Bu neyin tiyatrosu… Olmayan yasayı oybirliğiyle kaldırmışlar!

featured

TBMM Genel Kurulu tarafından 5 gün önce oybirliğiyle kaldırılan Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağını oluşturan ilgili yasa maddesinin aslında yasada yer almadığı ortaya çıktı. Yasanın 1924 Anayasasında yer aldığı, halihazırda böyle bir yasanın olmadığı, ancak buna rağmen, olmayan yasa için oylama yapılıp yasanın kaldırıldığı öğrenildi.

VERYANSIN TV

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ilk imza sahibi olduğu, AKP ve MHP milletvekillerinin imasını taşıyan, 1924 Tarih ve 491 Sayılı Teşkilatı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanunun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Neden Olunan Mağduriyetlerin Giderilmesi Hakkında Kanun Teklifi, 23 Haziran’da Meclis’te oy birliğiyle kabul edilmişti.

Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, teklifin kabul edilmesinin ardından yaptığı konuşmada, “Beş partinin oy birliğiyle komisyonumuzun raporunu kabul etmesinden dolayı minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Tarihi bir sorumluluğumuzu yerine getirdik” ifadesini kullandı.

Kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından hükümet basını “27 Mayıs’ın izleri siliniyor” manşetleri atmıştı.

Anayasa profesörü Kemal Gözler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Haziran 2020 tarihinde kabul ettiği 7248 sayılı kanun ile ilgili çok çarpıcı bilgiler paylaştı.

Biri geçici madde olmak üzere toplam dört maddeden oluşan küçük bir kanun olan söz konusu yasa ile ilgili Gözler, “Geçici maddesi ve yürütme maddesi dışında, ortada iki maddelik bir kanun var. Kanunun bu iki maddesi de sadece hukuk bakımından değil, aynı zamanda akıl ve mantık bakımından çok ağır hatalarla malûl” dedi.

Prof. Dr. Kemal Gözler, kendi sitesi olan anayasa.gen.tr’de yayınladığı yazıda, Meclis tarafından kaldırılan yasa ile ilgili, “12 Haziran 1960 tarih ve 1 sayılı Kanun, bugün yürürlükten kaldırılamaz; çünkü böyle bir Kanun zaten yürürlükte değildir” dedi.

Gözler yazısına şöyle devam etti:

Yürürlükte olmayan bir kanunu yürürlükten kaldırmak bir abesle iştigal olur. Zaten böyle bir şeyin yapılması mantıken mümkün de değildir; eşyanın tabiatına da aykırıdır. Bir şeyi öldürmek için o şeyin önce canlı olması gerekir. Ölmüş olan şey, tekrar öldürülemez.”

Bugün 1924 Anayasasının üstünden iki Anayasa geçti, ben ömrü hayatımda 1924 Anayasasının yürürlükte olduğunu iddia eden bir kişiye rastlamadım. 2020 yılında 1924 Anayasasının yürürlükte olduğu iddiası nasıl saçma bir iddia ise, bu Anayasada değişiklik yapan 12 Haziran 1960 tarih ve 1 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunun yürürlükte olduğunu iddia etmek de o derece saçmadır” diyen Gözler, kararla ilgili dikkat çeken bir ifade daha kullandı.

Gözler, “1 sayılı Kanun, yürürlükte değildir. Yürürlükte olmayan bir kanun, yürürlükten kaldırılamaz. Eğer yürürlükte olsaydı, 1 sayılı kanun, bir anayasal kanun olduğuna göre ancak Anayasa değişikliği yoluyla yürürlükten kaldırılabilirdi” sözlerini kullandı.

UYARDI AMA DİKKATE ALINMADI

TBMM’de görüşmeler yürütülürken, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ilgili yasaya itiraz etmiş, ancak itirazı dikkate alınmamıştı. Hamzaçebi, ilgili yasanın yürürlükte olmadığını ortada bir hukuk garabeti olduğunu Genel Kurul’a söylemişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ilk imza sahibi olduğu, AKP ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan, 1924 Tarih ve 491 Sayılı Teşkilatı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanunun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Neden Olunan Mağduriyetlerin Giderilmesi Hakkında Kanun Teklifi, Meclis’te oy birliğiyle kabul edilmişti.

Böylece Celal Bayar, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ile ilgili alınan Yassıada’da alınan kararlar yok hükmünde değerlendirilmişti.

Bu neyin tiyatrosu… Olmayan yasayı oybirliğiyle kaldırmışlar!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 27 Haziran 2020, 13:18

    Şaşırdıkmı hayır,hukuksuzluk girdabına kapılmış bahtıkara ülkemde çoğunluğunu cahilllerin oluşturduğu bir meclisten düzgün bir karar çıkamaz.Aslında meclise ne gerek var,boşuna masraf.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!