GULKAPAK

Bakan Gül’den Halkbank açıklaması: Hukuki değil siyasi şantaj!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Halkbank hakkında ABD’de başlatılan yargı süreciyle ilgili, ‘Barış Pınarı Harekatı’nın hemen akabinde yapılmış olması hukuki olmaktan ziyade siyasi bir şantaj meselesi olarak değerlendirilebilir’ dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başsavcılığının iş birliğiyle Balçova ilçesindeki bir otelde düzenlenen “1. Balkan Ülkeleri Başsavcıları Çalışma Forumu”nun açılışında konuştu.

Foruma, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Türk ve konuk ülkelerden başsavcılar katıldı.

Bakan Gül, Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile ikili ilişkilerine büyük önem verdiğini ve bölge ülkelerinin tümüyle iyi ilişkiler sürdürdüğünü belirtti.

‘TÜRKİYE VE BALKAN ÜLKELERİ HALKLARI ARASINDA TARİHSEL VE GÜÇLÜ BAĞLAR BULUNMAKTADIR’

İkili ilişkilerin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı prensipleri üzerine kurulduğuna işaret eden Gül, “Tarihi bağlarımız ve iyi komşuluk ilkesi ışığında daha da gelişmiştir. Türkiye ve Balkan ülkeleri halkları arasında tarihsel ve güçlü bağlar bulunmaktadır. Balkan ülkelerinde azınlık, soydaş ve akraba topluluklar yaşamakta, ülkemizde de Balkan kökenli çok sayıda vatandaşımız bulunmaktadır. Bu nedenle, vatandaşı bulunduğunuz ülkeler ile olan ilişkilerimize ayrı bir önem atfetmekteyiz.” ifadesini kullandı.

Gül, I. Balkan Ülkeleri Başsavcılığı Çalışma Forumu’nda katılımcı başsavcılık makamlarının bilgi paylaşımında bulunacağına işaret ederek, adli yardım talepleri, düzenli toplantılar, istişareler ve ortak eğitimler vasıtasıyla da bölgesel iş birliğinin gelişmesine de katkı sağlanacağını aktardı.
“Ulusal ve uluslararası güvenliği tehdit eden suçlarla mücadelede iş birliği kaçınılmaz gerekliliktir”

Forumun, özellikle uluslararası suçların etkin bir şekilde soruşturulmasında ve nihayetinde suçluların cezalandırılmasında önemli bir rol oynayacağına inandığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

“Bildiğiniz üzere, günümüzde artık suç gruplarının yeni yöntem ve usuller kullanarak birçok suç işlediğine şahit olmaktayız. Başta terör, uyuşturucu ve göçmen kaçakçılığı ile insan ticareti suçları olmak üzere son yıllarda bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte, dijital ve siber suçlar da giderek yaygınlık kazanmaktadır. Ulusal ve uluslararası güvenliği tehdit eden boyutlara ulaşan bu suçlarla mücadelede ülkeler arası iş birliği kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu kapsamda, her yıl düzenlenmesi öngörülen bu forum vesilesiyle, adli ilişkilerin yoğun olduğu komşu Balkan ülkelerinin yargı makamları, tecrübe paylaşımında bulunma, uluslararası adli iş birliğinin yerine getirilmesinde karşılaştıkları güçlükleri yüz yüze tartışma imkanı bulabilecek ve çözüm önerilerini dile getirebilecekler.”

TERORİZME VURGU

Gül, insan hakları, demokrasi ve hukuk devletinin tahribini amaçlayan terörizmin dünya için kanayan bir yara olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’nin terörizmin ne olduğunu çok iyi bildiğinin altını çizen Adalet Bakanı Gül, “Türkiye, 40 yıldır PKK terör örgütüyle mücadele etmektedir. Bu süreçte yaklaşık 40 bin insanımızın katili olan bölücü terör örgütü PKK, silahlı eylem ve saldırılarına bugün halen devam etmektedir. Ne yazık ki Suriye’deki istikrarsızlık, bölgede PKK’nın Suriye kolu YPG ve DEAŞ başta olmak üzere aşırıcı grupların zaman içinde varlık kazanmasına ve güçlenmesine sebep oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

‘OPERASYONLAR AÇIK VE SINIRLI HEDEFLERLE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR’

Gül, Türkiye’nin terör örgütlerine yönelik olarak Suriye’nin kuzeyinde 9 Ekim’de Barış Pınarı Harekatı’nı başlattığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Operasyon, açık ve sınırlı hedeflerle gerçekleştirilmektedir. İlgili tüm makamlar, bizzat devletimizin yetkili mevkileri tarafından bilgilendirilmiştir. Asla sivillere zarar vermemek üzere operasyon devam etmektir. Bu operasyon BM Sözleşmesi’nin 51. maddesine göre bir meşru müdafaa olarak gerçekleşmektedir. Uluslararası hukuka uygun şekilde Suriye’nin kuzeyinden ülkemize yönelik tehditler ve terör saldırısına karşı gerçekleştirilmektedir. Asla Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik değil, terör örgütü unsurlarına karşı başlatılan operasyondur. Bu operasyon asla bir etnik kesime yöneltilmemektedir bir terör örgütüne karşı yapılmaktadır. Terör örgütünün ülkemize yönelik yaptığı saldırıda ki birkaç gün içinde 20 civarında sivile yönelik yapılan saldırıyla hayatını kaybeden vatandaşlarımız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımız etnik olarak Türk’tür, Kürt’tür, Arap’tır ama terör örgütünün yapmış olduğu eyleme karşı bizim duruşumuz bir etnik karşı duruş değildir. Terör örgütüne karşı bu mücadeleyi vermektir. Terör örgütü Kürtler için de Araplar için de Hristiyanlar için de tehdittir.”
Harekatın tüm insanlığın barışı için sürdürüldüğüne işaret eden Gül, “Türkiye, hukuk çerçevesinde bir insan hakları mücadelesi ortaya koymaktadır.” dedi.

‘TERÖRİZM ULUSLARARASI TOPLUMUN SORUNU’

Silahlı terör örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz’da gerçekleştirmeye çalıştığı hain darbe girişimi ile terörün bir başka görünümü ile karşılaştığına dikkati çeken Bakan Gül, “Milletimizin demokrasiye ve devletine olan bağlılığı ve desteği, teröristlerin hain emellerine ulaşmalarına müsaade etmemiştir. Unutulmamalıdır ki terörizm bir ülkenin değil, bütün uluslararası toplumun sorunudur ve terörizmle mücadelede başarının sağlanması ancak uluslararası iş birliği ile mümkündür.” diye konuştu.

Gül, terör örgütleri arasında ayrım yapılmaksızın adli iş birliğini sürdürmenin gerekli olduğunu dile getirdi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dostlukları tarihi temellere dayanan Balkan ülkelerinin uluslararası platformda oluşturdukları çalışma forumunun da bölgenin suçla mücadeledeki kararlılığının en önemli göstergesi olacağını sözlerine ekledi.

‘SİYASİ BİR ŞANTAJ MESELESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR’

Bakan Gül, Halkbank hakkında ABD’de başlatılan yargı sürecine ilişkin şunları kaydetti:

“Barış Pınarı Harekatı’nın hemen akabinde yapılmış olması bunun hukuki olmaktan ziyade siyasi temellere dayalı olduğunu açıkça göstermektedir. Siyasi bir şantaj meselesi olarak değerlendirilebilir. Hem konjonktür itibarıyla hem zamanlama itibarıyla asla hukuki bir dayanağı olmadığını açıkça söyleyebiliriz. ‘Sizlere yaptırımları yapacağız’ derken hukukun bu şekilde siyasal bir yaklaşıma ya da düşünceye dayanak oluşturması, hukukun kullanılması kabul edilebilir bir şey değil.” dedi.

Bakan Gül’den Halkbank açıklaması: Hukuki değil siyasi şantaj!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!