Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından daha önce duyurulan düzenleme, 15 Ocak itibarıyla hayata geçirildi. Camiye ibadet etmek için gelenler ile kültürel amaçla ziyaret gerçekleştirenlerin ayrılması ve girişlerde oluşan yoğunlukların da önlenmesi amacıyla başlatılan uygulama ile yabancı turistlerin tarihi yapıya gerçekleştirecekleri ziyaretin bedeli 25 Euro oldu.
Ziyaretçiler için, III.Ahmet Çeşmesi’nin yakınında bir bilet gişesi ve gişe yakınında giriş noktası konumlandırıldı. Tarihi caminin güney cephesinde yer alan II. Beyazıd minaresi altındaki tünel ve giriş rampası ile girişlerin kontrollü bir şekilde sağlanacağı Ayasofya-i Kebir Camii’nde ziyaretçiler galeri katına ulaştırılarak kuzeydoğu yönündeki rampa ile de çıkışların sağlanacağı öğrenildi.
Sabahın erken saatlerinden itibaren gişelerde yabancı turistlerin kuyruk oluşturduğu görüldü. Gişelerde turistlere, biletin yanı sıra kulaklık ve eşarp da satılıyor.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni uygulama ile ilgili açıklama yayınladı. Açıklamada, “Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde ibadete gelenler ile tarihî camiyi kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini birbirinden ayırma çalışmaları sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un Ayasofya’da başlattığı restorasyon ve koruma çalışmaları kapsamında ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının, III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan bilet gişesi 15 Ocak’ta hizmete girecek. Gezi güzergâhı boyunca koruyucu önlemlerin alındığı Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde gerekli güvenlik kameraları ile yangın algılama ve acil anons sistemleri de yerleştirildi. Caminin galeri katındaki mermer kaplamalarda ve ahşap korkuluklarda ise temizlik ve koruma çalışmaları Bilim Kurulu’nun onay ve danışmanlığıyla restoratör ve konservatörler tarafından yapıldı. Bakan Ersoy’un, daha önce Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde başlatılacağını duyurduğu ziyaretçi yönetim planı uygulaması ile artık tarihî camide uzun kuyruklar oluşmayacak” ifadeleri yer aldı.
‘TURİSTLER 23 DİLDE BİLGİ ALABİLECEK’
Açıklamanın devamında, “Tarihi caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altında yer alan tünel ve giriş rampası ile girişlerin kontrollü bir şekilde sağlanacağı Ayasofya-i Kebir Camii’nde ziyaretçiler galeri katına ulaştırılarak kuzeydoğu yönündeki rampa ile de çıkışları sağlanacak. Galeri bölümüne gelen turistler burada camii harim katı ile Osmanlı Dönemi eklerini görerek cennet-cehennem kapısından geçecek ve bu bölümdeki Bizans Dönemi mozaiklerini de inceleyebilecek. Ayasofya-i Kebir Camii’nde 15 Ocak’ta başlayacak olan yeni uygulama ile turistler camideki ibadet ortamını da bozmadan ziyaretlerini gerçekleştirebilecek. Ayasofya’da QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen kulaklıklı sistem ile ziyaretçiler cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri rahatsız etmeden, sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecek. Tarihi camiye turistik amaçla gelen yabancılardan alınacak giriş ücreti ise 25 Avro olacak” cümlelerine yer verildi.
İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Ayasofya Camii’nin yeniden müzeye çevrilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, caminin müzeye çevrilmediği belirtilse de “Sadece kültürel amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turistlerden ücret alınacaktır.” ifadesinin yer alması dikkat çekti.
Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ayasofya’ya ibadet etmek için gelenlerle kültürel amaçla ziyaret gerçekleştirenlerin ayrılması ve girişlerde oluşan yoğunlukların önlenmesi amacıyla başlatılan çalışmalarda sona gelindiği, düzenlemenin bugün itibarıyla hayata geçirildiği belirtildi.
“Düzenlemeler kapsamında Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin müzeye dönüştürülmesi söz konusu değildir. Camiyi ibadet amacıyla ziyaret edenlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Sadece kültürel amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turistlerden ücret alınacaktır.” ifadelerine yer verilen açıklamada, turist olarak giriş yapanların gezi güzergahı boyunca koruyucu önlemler alındığı belirtildi.
Açıklamada, QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen kulaklıklı sistemle ziyaretçilerin cep telefonlarınınki veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri rahatsız etmeden, sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabileceği de kaydedildi.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yeniden müzeye çevrildiği iddiası doğru değildir.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne ibadet etmek için gelenler ile kültürel amaçla ziyaret gerçekleştirenlerin ayrılması ve girişlerde oluşan yoğunlukların da önlenmesi amacıyla başlatılan… pic.twitter.com/blyY9ISdog
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) January 15, 2024
muhalefet bitince tavizler veriliyor
paraya dayanamiyorlar. ibadethane yaptiysan herkese acik olmasi gerekir. Allah’tan korkmaz misiniz?