Avustralya tarih kitabında Atatürk ve Mehmetçiğe övgü

featured

Avustralya’nın en yaygın okunan tarih kitabında Çanakkale Savaşı’yla ilgili “Saygıyı en çok hak edenlerden biri de Türk Komutanı Mustafa Kemal Atatürk’tür” ifadeleri yer alıyor…

VERYANSIN TV

Avustralya’nın tüm kütüphanelerinde en yaygın olarak okunan, Peter Maccinis tarafından yazılan “The Big Book of Avustralian History” (Avustralya Tarihinin Büyük Kitabı) isimli kitapta, Çanakkale Savaşı’ndaki rolüyle Mustafa Kemal Atatürk’e ve Mehmetçik ruhuna övgü dolu sözler kullanılıyor.

Kitapta Atatürk ve Çanakkale Savaşı’yla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“Şunu hiç unutmamalıyız ki, savaşın en sıcak halinde bile insancıllık bulunabilir.”

Avustralya Genel Valisi ve Çanakkale Gazisi Lord Casey, 1967’de şunları anlatmıştı:

“Gelibolu’da iri bir Türk askeri çatışma sahasına girerek yerde inleyerek yaralı yatan bir İngiliz askerini kucaklayıp kaldırdı. Kucağındaki “Johnny” ile İngiliz siperlerine yürüyen Türk askeri tehlikeyi umursamadan yaralı askeri İngilizlere teslim etti ve daha sonra kendi bölgesine siperlerine yürüdü gitti. İlan edilmemiş bir ateşkes süresince Türk askerinin siperine girmesine değin iki taraftan da ateş açılmadı.”

SAYGI VE HOŞGÖRÜ

Saygıyı en çok hak edenlerden biri de Türk Komutanı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Avustralyalılar onu ilk kez Çanakkale’de 19. Piyade bölüğünün başında bir yarbay olarak tanıdı. Onun birliği, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan ve bugün Türklerin de kabul ettiği isimle Anzak Koyu’na yakındı.

Şunu hatırlamak çok önemlidir; Osmanlı devleti nihayetinde savaşı kaybetse de Gelibolu’da kazandığı zafer çok önemlidir. Türkler o günü Avustralyalılar ile birlikte anarlar.

Osmanlı’nın çöküşü ve Birinci Dünya Savaşı sonrası Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu ve onun ilk Cumhurbaşkanı oldu. 1934’te TBMM tarafından, ona “Türklerin Babası” sıfatını veren Atatürk soyadı armağan edildi. Mustafa Kemal Atatürk, 18 Mart 1934’te Gelibolu’da savaşan Anzakların hatırası için şu dokunaklı cümleleri yazmıştı:

“Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın bağrında bulunuyorsunuz. Huzur ve barış içinde uyuyun. Sizler, Mehmetçikler ile yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını bu savaşa gönderen analar, göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim çocuklarımız olmuşlardır.”

Atatürk’ün bu sözleri hem Gelibolu, hem Canberra’da bulunan anıtların kaidelerine kazınarak yazılmıştır.

Avustralya tarih kitabında Atatürk ve Mehmetçiğe övgü

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. 19 Mart 2021, 07:50

    Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar ile başlayan söz Atatürk’e ait değil. Cengiz Özakıncı bunun Atatürk’e ait olmadığını belgelerle kanıtladı. Mesajımı yayınlamasanız da olur ama bence Cengiz Hocamızı arayıp doğrusunu öğrenip haberi kaldırsanız daha iyi olur.

  2. 19 Mart 2021, 01:35

    Ben bugun olsa, bu davranislarda bulunmam. Bu tur davranislar her zaman Turk Halki’nin basina bela acmistir.

  3. bugün ankara kızılayda ki ordu evlerınde ATATÜRK BAYRAKLARI YOKTU çok manidar

  4. 18 Mart 2021, 12:06

    Atatürk’ün Mehmetçiğe hitaben dediği gibi; “Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere gelinmemiştir”
    Lakin Anzaklar, İngilizler de Çanakkale’ye çiçek toplamaya gelmediler. Türk Milletinin bu asil davranışı öne çıkarılarak, ülkemizi işgale yeltenecek olan ülkelere de merhamet göstereceğimiz gibi bir kanı oluşmasın. Dün Çanakkale’de bu uğurda canlarını feda eden aziz şehitlerimiz gibi buna tekrar cüret edecek düşmana ülkeyi dar ederiz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnet ile anıyorum. Ruhları şad olsun.

  5. Büyük adamsın Atam.

  6. Bizde de kanı ve ciğeri beş para etmez şerefsizler küfrediyor her alanda yok etmeye çalışıyorlar.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!