Bir devrin sonu: Honda, Türkiye’de üretimi durdurdu!

featured

Honda’nın Türkiye’deki fabrikası, son aracın da üretim bandından inmesiyle resmi olarak kapatıldı.

Türk otomobil endüstrisinde önemli devir sona erdi. 1997 yılından bu yana Gebze’deki fabrikasında üretim yapan Honda, aradan geçen 24 yılın ardından faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bölge halkı ve ülkemiz için oldukça yararlı önemli olan ve yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayan fabrika bundan böyle üretim yapmayacak.

Şirketin sevilen Civic model araçlarını üretmek için kullanılan fabrika, ne yazık ki son aracın banttan inmesiyle resmi olarak kapatıldı. Şirketin çalışanları, üretim bandından indirilen son otomobili, “2021 Honda Civic‘in son aracı. Artık Türkiye’de araç üretimi yok” sözleriyle paylaştı.

HONDA, KAPANMA DUYURUSUNU 2019’DA YAPMIŞTI

Aslında bu kapanma pek de sürpriz olmadı. 2019 yılında bir duyuru gerçekleştiren şirket, Gebze’de bulunan tesislerindeki üretimin 2021’in Eylül ayında durdurulacağını açıklamıştı. Mart ayında konuyla ilgili yeniden bir duyuru yapan şirket, “Honda Türkiye A.Ş., Gebze’deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğuna devretmek üzere anlaşmaya varmıştır. Taraflar arasında varılan anlaşma neticesinde söz konusu taşınmazın teslim tarihi Eylül 2021’den sonra gerçekleştirilecektir.

1992 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Honda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da müşterilerine pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonları ile hizmet sunmaya devam edecektir. Faaliyetlerine İstanbul’daki Genel Müdürlüğünde devam edecek olan Honda Türkiye A.Ş., etkin bayi ağı ile ülkemiz için değer yaratmayı sürdürecektir.” açıklamasını yaptı.

Şirketin fabrikası için açtığı sayfanın da kapanmasıyla durum kesinleşti. Honda’nın bu kararı neden aldığı ve fabrikadaki işçilerin ne kadarının HABAŞ ile devam edeceği ise gizemini koruyor. 

KAPANMANIN İKİ GEREKÇESİ

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer geçen yıl fabrikanın kapanmasının 2 önemli sebebi olduğunu belirterek şöyle sıraladı:

– İlki ve en önemlisi global düzeyde üretimdeki optimizasyonu yakalamaktı. Türkiye fabrikamızın kapasitesi 50 bin adet olmasına rağmen gelin görün ki son 5-6 yıldır maalesef kapasitenin yüzde 30-35 altında üretmek zorunda kaldık. Bunun sebebi kesinlikle iç pazar değil ihracatla ilgili bir konuydu. Ayrıca bu optimizasyon sadece Türkiye ile ilgili de değil. İngiltere, Endonezya ve Tayland fabrikalarında da revizyonlar yapıldı.

– İkincisi ise üretim etkinliğini artırmaktı. Yani Civic Sedan özelindeki bakarsak, bu modelin Japonya’da devreye girmesiyle toplam üretim maliyeti düşecek, bu da daha rekabetçi olmasını sağlayacak. Bizim de faydamıza olacak. Yani Civic Sedan’ın Japonya’da üretilmesi Türkiye’de üretilmesinden daha avantajlı olacak diyebiliriz. Üretim maliyetlerini düşürme hedefi Japonya ile olan yüzde 10’luk gümrük vergisinin bile üzerinde bir avantaj yaratacak.

Bir devrin sonu: Honda, Türkiye’de üretimi durdurdu!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Yazık, yazık, yazık…Dünya çapındaki bu tip üreticiler, ithalatçılar karşısında korunmalıydı…Almanın, mersedesi, bmwsi, audisi yerine kiralanacak, satın alınacak araçlar yerli üretim seçilmeliydi…bir tarafta boş hava, diğer tarafda işsiz kalacak binler…

  2. 29 Eylül 2021, 08:38

    Üretim durmadı, BİTTİ!

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!