Bilim insanlarından önemli açıklama: İnsandan insana geçerken mutasyona uğruyor

featured

Virüsle mücadelede laboratuvarlarda yoğun mesai yürüten bilim insanları, koronavirüsün insandan insana geçerken mutasyona uğradığını, zayıflayarak bulaştığını duyurdu.

Virüsü izole etmeyi başarıp, laboratuvarlarda tedavi için çalışan virologlar, koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Türk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın isimlerini vermeden köşesine taşıdığı bilim insanları salgınla mücadele kapsamındaki çalışmaları aktardı.

Yazının satır başları şöyle:

“Önce hücre kültüründe izole edilmesi başarılan virüsten dileyenin aşı veya ilaç çalışmasında bulunmak üzere alabileceği TUBİTAK Marmara Araştırmaları Merkezi’ne bildirilmiş.

Eş zamanlı virüsü izole eden fakülteler de aşı çalışmasına başlamış… Epey yol kat etmişler, önemli bir seviyeye kadar gelmişler…

Bakan Mustafa Varank’ın da kısa süre önce açıkladığı gibi, aşının hayvanlar üzerindeki test çalışmasında yol kat etmişler.

TUBİTAK Başkanı’nın da dün açıkladığı gibi tam 17 projede 29 üniversitede 8 firma ve 9 araştırma kurumu çalışma yapıyormuş.

Hayvanlar üzerinde aşı çalışmasına geçen kurum sayısının da 8’i bulduğunu bildirdiler…

Bu sayı önemli, aralarında bilimsel yarış başlamış demek…

Bazı ülkelerin aşı için milyon dolarlar akıttığı ortada iken, ellerindeki olanaklarla çaba gösteren ve diğer ülkeler kadar yol kat eden olmak önemli bir başarı.

Para ile değil, bilgi birikimi ve akademik azimle ilgili olduğunu sergilemeleri, gelecek nesillere idol olmaları açısından da önemli…

VİRÜS İYİ YÖNDE MUTASYONA UĞRUYOR

Gelelim bir diğer iyi habere…

Koronavirüsün, insandan insana geçerken mutasyona uğradığını bildirdiler.

“Ama bu iyi yönde seyreden bir mutasyon; patolojisi düşüyor, etkisi hafifliyor. İlk günlerdeki ağır özelliğini kaybetti” dediler.

Sorum üzerine, Sars gibi bir süre sonra yok olup gideceğini söylemek için erken olduğunu da kayda geçirdiler.

Şu noktanın altını hepsi de birkaç kez çizme gereği duydu:

“Covid-19 için mutasyonlar devam edecek, şimdi iyi yönde gidiyor ama bir anda tersi yönde de hareket edebilir; çok yeni bir mutasyonla aşırı derecede yükselebilir de… Virüsün mutasyon sürecindeki davranışı tam tespit edilebilmiş, bu budur denilebilecek seviyede değil. Bir anda tamamen ortadan kaybolabilir ya da ani bir yükselme gösterebilir. Belki de bir süre daha etkisi düşük seviyede devam eder.”

YILBAŞINDAN ÖNCE BEKLEMEYİN

Aşının bu durumda ne zaman piyasaya çıkabileceğini sordum.

Henüz aşının tam test aşamalarının dünyada tamamlanmadığını, ileri sürülen iddiaların ağırlıklı bölümünün reklam amaçlı olduğunu, şova dayalı bazılarının da bir anda zaten unutulduğunu anımsattı.

İçlerinden biri, “Gelecek yılbaşından önce kimse aşı beklemesin” dedi.

Sonrasında konuştuğum diğerleri de akademisyen arkadaşlarının bu yaklaşımını destekledi.

Özetle virüs hayvanlar üzerinde denendi, etkili olduğu bazı denemelerde görüldü ama bu her şey bitti, insan üzerinde de aynı etkiyi gösterir demek değil.

300 İNSANDA DENENECEK

Virologların da vurguladığı gibi “uzun zaman alacak” ardından üç farklı fazdan geçecek…

Yani önce az sayıda insanda denenecek; sonra 300 kadar insan üzerindeki etkisine bakılacak, son aşamada da binden fazla kişiye yapılıp toplu etkisine bakılacak.

Bütün bunlar tamamlandıktan sonra da üretilmesine karar verilecek…

Dileğim o ki, aşıyı ilk geliştiren onlar olur; 10’uncu ve 17’nci yüzyıllarda dünyayı kırıp geçiren virüs salgınları karşısında gösterdikleri başarıyı bir daha taçlandırır…

Örnek mi, çiçek aşısı…”

Bilim insanlarından önemli açıklama: İnsandan insana geçerken mutasyona uğruyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!