Bakan Çavuşoğlu’na bunu sordular: Libya’da Türk askeri vurulursa ne olacak?

featured

Libya tezkeresinin Meclis’e geldiği gün, CHP ve İyi Parti’yi ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya’ya ne kadar asker gönderileceği sorusuna ‘Hafter güçlerinin karşı saldırı yapabilecek gücünü yok edecek kadar’ yanıtı vermiş. Türk askerinin vurulması halinde de ‘Ulusal çıkarımız doğrultusunda anında, aynıyla cevap veririz’ diye yanıtlamış.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün muhalefet partileri CHP ve İYİ Parti’yi ziyaret etti. Gündemi Libya tezkeresiydi. Çavuşoğlu, hükümetin Libya’daki planını genel çerçevede anlattı ve muhalefetin sorularını yanıtladı. Haber Türk’ten Muharrem Sarıkaya, görüşmelerde konuşulanları bugünkü köşesinde aktardı.

Sarıkaya’nın yazısının satır başları şöyle:

Her iki partide de asker göndermedeki aceleciliğin nedeni ve gidecek asker sayısı üzerinde durulmuş.

Çavuşoğlu, önce “Asker göndermekteki kararlılıkları” vurgulamış.

Aceleci tutumlarının gerekçesi sorulunca da muhalif Hafter güçlerinin saldırıya geçmesini göstermiş.

Bu nedenle bir an önce gidecek Türk askerinin, “mevcut yönetim açısından denge sağlayacağını” vurgulamış.

“Ateşkesin ancak bu yolla; caydırıcı sayıda asker göndererek sağlanabileceği” görüşünü dile getirmiş.

ASKER SAYISININ UCU AÇIK

“Caydırıcı sayı ile kaç askerin ifade edildiği?” sorulduğunda ise “Hafter güçlerinin karşı saldırı yapabilecek gücünü yok edecek kadar sayıda” yanıtını vermiş.

Özetle, Libya’ya gönderilecek asker sayısının ucunu açık bırakmış.

Zaten Meclis’e gelen Tezkere’de geçmişte gelenlerde de olduğu gibi sayı konusunda yetkiyi Cumhurbaşkanı’na bırakıyor.

TÜRK ASKERİ VURULURSA?

Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Türkiye’ye karşıtı birçok gücün orada bulunduğu anımsatılmış.

“Bir Türk askerinin vurulması halinde nasıl bir tavır takınılacağı?” sorulduğunda ise Çavuşoğlu’nun yanıtı aynen şöyle olmuş:

“Ulusal çıkarımız doğrultusunda anında, aynıyla cevap veririz…”

Bunun çok uluslu çatışmaya kapı aralayabileceğine ilişkin endişeleri de gerçekçi bulmamış, ateşkesin sağlanmasına katkı vereceğinden söz etmiş.

Bu durumda, Libya’ya muharip, yani savaşan bir güç mü, yoksa taraflar arasında ateşkesi de sağlayacak, barış gücü görevini de üstlenecek bir güç mü yollanacak?

Ya da sadece eğitim ve taktik destek verecek, gerektiğinde de Başkent’te hükümet yetkilileri ile önemli noktaların güvenliğini sağlayabilecek kapasitede bir güç mü olacak?

Bakan’ın bunlara yanıtı, “Hafter güçlerini durduracak sayıda güç…” yönünde olmuş.

HAFTER’LE İLETİŞİM KURULDU MU?

Birçok ülkenin iki tarafla da görüştüğü anımsatılıp, “Hafter ile neden temas kurulmuyor?” sorusu yöneltildiğinde ise “Biz davette bulunduk ama kabul etmedi” yanıtıyla yetinmiş.

Bazı teknik ve askeri stratejik konulara da girilmiş…

Türkiye’nin Libya’dan çıkış stratejisi üzerinde durulmuş, ancak Bakan Çavuşoğlu, askerin ve hükümetin bu konudaki çalışmalarına işaret etmekle yetinmiş.

MUHALEFETİN SORULARI

Muhalefetin başka çekinceleri de var…

Suriye, geçmişte Irak, Türkiye’ye sınırdaş ülkeler ve bir adım ötesindeki askerinin güvenliğini sağlama konusundaki lojistik desteği oldukça güçlü.

Arkasında İkinci Ordu gibi büyük bir destek var; en uzak noktadaki savaş uçağı dahi yarım saatte orada bulunma yeteneğine sahip…

Libya ise savaş uçaklarının en az üç yakıt ikmali ile ulaşabileceği 2 bin kilometre mesafede.

Denizdeki firkateynlerin karadaki birliklere sağlayabileceği destek gücü de sınırlı.

Hava desteği olmadan operasyon nasıl yürütülecek?

Türkiye, Libya’nın uluslararası meşruiyeti olan, BM’de temsil edilen kurucu hükümetinin daveti ile Libya’ya asker gönderiyor.

Ancak, Libya’da meşruiyetin tek başına Türkiye tarafından sağlanacağını söylemek, uluslararası diğer aktörlerin tutumlarını değiştirmeye yetmeyecek.

Özellikle Rusya, Mısır, Yunanistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin açıktan, bazı AB ülkelerinin ise dolaylı yoldan muhalif güçlerin başındaki Hafter’e desteği ortada.

Bunlara karşı nasıl bir strateji geliştirildi?

Tezkere’nin dün Meclis’e sunulmasının ardından, TBMM Başkanı Şentop’un yılbaşı nedeniyle ara veren Genel Kurulu, 2 Ocak perşembe 14.00’de görüşmeye çağırdığı Libya’ya Asker Gönderme Tezkeresi’nin ana tartışma konuları bunlar olacak.”

Bakan Çavuşoğlu’na bunu sordular: Libya’da Türk askeri vurulursa ne olacak?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. CHP-İP TEN NE ABSÜRT SORU!TÜRK ASKERİNİN ELİ ARMUT MU TOPLUYOR?BİR MERMİ ATANA BİN MERMİYLE KARŞILIK VERECEN Kİ DÜŞMAN KORKUDAN YANINA YAKLAŞAMAYACAK!ATEŞ AÇAN DÜŞMANIN HEPSİNİ YOĞUN ATEŞLE YOK EDECEN! BUNLAR “RAMBO ,TERMİNATÖR, CEHENNEM SİLAHI, ZOR ÖLÜM” SİNEMA FİLMLERİNİ HİÇ İZLEMEMİŞLER?İLK VURAN HEP KAZANIR!

  2. Kardesim eger turkiyenin akdenizdeki cikarlari bunu gerektiriyorsa oraya gidilir ve gerekirse de sehit olunur. Gidin borazanligini yaptiginiz yunanlilari dinleyin bakin ne diyorlar. Bu kadar sig bu kadar ongorusuz olmak gazetecilik degildir olsa olsa belli mihraklarin dalkavuklugunu yapmaktir. Silkelenip biraz kendinize gelin. Turkiye cepecevre sarilmis bogulmak isteniyor kendi denizlerinde. Sacmalamanin bir manasi yok, Birlik olma zamani. O gemi batarsa sizde batarsiniz.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!