Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin “1 numarası” olduğu suçlamasıyla 141 ağırlaştırılmış müebbet ve binlerce yıl hapis cezasına çarptırılan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk için dikkat çeken bir karara imza attı.
Grup, Öztürk’ün “keyfi ve makûl şüphe olmaksızın tutuklanıp, adil yargılanmadığı gerekçeleriyle derhal tahliye edilmesini, Öztürk’e tazminat ödenmesini, ayrıca bu ihlallerin sorumluları hakkında soruşturma açılmasını” kararlaştırdı.
Gazeteci Müyesser Yıldız’ın haberine göre, BM Çalışma Grubu’nun 26-30 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılan 100. oturumunda aldığı bu karar Akın Öztürk’ün avukatlarına geçen günlerde tebliğ edildi.
Kararın sonuç bölümünde “Çalışma Grubu’nun Akın Öztürk’ün sağlık durumuyla ilgili çürütülmemiş iddiaları not edip, Öztürk’ün durumunun vahim olması nedeniyle ‘acil eylem’ prosedürü başlattığı” kaydedilip, “bu fırsat değerlendirilerek Hükümete, özgürlüğünden yoksun bırakılan tüm kişilerin insanca ve insanın doğuştan sahip olduğu onuruna saygılı bir şekilde muamele görmesini sağlama yükümlülüğü” belirtildi.
Kararda “uluslararası hukukun temel kurallarını ihlâl eden yaygın veya sistematik tutuklamaların veya diğer ağır özgürlükten yoksun bırakmaların insanlığa karşı suçlar oluşturabileceği” ifade edildi.
Akın Öztürk’ün “keyfi ve makûl şüpheden yoksun şekilde tutuklanıp adil yargılanmadığı” yönünde karar alan BM Çalışma Grubu, Öztürk’ün “derhal serbest bırakılmasını, tazminat ödenmesini ve bu ihlallerden sorumlu olanlar hakkında soruşturma açılmasını” istedi.
AVUKATINDAN AÇIKLAMA
Öztürk’ün avukatı Dilara Yılmaz, konuya ilişkin olarak X hesabından bir açıklama yaptı
Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Akın Öztürk’ün avukatları olarak, konuya netlik kazandırmak için bu açıklamayı yapıyoruz: BM başvurumuzda, Sayın Öztürk’ün makul suç şüphesi olmaksızın özgürlüğünden yoksun bırakıldığını 4 ayrı aşama açısından şikâyet ettik:
“Gözaltı
İlk tutuklama
Tutukluluğun devamı
Mahkûmiyet sonrası hapiste tutulma hali
BM, bu 4 aşamanın tamamı açısından özgürlüğünden haksızca yoksun bırakıldığına karar vermiştir. Yani, BM Akın Öztürk hakkında darbe teşebbüsü ile ilgili hiçbir delil bulunmadığını tespit ettiği için, derhal serbest bırakılmasını talep etmiştir.”
Akın Öztürk’ün avukatı Dilara Yılmaz, aynı zamanda FETÖ davası kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “siyasi ve askeri casusluk” suçlarından hapis cezası alan eski istihbaratçı Enver Altaylı’nın kızı olmasıyla biliniyor.
Akın Öztürk’ün bir diğer avukatı Özlem Barıner ise, Altaylı ile birlikte yargılanarak “siyasi ve askeri casusluk” suçundan 12 yıl 6 ay, “silahlı terör örgütüne üyelikten” ise 8 yıl 9 ay hapis cezası verilen eski istihbaratçı Mehmet Barıner.