Bakanlık verileriyle matematik hesabı yaptı… Tepe noktaya ne zaman ulaşır?

featured

Prof. Dr. Sencer İmer’in virüs salgınının yayılımı konusunda Bakanlık verilerine dayanarak yaptığı matematiksel hesaplamalardan önemli sonuçlar çıktı. İmer’in Sağlık Bakanlığı’na da sunduğu çalışmaya göre, yaklaşık 40 milyon insanın enfekte olabilir.

Veryansın Tv

Koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye’ye katkı yapmak için matematiksel hesaplamalar yapan matematikçi Prof. Dr. Sencer İmer, Türkiye’nin ve büyükşehirlerin son rakamlara göre, vaka sayısının ne zaman tepe (pik) noktasına ulaşacağını söyledi. İmer, bu sürenin yapılacak önlemlerle uzatılabileceği, yapılacak hatalarla da kısalabileceği de söyledi.
Çalışmasını Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve siyasi partilere de sunan Prof. İmer yaptığı matematiksel hesabına göre, Türkiye’nin virüs konusunda başlangıç aşamasında olduğunu söyledi.

40 MİLYON ENFEKTE OLUR

Veryansın Tv Youtube kanalında Erdem Atay’ın sunduğu Pankuş programında konuşan İmer, Türkiye’de enfektenin 11 günde ikiye katlandığını söyleyerek, “Eğer hiç sokağa çıkma yasağı uygulanmazsa ve bu rakamlar böyle giderse, Temmuz ayının ortalarında Türkiye nüfusunun yarısının bulaşıcı hastalığa kapılacağını, yani tepe noktasına ulaşabileceğini söyleyebiliriz” dedi. Yaklaşık 40 milyon kişinin enfekte olması durumda verilere göre, 6 milyon kişinin hastaneye gideceğini, oranlara göre 120 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini vurgulayan İmer, 180 bin kişinin yoğun bakıma gireceğini, 120 bin kişinin de solunum cihazına ihtiyacı olacağını söyledi. Bu nedenle sürecin uzatılması için önlemler alınması gerektiğini belirten İmer, ekonomik krize karşı da gerekli adımların atılabileceğinin de altını çizdi.

İSTANBUL’DA 30 MAYIS, TÜRKİYE’DE TEMMUZ

İmer, büyükşehirlerle ilgili yaptığı araştırmada da tepe noktası için tarih verdi. İstanbul için “30 Mayıs” diyen İmer, tüm Türkiye için “temmuz ayının ortası” dedi.

BİLİM KURULU ÜYESİ: TOPLUMUN YÜZDE 60’I HASTALANANA KADAR…

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap da dün yaptığı açıklamada “Toplumun yüzde 60’ı hastalanana kadar biz bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız” demişti.

Azap şöyle konuşmuştu:

“Hız kesecek ama bu virüsün ortana kalkmasını kaybolmasını beklemiyoruz. Yaz aylarında hız kesecek ama kışın tekrar aramızda olacak. Mevsimsel grip gibi kışın göreceğiz. Bu koronavirüs de bir ‘insan koronavirüsü’ olma yolunda ilerliyor. Beklentiler bu yönde. Virüsün bir toplumda hızlı yayılmasını önleyecek şey o toplumdaki insanların bağışık hale gelmesidir. Biz buna kitle bağışıklığı diyoruz. Böyle bir enfeksiyon için toplumun yüzde 50 ila 60’ının bağışık hale gelmesi gerekir. Bunu sağlayacak bir aşı da olmayacağı için bu hastalanan kişilerle olacak. Dolayısıyla toplumun yüzde 60’ı hastalanana kadar biz bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız. Yani biz o salgın eğrisi dediğimiz hızlı tırmanmasını istemiyoruz. Daha uzun ama daha az sayıda her gün havuza yeni hasta eklendiği bir salgını hedefliyoruz. Amacımız sağlık alt yapısının hastalığa yetişmesi ve alt yapımızın kapasitemizin aşılmaması. Eğer kontrolsüz bırakırsanız İngiltere gibi, hiçbir sağlık alt yapısı yetişemez.”

İNCELEMENİN AYRINTILARI BU VİDEODA

Prof. Dr. Sencer İmer’in, Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı araştırmayla ilgili sonuçların tüm ayrıntıları için programın tamamını izleyebilirsiniz.

Bakanlık verileriyle matematik hesabı yaptı… Tepe noktaya ne zaman ulaşır?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!