BM’de ‘mutabakat’ savaşları

featured

Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve BM’ye sunulan mutabakatla ilgili bölgesel mücadele sürüyor.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki daimi temsilciliği, Libya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının Suheyrat anlaşmalarına aykırı olmadığını ve ülkedeki yasama organlarının onayının gerekmediğini açıkladı.

Libya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, ülkenin BM nezdindeki daimi temsilciliği, imzalanan mutabakat muhtıralarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yetkililerine bir mektup sundu.

Mektupta, Libya’nın dünyanın herhangi bir ülkesiyle anlaşma yapma hakkına sahip olduğu ve bunun uluslararası yasalarla teminat altına alındığı kaydedildi.

Mısır yönetiminin BMGK’ye mektup sunarak Türkiye-Libya anlaşmasını eleştirmesinin “Libya’nın iç işlerine müdahale” sayıldığı vurgulanan mektupta, BMGK kararlarını ihlal edenlerin, UMH’ye karşı darbeci general Halife Hafter yanlısı militanları destekleyen ülkeler olduğu belirtildi.

Mısır yönetimi BMGK’ye 17 Aralık’ta yazılı müracaatta bulunarak, Türkiye ile Libya’daki UMH arasında imzalanan anlaşmaların, Konseyin 2011’de kabul ettiği “Libya’nın batısındaki milislere silah verilmesi” konulu 1970 sayılı kararına aykırı olduğunu öne sürmüştü.

Mısır’ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed İdris tarafından BMGK yetkililerine sunulan başvuru mektubunda, söz konusu mutabakatların Libyalı taraflar arasında 17 Aralık 2015’te imzalanan Suheyrat Anlaşması’na da aykırı olduğu iddia edilmişti.

Türkiye ile Libya’daki UMH arasında 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı.

5’Lİ İTTİFAK

Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye’ye karşı Mısır, İsrail, Yunanistan ve Lübnan ile ortak adımlar atacaklarını söyledi. Bu ülkelerle atılacak ortak adımın askeri seçenek içermediğini belirten Anastasiadis, diplomatik düzlemde “yasa dışı” mutabakatın ortaya koyduğu hedefleri boşa çıkarmayı amaçlayan ortak bir çabanın söz konusu olduğunu söyledi.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım’da imzalanan mutabakatın Arap ülkeleri, AB ülkeleri ve diğer ülkeler tarafından da kınandığına dikkat çeken Anastasiadis, atılacak somut ortak adımlarla ilgili açıklamanın kısa süre içinde yapılacağını söyledi.

İSRAİL’DEN BORU HATTI TELEFONU

Deutsche Welle’nin aktardığına göre, diğer yandan Rum hükümet sözcüsü Kiryakos Kusios Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Anastasiadis’in bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve Netanyahu’nun görüşmede, İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan’ın doğalgaz boru hattı çalışmalarına başlanması için bir an önce anlaşma imzalamasını önerdiğini kaydetti.

Yunanistan, Türkiye’nin mutabakatla Girit adası ve On İki Adanın yakınındaki bölgede hak iddia ettiğini belirterek Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet başvurusunda bulunmuştu.

Bu bölgenin kendi kıta sahanlığı içinde bulunduğunu savunan Türkiye, geçen hafta mutabakatın tescil için BM’ye gönderildiğini açıklamıştı. Yunanistan Türkiye’nin adımının BM Deniz Hukuku Sözleşmesini ihlal ettiğini savunuyor. Türkiye ise bu anlaşmaya taraf değil.

BM’de ‘mutabakat’ savaşları

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!