1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Tekin, tarikatlar konusunda ısrarcı! ‘Özgür bir Türkiye noktasındayız’

Bakan Tekin, tarikatlar konusunda ısrarcı! ‘Özgür bir Türkiye noktasındayız’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, "Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız” iddiasında bulundu. Daha önce yaptığı açıklamalarda tarikat ve cemaatler için "sivil toplum kuruluşu" diyen Tekin, şimdi de "Kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

featured

Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet Akademisi Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve paydaş kuruluşların iş birliğinde İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı’nın 3’üncüsü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Daha önce yaptığı açıklamalarda tarikat ve cemaatler için “sivil toplum kuruluşu” diyen Tekin, burada yaptığı açıklamada da “Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak hiçbir konuda eleştiriye aldırış etmeden kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Tekin, ayrıca “Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız” iddiasında bulundu.

‘ELEŞTİRİYE ALDIRIŞ ETMEDEN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIYLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

DHA’nın haberine göre Tekin’in açıklaması şu şekilde:

“Önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelecek olan Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi kanununun özelliği de bu iş birliklerinde gizli. Biz bugün burada iş birliğini daha kurumsal hale getirecek öğretmenlerin şehirlerindeki akademisyenlerle meşru hale getirecek bir yasa teklifi bu. Yasayla beraber Milli Eğitim Akademisi kurumsallaştığında öğretmenler, üniversiteler, eğitim fakülteleri daha entegre çalışmanın içine girecekler.

Üniversiteler, bu iş birliğinde iki taraflı davranmalı, bilhassa meslekte uzun yıllar hizmet etmiş öğretmen arkadaşlarımızın sadece konferans ders almaları değil benim kastettiğim aynı şekilde rektörlerimizden şunu talep ediyorum. 20 yılı aşkın sürede olan arkadaşlarımızın lisans düzeyinde üniversitelerde ders vermeleri ve tecrübelerini paylaşmalarını daha sağlıklı olacaktır. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak hiçbir konuda eleştiriye aldırış etmeden kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya devam edeceğiz.

‘ANNE BABA ROLÜNÜ ÖĞRETMENE YÜKLÜYORUZ’

Bu yıl iş birliği halkımıza aileleri de dahil edeceğiz. Veliler çocukları okula yazdırdı. Çocukları okula gönderdikten sonra öğretmenlerin anne baba rolleri yapmasını istiyoruz. Anne baba rolünü de öğretmemene yüklüyoruz. Aklımıza gelen her türlü rolü öğretmene yükleyip eğitim sistemine başarısız eleştirisi yapmaktan hoşlanıyoruz. Öğretmen kadar toplumun diğer kesimlerinin de eğitimde payı var.

Ben üşenmedim saydım, 12 yıllık eğitimi tamamlayan bir çocuk, 160 bin saat yaşıyor. Bunun 11 bin saati okulda geçiyor, kalan süre toplumun diğer anlarında geçiyor. Eğitimde toplumun diğer faktörlerini göz ardı etmemek lazım. Çocuklarımızın okuma alışkanlıklarının zayıf olduğunu düşünüyorsak, çocuklarımızla akşamları kitap okuma saatleri yapalım, beraber çaba sarf edelim.

Çocuklarımızı eve geldiğinde dijital bağımlılıktan kurtulalım. Bu gibi öneriler ile velileri iş birliğine davet ediyoruz. Rektörümüzü ve dekanımızı çalıştay için tebrik ediyorum. Bu gibi Anadolu illerinde bu işleri gelenekselleştirmek kolay değil. O kadar kamu kurumunu bir araya getirip 3 yıl üst üste bu tür çalışmalar yapmak kolay değil. Bu iş birliği inşallah devam eder.

‘MANEVİYATI GÜÇLÜ BİREYLER YETİŞTİRMEK GEREKTİĞİNE İNANIYORUM’

Lübnan’da İsrail’in yaşattığı siber saldırılar neticesinde inanıyorum ki; birçok insan cep telefonlarıyla arasında güven ilişkisi geliştirecekler ve psikolojik olarak bundan etkilenecekler.

Herkes artık cep telefonlarına kuşku ile bakacak. Bu ve benzeri, ilerleyen dönemlerde farklı toplumsal ilişkilerimizden kaynaklanan manevi ve duygusal kaos iklimi yaşayacağımızı tahmin ediyorum. Ve bunun insanlık için ciddi bir felakete sebep olacağını tahmin ediyorum.

O yüzden bu tür kaos ortamıyla mücadele etmek için maneviyatı da güçlü bireyler yetiştirmek gerektiğine inanıyorum. Psikolojik olarak iyi desteklenmiş, manevi olarak iyi yetişmiş bireylerin önümüzdeki dönemde dünyada yaşanacak kaoslardan daha az etkileneceğine inanıyorum.

‘TÜRKİYE AK PARTİ İKTİDARI İLE BAMBAŞKA BİR NOKTAYA GELDİ’

Türkiye, AK Parti iktidarı ile bambaşka bir noktaya geldi. Özellikle din, inanç ve ibadet özgürlüğü konusunda bunu söylüyorum. Salondaki çoğu kişi yaş itibarıyla 2002 öncesi Türkiye’yi hatırlar diye düşünüyorum. Fakat çok çabuk unutuyoruz.

Yaşadıklarımız, gördüklerimiz bunları hafızalarda canlandırmamız gerekiyor. 2013-2014 yılında 4 binin üzerinde öğretmen arkadaşımızı çıkarılan düzenleme ile tekrar aramıza aldık. Sadece başörtüsü taktığı için memuriyeti elinden alınan kişiler. Bırakın kamu görevlisi olarak, üniversitenin konferans salonuna bile başörtüsü ile alınmayan bir Türkiye yaşadık. Üniversitenin hastanesinde hizmet almak almayan insanlara, ‘Başörtüsü ile kamusal alanlara girmek yasak’ cevabı verilen bir Türkiye yaşadık.

Elektrik faturası ödemek için kuyruk beklerken yağmur sebebi ile salona gelen kişilerin başörtüsü ile içeri alınmadığı bir Türkiye yaşadık. Ben o yüzden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Türkiye’yi inanç özgürlüğü anlamında dünya standartları arasında bir ülke yapmaya çalışan bütün AK Parti camiasına, buna katkı veren herkese teşekkür ediyorum.

Bu adımları atan kişilere şükran beslememiz lazım. Bu ülkede yaşanan tek sorun başörtüsü değildi. Mesela imam hatip lisesi mezunu olmak bir problemdi. Liseyi bitirdikten sonra lisans, yüksek lisans yapıyorsunuz. Ama kadro talebinde bulunduğunuz sorulan ilk soru, ‘Hangi liseden mezunsun?’ Akademik çalışmalarınıza bakmadan refüze edildiğiniz bir Türkiye yaşadık.

‘LAİKLİK ANLAYIŞIYLA BAĞDAŞIR, ÖZGÜR BİR TÜRKİYE NOKTASINDAYIZ’

İmam hatip mezunları bir katsayı zulmünü gördü. Lise tercihinden dolayı rakiplerinden geri koşullarda rekabet etmek zorunda olunan bir Türkiye yaşadık. Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız. Dini eğitim konusundan atılan adımlardan bahsetmeden geçemeyiz. Bütün taleplerin gerçekleşebileceği bir Türkiye’ye ulaşmış durumdayız. Bilhassa 2011 yılında yapılan düzenleme ile bahsedilen problemler aşıldı. Hem de 12 yıllık zorunlu eğitimle beraber dünyada muadillerin üzerinde eğitim süremiz oldu.

Okullarda seçmeli Kur’an-ı Kerim ve siyer eğitimi verilmeye başlandı. İlahiyat fakültelerinin bölümleşmesi, uzmanlaşması ve istihdam edilen öğretmenlerin spesifik derslerde uzman olması gerekiyor. Aynı şekilde yaş grupları itibarıyla ilkokullarda bu dersi verenlerle imam hatip lisesinde ders verenlerin aynı eğitimden geçmesi; içinde yaşadığımız uzmanlaşma çağında çağa adapte edilmesi gereken bir sorunmuş gibi görünüyor.”

TEKİN DÖNEMİNE DAMGA VURAN ‘DİNDAR NESİL’ PROJESİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ‘Çevreme Duyarlıyım ve Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesi ile yaşanan skandalların ardı arkası kesilmedi.

Kamuoyunda sıkça eleştirilen bu protokolle birlikte okullarda öğrenciler; ‘Kâbe’ maketinin etrafında tavaf ettirildi, imam eşliğinde camide namaz kıldırıldıktan sonra yerleri süpürdü, camları ve masaları sildi, ‘Kurban ibadeti’ öğretme bahanesiyle çocukların ellerine bıçak verildi, çocuklarla Filistin’e destek gerekçesiyle elleri kelepçeliymiş gibi etkinlikler yapıldı…

MEB ile Diyanet arasında imzalanan ve tepki çeken ‘ÇEDES’ protokolü yargıya taşındı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; il valileri, il milli eğitim müdürleri ve il müftüleri hakkında yapılan suç duyurusu dilekçesinin ‘işleme konulmamasına’ karar verdi. Kararda, okullarda imam görevlendirilmesinin “Atatürk ilke ve inkılaplarına, laiklik ilkesine ve çağdaş bilim ve eğitim esaslarına aykırılık teşkil etmeyeceği” iddia edildi.

BAKAN TEKİN’İN ‘TARİKAT’ VE ‘KIZ OKULLARI’ ÇIKIŞI

Tarikatların okula girmesini sağlayan protokoller tepki çekerken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada tarikatlarla yapılan protokolleri savunmuştu. “Sizin ‘tarikat, cemaat’ dediğiniz, bizim ‘STK’ dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır” diyen Tekin, “Ben bu protokollerle bize destek olanlara da teşekkür ediyorum. Onlarla protokol yapmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Tekin’in, geçen aylarda katıldığı bir televizyon programındaki laikliği ve karma eğitimi hedef alan “kız okulları” çıkışı tartışma konusu olmuştu. Tekin, “Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin en baştaki argümanı, ‘Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum’ oluyor. Veliyi ikna etmek için gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz. Veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli” diye konuşmuştu.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!