Bölgesel Amatör Lig oynanır mı?

featured

Murat Bölükbaşı yazdı…

Pandeminin yakıp tüketmediği sektör yok gibi! Bu tükenişten profesyonel futbol dışında faaliyet gösteren Bal Ligi (Bölgesel Amatör Lig) sporcu ve hizmet sağlayıcıları da maalesef üstüne düşen payı aldı. Sezon başlama tarihi devamlı ertelenen Bal liginde ekonomik sıkıntılar yaşayan sektörün emekçileri çeşitli söylem ve eylemlerle ASKF, TFF gibi Futbol yönetim ve organizasyon kurumlarına tepkilerini göstermiş, konuyu Cumhurbaşkanı’na kadar taşımışlardır. İlgili sorumlular, spor kamuoyu baskısı sonucunda Bal ligini oynatma kararı alarak bana göre büyük bir hata yapmışlardır. Salgının kontrolden çıkması, ölüm ve vakaların artması sonrasında TFF müsabaka programını Mayıs sonuna ertelemek zorunda kalmıştır. Bu süreçte gerek katılım ve takım kurma maliyetlerini zar zor karşılayabilen kulüpler, gerekse hedefi şampiyonluk olarak belirleyen ve ciddi ekonomik harcamalar yapan kulüpler hem idari hem de mali olarak süreçten olumsuz etkilendiler.

Bana göre salgında ölen sayısının sadece bir kişi olduğu dönemde, bütün amatör spor karşılaşmalarını sonlandırıp, ölen sayısının 300-400’e çıktığı ve hâlâ yüzde 70 aşılama seviyesine ulaşmanın mümkün olmadığı, yüzde 90 oranda kulübün pandemi protokolünü asla yerine getiremeyeceği, 2020-21 Futbol sezonu tescil takvimi haziran olan ve mevsimsel olarak gündüz müsabaka oynama şartlarının sağlık bakımından uygun olmadığı bir dönemde, üstüne basa basa söylüyorum; Bal müsabakaları oynatılamaz ve oynatılmamalıdır.

 Burada probleme sebep olan, Futbol Federasyonu ve ilgililerin kurumsal yönetim ve ciddiyetten uzak ikircikli davranış ve tutumlarıdır. TFF, kulüp ve sporcuların daha fazla zarar görmemesi için Bal ligini oynatmama kararını bir an önce açıklamalıdır. Futbol Federasyonu sorumlu kurum olması sebebiyle kulüp ve sporcuların zararlarını temin etmeli, mali kayıplarını en aza indirgeyecek ekonomik destek planlaması yaparak,  Bal ligi takımlarının sezon haklarını 2021-2022 sezonuna devrederek tescili sağlanmalıdır. Federasyonun diğer bir hamlesi de 3. Lig guruplarında küme düşürme uygulamasını (küme düşen takımlar içinde ekonomik ve kurumsal yönetim kabiliyetini kaybetmiş, transfer tahtasını açamayan kulüpler hariç) kaldırmak olmalıdır. Türkiye genelinde 266 amatör takım Federasyona lisans tescil ve katılım payı olarak ortalama 50.000 tl yatırmıştır. Sporculara ödenen transfer ücretleri, personel maaşları, kamp ve malzeme giderleriyle ciddi bir yük altına giren kulüplere “bu sezon oynanmayacak şansınıza küsün” demenin büyük tepkilere neden olacağı unutulmamalıdır.

Maalesef pandemi sürecinde milyonlarca esnaf işçi sanatçı, emekçi etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Bundan spor sektörünün olumsuz yönde etkilenmemesi tabi ki mümkün değildir. Futbolun paydaşları bu süreci sakin, sağduyulu, aklıselim bir şekilde ele almalı, problem çözme odaklı, sürece katkı sağlayan bir anlayışla konuya yaklaşmalı, sorumlu kurumlar ve sektörün aktörleri olarak toplumsal birlik ve beraberlik içinde sürece olumlu katkı ve destek sağlanmalı, kaybeden değil, kazanan Türk Futbolu olmalıdır.   

Bölgesel Amatör Lig oynanır mı?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!