C vitamini eksikliği nedir, belirtileri nelerdir?

Vücutta pek çok farklı görevi bulunan C vitamininin eksikliği, çeşitli doku ve organlar üzerinde farklı etkiler gösterir. C vitamini eksikliği nedir, belirtileri nelerdir, C vitamini eksikliğinin sonuçları ve kış aylarında C vitamini takviyesinin önemiyle ilgili bilgiler haberimizde...

featured

C vitamini vücut sağlığı için gerekli olan vitaminler listesinde en başlarda yer alır. Vücut sağlığında pek çok alanda görevi olan ve insan vücudunda üretilemediği için günlük olarak vücuda alınması gereken bu vitaminin eksikliği ölüme kadar gidebilecek ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

C vitamini eksikliğinin yol açtığı belirti ve rahatsızlıkları yaşamamak için sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat ederek bu beslenme düzeni içerisine C vitamini içeren besinler mutlaka dahil edilmeli veya takviye edici gıdalardan yararlanılmalıdır. Bağışıklık sistemiyle doğrudan ilişkili olan C vitamini, özellikle kış aylarında alımına dikkat edilmesi gereken bir vitamindir.

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

C vitamini; diğer adları ile askorbik asit ya da L-askorbik asit, vücut sağlığının korunması için gerekli olan ve düzenli olarak besinler veya takviyeler aracılığı ile vücuda alınması gereken en önemli vitaminlerden biridir. Suda çözünebilen ve bağışıklık sistemi ile doğrudan ilişkili olan bu vitamin vücut tarafından üretilemez ve depolanamaz. Bu sebeple günlük olarak alınması önemli bir noktadır.

Serbest radikallerden hücre hasarını önlemeye yardımcı olan ve cilt, saç ve tırnakların büyümesi için gerekli olan kolajenin oluşturulması için çok önemli olan bir antioksidandır. Aynı zamanda vücudun çeşitli bölgelerinde doku veya protein oluşumları için gerekli ve bağışıklık sistemi için önemlidir.
Vücut, bu çok önemli vitamini yeterince alamazsa, C vitamini eksikliği yaşayabilir. Bu eksiklik vücutta kademeli olarak kötüleşen belirtiler meydana getirebilir ve çeşitli hastalıklarla sonuçlanabilir.

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Hafiften şiddetliye doğru, C vitamini eksikliği belirtileri zamanla kademeli olarak kötüleşerek çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Yorgunluk, kas güçsüzlüğü, eklem-kas ağrısı ve enfeksiyonlarla mücadele etme kapasitesinin azalması erken belirtilerden birkaçıdır. Eksikliğin belirtileri zamanla daha kötüleşmesiyle kuru, kırılgan saçlar, diş eti hastalığı, pürüzlü, engebeli cilt ve yavaş yara iyileşmesi gibi belirtiler ve sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kansızlık, deride morarma ve halsizlikle kendini gösteren nadir fakat ciddi bir hastalık olan iskorbüt hastalığı ise ciddi vakalarda kendini gösterebilir.

C vitamini eksikliği semptomları olarak karşımıza çıkan belirtiler ayrıntıları ile şu şekildedir:

· Yorgunluk ve düşük ruh hali: Düşük vitamin C seviyelerinde yorgunluk ve düşük ruh hali belirtileri meydana gelebilir fakat bu belirtiler yeterli C vitamini alınıp seviyelerin normal haline getirilmesiyle toparlanabilir.

· Eklem-kas ağrısı: Şiddetli eklem ve kas ağrısına neden olan C vitamini eksikliğinde ileri seviye vakalarda eklemlerde kanamalar oluşabilir, bu kanamalar da ağrılara ve şişliğe sebep olabilir.

· Saç köklerinde kızıllıklar: Birçok küçük kan damarı içeren saç köklerinde C vitamininin eksikliği nedeniyle bu damarların parçalanması ve foliküllerin çevresinde parlak kırmızı kan lekeleri oluşması görülebilmektedir.

· Pürüzlü ve engebeli cilt: C vitamininin eksikliği vücudun kollar, uyluklar veya kalça gibi bölgelerinde küçük sivilce benzeri yumrular olarak kendini gösterebilir.

· Yavaş yara iyileşmesi: Askorbik asit eksikliği doku oluşumunu engelleyerek yaraların daha geç iyileşmesine sebep olur. Bu belirti genellikle daha ileri zamanda ortaya çıkan bir eksiklik işareti olarak kabul edilir.

· Deride morarmalar: C vitamini eksikliği kan damarlarını zayıflatmasıyla kolay morarmaya neden olur ve bu belirti genellikle ilk belirgin belirtilerden biri olarak bilinir.

· Zayıf kemikler: C vitamini kemik oluşumunda görev alan bir vitamindir ve eksikliğinde zayıf ve kırılgan kemiklerin oluşumu olasılığını arttırabilir.

· Diş eti kanamaları ve farklı diş problemleri: Kırmızı ve kanayan diş etleri, C vitamini eksikliğinin yaygın belirtilerindendir ve ileri seviyelerde diş kaybına neden olabilir.

· Zayıf bağışıklık sistemi: Askorbik asit, bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerin en başında yer alır. Düşük C vitamini seviyeleri, enfeksiyon riskinin artmasıyla direkt olarak bağlantılı bir durumdur.

· Kalıcı demir eksikliği anemisi: C vitamininin bir diğer önemli görevi demir emilimine yardımcı olmaktır. Eksikliği durumunda demir emilimi azalarak kanama olasılığı artabilir ve bu durum demir eksikliği anemisi riskini artırabilir.

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN SONUÇLARI

C vitamini eksikliği, belirtileri sonucunda vücutta pek çok sonuca ve hastalığa neden olabilmektedir. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi, artan enfeksiyon riski, yavaş yara iyileşmesi, cilt sorunları, daha yüksek kalp hastalığı geliştirme ihtimali, kalıcı demir eksikliği anemisi, diş rahatsızlıkları gibi çeşitli önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.

C vitamini eksikliğinde oluşan bu hastalıkları mümkün olan en kısa sürede tanımak ve ele almak çok önemlidir çünkü aşırı durumlarda kronik bir yetmezlik ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

C vitamini eksikliği hastalığı olarak bilinen en yaygın hastalık ise iskorbüt adı verilen ciddi bir rahatsızlıktır. Vücuda yeterli miktarda C vitamini alınmamasıyla oluşur ve dokularda bozukluklara neden olur. İskorbüt hastalığı ve diğer C vitamini eksikliğinden kaynaklanabilen rahatsızlıklardan korunabilmek için vücuda düzenli olarak C vitamini alınmalıdır.

KIŞ AYLARINDA C VİTAMİNİ TAKVİYESİNİN ÖNEMİ

C vitamini takviyesi, özellikle kış aylarında yardımcı olabilir, çünkü vücut, yılın bu zamanında daha yaygın olan soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklarla savaşmak için bu bileşene daha fazla ihtiyaç duyar. C vitamini içeren besinlerin düzenli olarak beslenme düzeninde yer alması ile vücuda alınabileceği gibi takviye edici gıdalar kullanılarak da destek sağlanabilir. C vitamini içeren takviye edici gıdalar; vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına, bağışıklık sistemini desteklemesine ve genel sağlığı korumasına yardımcı olabilir.

Daha fazla bilgi için; https://www.farmakozmetika.com.tr

C vitamini eksikliği nedir, belirtileri nelerdir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!