1. Haberler
  2. Gündem
  3. ‘Bakın her yer kırmızı’… Üç deprem uzmanı yorumladı: İzmir’i ne bekliyor?

‘Bakın her yer kırmızı’… Üç deprem uzmanı yorumladı: İzmir’i ne bekliyor?

İzmir'de dün gece yaşanan 4.9 büyüklüğündeki depremi, alanında uzman deprem bilimciler yorumladı: “Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır. Bornova-Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka-Çiğli kesimleri İzmir'in tetikte olması gereken yerlerdir.”

featured

VERYANSIN TV

İzmir’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremde, bulundukları binalardan atlayan 1’i ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi verilerine göre, saat 03.29’da, merkez üssü Buca ilçesi olan, Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmirlilerin uykuda yakalandığı deprem, paniğe neden oldu. Çevre illerde de hissedilen depremin ardından kent halkı, toplanma alanlarında ve açık alanlarda zaman geçirdi. Depremde bulundukları binalardan atlayan, 1’i ağır olmak üzere 7 kişi yaralandı. Konak Kubilay Mahallesi’ndeki Selahattin Oğlu Camii’nin minaresi de hasar gördü. 20’ye yakın binada ise çatlaklar oluştuğu belirtildi. Deprem anı ise güvenlik kameralarınca kaydedildi.

ERCAN: BATI ANADOLU SON 10 YILDIR ÇOK GERGİN

Depremin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Batı Anadolu son 10 yıldır çok gergin. Normalde Anadolu’da yüzde 52 ile en çok deprem beklediğimiz yer Kuzey Anadolu kırığıydı. Ancak son yıllarda Batı Anadolu’da gerginlik artışı söz konusu oldu. Kızıldeniz’in açılmasıyla Anadolu’nun bu gerginliği taşıyamaması sonucunda kırıklar oluşuyor. Onlardan bir tanesi Sisam depremi olarak 2020’de oldu. Şu anki deprem İzmir’de korktuğumuz İzmir kırığı üzerinde olmadı. Biz buna orta büyüklükte deprem diyoruz. Deprem yaklaşık 7 saniye sürdü. Kuşadası’nda beni uykudan uyandırdı. Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır. Bornova-Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka-Çiğli kesimleri İzmir’in tetikte olması gereken yerlerdir. Buradaki yapıların kentsel dönüşüm kavramı içinde hızlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Kesinlikle Bayraklı ve Bornova Ovası’ndaki yapılaşma durdurulmalı. Öncelikli olarak buralar taşınmalı” diye konuştu.

SÖZBİLİR: BUCA FAYI 6’DAN BÜYÜK DEPREM ÜRETEMEZ

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de Buca Gölet ile Gaziemir arasındaki fayın kırıldığını belirtip, “Bizim yaptığımız jeolojik çalışmalara göre, bu fay, batıda Tuzla fayına bağlanan bir fay. Eğim atımlı normal fay türünde. Sisam fayı gibi çalışan bir fay. Bilindiği gibi İzmir’de can ve mal kaybına neden olabilecek deprem büyüklüğü 6 ve üstü fakat Buca fayı 6’dan büyük deprem üretemez. Panik yaratacak bir durum yok. Buca fayı, 5 kilometre uzunluğunda. Üreteceği deprem de 5 büyüklüğünde. 4.9’luk depremden sonra artçılar başladı. Daha da sürecektir, 3.7 gibi artçı depremler beklenebilir” dedi.

GÖRÜR: HER TARAF KIRMIZI, YARIN DAHA BÜYÜĞÜ GELEBİLİR

Bilim Akademisi üyesi jeolog Prof. Dr. Naci Görür Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede “Arkadaşlar, Bugün İzmir/Buca’da 5,1 deprem oldu. MTA canlı fay haritasında deprem Dağkızılca Fay Zonu ile ilgili gözüküyor. Bu fay Gediz Grabeninin güney sınır fayından ayrılıyor ve Buca yakınından geçiyor. Şimdi depremin nerede olduğuna yoğunlaştık ama asıl önemli olan depreme hazır mıyız. Haritadan görüyorsunuz her taraf kırmızı, yarın daha büyüğü gelebilir. Merkezi ve yerel yönetimler bir araya gelmeli ve ülkemizi depreme hazırlamalıdır. Artık günümüzde depremi minimum zararla atlatmak mümkündür. Depremde toplu kayıp kader değil, aymazlıktır” ifadelerini kullandı.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!