler mutlak surette Türkiye’de de ortaya çıkacaktır. Türkiye bu gelişmelerden ders çıkarmalıdır. Siyasette yeni oluşumlara hazır olmak gerekir. Esas olan Mustafa Kemal rotasında ilerlemektir.”

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. Aşırı sağ geyiği bitse iyi olur.Neoliberal düdüğe sorsan aşırı sağ ama oyu veren kendi milliyetçi siyaseti-duygusu-fikri-sosyolojik kök sebebi ile ilgilenene oy veriyor.Darısı bizim necip şaşmaz seçmenin başına!

  2. Aşırı sağ denen sey gercek Ulusalcilar ve Küreselci olmayanlardir !
    Yani MANDACILIGA HAYIR diyenlerdir !
    Digerleri aptal va namussuzlardir !!!

  3. 10 Haziran 2024, 23:53

    ve Turkiye’yi ucuncu dunya ulkesi olarak gorenler kazandi. Digerleri yalandan da olsa adam yerine koyuyorlardi. ABD’ye karsilar ama bizi de adam yerine koymuyorlar.

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!