Botox nedir? Nasıl Yapılır?Botox uygulamaları nelerdir?

featured

Genellikle kadınların sıkça başvurduğu güzellik yöntemlerinden biri olan ‘Botox’ nedir? Nasıl yapılır? Zararları var mıdır? İşte tüm bu soruların detayları haberimizde…

BOTOX NEDİR?

Botox, Clostridium botulinum isimli mikroorganizmadan üretilen botulinum nörotoksin tip A’dan yapılan, belirli kas hastalıklarının yanı sıra kozmetik amaçlarla da kullanılan doğal ve saflaştırılmış bir proteindir.

Oldukça güçlü bir zehir olmasına rağmen doğru miktarda uygulandığında çok sayıda uygulama alanına sahiptir. Botulinum toksini, 50 yılı aşkın süredir tıp dünyasında yaygın bir şekilde kullanılan bir materyaldir.

Botulinum toksini, sinir uçlarından salınan mediatörleri engelleyip, sinir iletimini geçici olarak durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin kesilmesi, sinirin aktive ettiği kasın hareketinde azalma ya da tamamen kaybolmasını sağlar.

Önceleri göz hastalıklarının tedavilerinde kullanılan bu protein, kırışıklıkları gidermek için uzun zamandır güvenli biçimde kullanılmaktadır. Kırışıklıları giderme için cerrahi olmayan, kozmetik olarak kabul edilen bir yöntemdir.

2002 yılına gelindiğinde gözler arasındaki alanda kaş çatmalarının yol açtığı kırışıklık görünümünü iyileştirmek amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.

2004 yılında aşırı terlemenin 2010 yılında baş ağrısının tedavisinde kullanımı uygun görülmüştür.

BOTOX NASIL YAPILIR?

Botoks işleminde, botulinum toksini seyreltildikten sonra direk olarak nöromusküler dokuya enjekte edilir. Enjeksiyon işleminden ortalama 20 dakika öncesinde bölgeye lokal anestezi kremi sürülür. Uygulama bölgesi temizlendikten sonra toksin, ince uçlu iğneler yardımıyla bölgedeki kasların içine ufak dozlarda enjekte edilir.

İşlem, ortalama 15 dakika sürer. Kas dokuya enjekte edilen botulinum toksini, ortalama 24-72 saat sonrasında etkisini göstermeye başlar. Bazen nadir de olsa bu süre 5 ya da 7 güne kadar uzayabilir.

BOTOX KULLANIM ALANLARI

  • Mimik hareketleri ile oluşan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ya da kaybetmek,
  • Alın, koltuk altı, el ve ayaktaki terlemeyi azaltmak,
  • Kaş kaldırma,
  • Migren ağrılarını tedavi etmek için kullanılır.
  • Çene ucuna yaptırılan enjeksiyon ile kadınlardaki kare yüz şekli üçgen ve kalp yüz şekline yaklaştırılır. Bu sayede yüzde simetrik bir görünüm elde edilebilir.

NEFERETTİ BOTOX

Nefertiti botoks olarak isimlendirilen işlem ile çene ve boyun çizgileri giderilir. Mısır kraliçesi Nefertiti’den ismini alan bu yöntem, sarkık olan boyun ve çene hattını toparlamayı ve gerginleştirmeyi amaçlar.

BROTOX

Erkeklere yapılan botoks işlemlerine ise brotoks ismi verilir. Brotoks, erkeklerde daha çok alın bölgesine uygulanır. Brotoks enjeksiyonu ile kırışıklıklar azaltılır. Alın bölgesi yatay kırışıklıklarının yanı sıra gözaltı torbalarının azaltılması için de brotoks yapılabilir.

YÜZ ESTETİĞİNDE BOTOX

Botoksla alın çizgileri, boyun kırışıklıkları, üst dudak üstündeki ince çizgiler, yüzde kızgın bir görünüme yol açan kaş arası çizgileri 3-6 ay için önlenebilir.

YÜZ GÜZELLEŞTİRMEDE BOTOX

Cilt yüzeyindeki kırışıklıkları, çöküntüleri gidermek ya da istenilen hacimde olmayan (dudak, şakak, meme gibi) vücut bölgelerini hacimlendirmek için cilt altına veya içine, cilt ile uyumlu bir dolgu maddesinin koyulması ile gerçekleşir.

GÖZ ÇEVRESİ BOTOX

Göz çevresi kırışıklıklar; ailesel yatkınlık, ince deri yapısı, fazla mimik kullanımı, gözlerde ışığa hassasiyet ya da odaklanma kusuru sebebi ile bazı kişilerde daha fazla oluşur.
Kaz ayakları adı da verilen göz çevresi kırışıklıklarında en iyi tedavi bu bölgedeki kas aktivitesinin zayıflatılarak oluşmadan bu kırışıklıkların önlenmesidir.

MASSETER BOTOXU

Masseter botoksu, masseter kasının yer aldığı yüzün alt kısmının inceltildiği estetik prosedürüdür.
Massetter botoksu, yüzün alt kısmındaki şekil bozukluklarının tedavisi hedef alınır. Yüzde erkeksi ve sert bir görünüme neden olan kare yüz şekli küçültülerek daha orantılı bir yüz şekli elde edilir.

Masseter kasının fazla büyük olması sadece estetik açıdan değil, fiziksel olarak da kişiye rahatsızlık verebilir. Bu nedenle bu prosedür bazı durumlarda hem şekil hem de işlevsel olarak tedavi sunmak amacıyla da uygulanabilir

MİGREN TEDAVİSİNDE BOTOX

Yapılan araştırmalar 3 aydan fazla bir süre boyunca, ayda 15 ya da daha fazla gün, migren karakterinde baş ağrısı olarak tanımlanan kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğu gösterdi. Bu etkinin, botoks’un, sinir sonlanma bölgelerinde bazı nörotransmitterlerin salınımını engellemesi yoluyla inflamatuvar ağrıyı önlemesinden kaynaklandığı düşünülüyor.
Kozmetik amaçla sadece yüz bölgesinde uygulanan botoks, migren tedavisinde bundan farklı olarak alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara derialtına botulinum toksini iğne ile verilerek uygulanıyor. Çoğu durumda uygulamaların etkisi yaklaşık 3-4 ay süreceğinden tedavinin devamı için tekrarlanması gerekiyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’den sonra ülkemizde de onaylanmış olan kronik migren tedavisinde botoks uygulanmasının güvenilir olması için bir nöroloji uzmanı tarafından yapılması büyük önem taşıyor.

BOTOX NASIL UYGULANIR?

Botoks tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız bu tedaviyle ilgili beklentilerinizi ve endişelerinizi doktorunuzla paylaşmalısınız. Doktorunuz bu tedaviyle alacağınız sonuçları sizinle paylaşacak böylece tedavinin başarısı sağlanacaktır. Her hastanın tedavisi kendi kas yapısına ve cilt özelliklerine göre planlanır.
İşlem öncesinde lokal anestezik bir krem sürülebilir.
Kişinin kas yapısı göz önüne alınarak belirlenen kırışıklık noktalarına çok ince uçlu iğnelerle küçük dozlarda enjeksiyon yapılır.
Tedavi genelde 10-15 dakika sürer ve uygulama sırasında minimal rahatsızlık hissedilir.
İlaç, yalnızca enjekte edilen bölgede etkilidir genel dolaşıma karışmaz.
Uygulamadan sonra iki hafta içinde beklenilen etki başlar.
BOTOX’UN ÖMRÜ NE KADARDIR?
Uygulamanın ardından 72 saat içinde görsel açıdan kendini gösterir. Bir iki hafta içinde etkisini tam olarak göstermektedir. Botox maddesi terleme ile atılmaktadır. Terlemelerde azar azar kaybolan madde, ortalama olarak 8 aylık bir süreçte yok olmaktadır. Yüz bölgesinde uygulama ortalama 15 dakika sürerken etkisi 6 ay boyunca sürmektedir.

BOTOX’DA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Botoks işlemini yaptırdığınız gün spor yapmayın. Spor yapmanız ödeminizi arttırabilir.
  • Botoks’u yaptırdığınız gün ve sonrasındaki gün sauna ve hamam gibi sıcak yerlere gitmeyin. Şişliğinizi arttırır.
  • Kuaföre gitmemeniz de yarar var. Fakat gidecekseniz de sonrasında kontrole gitmelisiniz. Kaş aldırmamalısınız.
  • Botoks’u yaptırdığınız gün cilt bakımı yaptırmamalısınız. Cilt bakımı için 1 hafta beklemelisiniz.
  • Havuzdan enfeksiyon kapma riski olabileceğinden dolayı en az 3 gün havuza girmeyi ertelemelisiniz.
  • Ağız çevrenize botoks uygulaması yaptırdıysanız aynı dönem içerisinde diş tedavisi yaptırmamalısınız. Diş
  • bölgesindeki enfeksiyondan dudak çevreniz de etkilenebilir.
  • Makyaj malzemeleri enfeksiyon riskini arttırabilir.
  • İşlemden sonra 4 saat yüzüstü yatmamalısınız. Gece yüksek yastıkla yatmanız olası şişlik ihtimalini ortadan kaldırır.
  • Botoks’lu cildin bir süre güneş görmemeli. Bu yüzden güneş koruyucuları kullanmanızda fayda var.
  • Operasyon ile aynı gün lazer epilasyon yaptırmanız ödemi arttırır.
  • Fazla içki tüketmeniz vücudunuzdaki ödemi arttıracağından dolayı alkolden uzak durmanız önerilir.
  • Botoks uygulaması sonrası elinize gelen bir şişlik varsa masaj yapabilirsiniz. Geçmediği durumda mutlaka estetik cerrahınıza başvurmalısınız.
  • Yüzünüz ilk günler hassas olacağı için darbelere karşı kendinizi korumalısınız.
  • Uygulama sonrası 24 saat uygulama bölgesi ovuşturulmaz ve alana masaj yapılmaz. Alın ve göz çevresi uygulamalarından hemen sonra uçakla seyahat edenlerde pitoz(göz kapağı düşüklüğü) görüldüğünün bildirilmesi nedeni ile uçak seyahatinden kaçınılmalıdır.

BOTOX YAN ETKİLERİ NELERDİR? NELER YAPILMALIDIR?

Her ne kadar ileri teknoloji ile daha modern standartlarda uygulanıyor olsa da botoks yan etkileri söz konusu olabiliyor. Bu yan etkiler genellikle belirli zaman diliminde müdahale gerekliliği oluşturmadan kendiliğinden geçebildiği gibi ufak kapsamlı tedavi müdahalesi(ilaç kullanımı vs.) gerektirebilir.

Buna göre botoksun yan etkileri arasında; uygulamanın yapıldığı noktada ağrı ve yanma semptomları,

  • Ödem,
  • Deri altı kanaması,
  • Boyun kaslarında geçici zayıflama,
  • İstemsiz kas hareketleri,
  • Bayımla ve uyku hali,
  • Ağızda kuruluk,
  • Hafif mide bulantıları ve istifra,

Şeklindedir.

Bu tip yan etkilerin haricinde hastada ortaya çıkabilecek daha ciddi etkilerde botoks riskleri de söz konusudur. Bu riskler arasında ise;

  • Konuşmada güçlük çekilmesi,
  • Belirli seslerde sorun yaşama,
  • Yutkunmada zorlanma,
  • Göz yaşı oranında düşüş,
  • Gözlerde bulanıklık,
  • Kaş düşmesi,
  • Göz kapağında düşme veya göz kapağının kapanmaması,
  • Yumuşak doku üzerinde ödem oluşumu,
  • Anaflaksi,
  • Kaşıntı ve döküntü,

Gibi risklerde görülebilir.

Bu yüzden botoks müdahalelerinin mutlaka uzman bir hekim tarafından tamamen hijyenik ve tam teşekküllü sağlık kuruluşlarında yapılmasına dikkat edilmesi ve bu konudaki seçimlerde daha hassas bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

Botox nedir? Nasıl Yapılır?Botox uygulamaları nelerdir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!