Barış Pınarı Harekatı dolar ve euroyu etkiledi mi?

featured

Dolar/TL, güne yatay seyirle başlamasının ardından 5,8690, euro ise 6.4765 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Dün 5,81-5,87 bandında hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,7 artışla 5,8708’den tamamladı.

Dolar/TL, bugüne yatay bir seyirle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın hemen altında, 5,8690 seviyesinde işlem görüyor.

Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 artışla 6,4740’tan, sterlin/TL yüzde 0,2 değer kazancıyla 7,1820’den satılıyor.

Avro/dolar paritesi yüzde 0,4 yükselişle 1,1015’ten ve sterlin/dolar paritesi yüzde 0,2 artışla 1,2240’tan işlem görüyor.

Dolar endeksi ise yüzde 0,2 düşüşle 98,8 seviyesinde bulunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat’ın doğusuna gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin haber akışı gündemin odağındaki yerini koruyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından dün akşam yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu’nun, Fırat’ın doğusuna kara harekatına başladığı bildirildi.

Analistler, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklamaları ve yürütülen diplomasinin döviz kurlarının yönü üzerinde etkili olduğunu belirterek, özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın iç siyasi endişeleri gözeterek yaptığı çelişkili açıklamaların belirsizliği artırdığını söyledi.

ABD ve Çinli yetkililer arasında bugün başlaması beklenen ticaret görüşmelerine ilişkin iyimser beklentilerin arttığını ifade eden analistler, bu durumun dolar kurunun diğer para birimleri karşısında gerilemesine sebep olabileceğine dikkati çekti.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere’de sanayi üretimi ve ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar/TL’de 5,92 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

Barış Pınarı Harekatı dolar ve euroyu etkiledi mi?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bu sorunun cevabını vermek oldukça zor. Dolar/tl yi takip edenler bilir ki 13 Ağustos 2018 başlangıcı olan ve 10 mayıs 2019, 23 mayıs 2019, 30 ağustos 2019 ve hatta 07 Ekim 2019 da defalarca test edilen ve işlerliğini kanıtlamış bir düşen trend çizgisi vardı. Bu trend 08 Ekim ile birlikte kırıldı. Aşağı ve hatta yukarı gidecek çok bir yeri de yoktu, artık bir yöne hamle yapması kaçınılmazdı yani. Harekatın bu krılış noktasına denk gelmiş olması ilginç. Bunu Manukyan gibi 08 Ekim bir yıl önceden biliniyordu gibi bazı komplo teorilerine bağlayanlar da yok değil. Çıkış noktası opsiyon piyasasındaki yüksek hacim. Herşeyden önce opsiyon piyasası türev bir piyasa. Her bu tip ikincil piyasalarda hacim oluştuğunda bir teori çıkarmaya çalışırsak altından kalkamayız.
    Bu sorunun neden zor olduğuna gelince. Profesyonel oyuncular trendlere göre pozisyon alırlar bu durum aldıkları riskleri oldukça kısıtlr. Nasıl eminsin kardeşim? diyenlere açıklayalım; pozisyonları alan gruplara göre sınıflandıran ve bunu haftalık yayınlayan bir ABD devlet ajansı var raporun adı COT. Bakacak olursanız para piyasası yöneticilerinin tercih ettiği yol budur. Demek oluyor ki bahsettiğim düşen trendin kırılması ile birlikte kısa olan pozisyonlar trend değişimi nedeni ile terkedilmeye başlandı. Kısa yani düşerken para kazanılan pozisyonları kapatmanın yolu, uzun pozisyon almaktır. Durum bu olunca bu tip trend kırılmalarında ilk hareket şekli son bir kaç günde olduğu gibi olacaktır. Bunun üzerine askeri harekatın etkisini hesaplamak imkansız. Kişiye göre değişir bir yorum yapılabilir örneğin ben (25 yıldır işim borsadır) bu trend hareketlerini bildiğmden ve yıllardır bu grafikleri takip ettiğmden ve siyasi tepkileri de takip ettiğimden(Graham gibilerin merkezinde olduğu) harekatın etkisinin fiyat üzerinde oldukça kısıtlı kaldığnı söyleyebilirim. Bahsettiğim trendin 08 Ekimde bulunduğu nokta 5,71 dir. demekki şu ana kadar (5,87) %2,8 lik bir sıçrama var. Harekatın etkisi büyük olasılık %1 in altındadır kanaatindeyim (emin olmak imkansız). Ki bu rakam usd/tl piyasassı için “hiçbirşey”.
    Not: Bizdeki dolartl yukarı hareketlerinde asıl alıcılar sanıldığı gibi yabancılar değil, uzun yıllardır edinilmiş alışkanlıklar ile hareket eden yerlilerdir. Konuyu başka yerlere çekmeye gerek yok. Millet parasına sahip çıkar ise kimse birşey yapamaz. Nasıl ki Mehmetçik ne oyunlar döndüğnü bile bilmediği bilmek istemediği yerde, görev verilince gözü kapalı düşman üstüne atıldı, kaybedebileceği en büyük şey canını milleti için ortaya koydu ise şu gün döviz tevdiat hesabı olan herkesin bir fedakarlıkta (canlarını isteyen yok) bulunup en azından bu huylarından (dolar istifleme) vazgeçmeli ve hatta mevduatını Türk Lirasına çevirmeli. Bunu yapmadan boş boş konuşmanın çok bir manası yok.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!