Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda “Casperlar” olarak bilinen silahlı suç örgütüne yönelik 149 kişinin yer aldığı 548 sayfalık iddianame hazırladı.
İddianamede örgütün kamu görevlileri üzerinden bilgi aldığına ilişkin gizli tanık anlatımları, etkin pişmanlık ifadeleri ve emniyete yapılan ihbarlara yer verildi.
Cumhuriyet’ten Batuhan Serim’in haberine göre; “Şelale” isimli gizli tanık, örgütte aktif rol oynayan iki kişinin kamu görevlileriyle yakın ilişki içinde olduğunu ve elde ettikleri bilgileri yurt dışındaki örgüt yöneticilerine aktardığını öne sürdü.
Tanık, yapılan bir polis operasyonunun önceden öğrenildiğini savunarak, “Operasyona ilişkin haberlerinin olduğunu, bunu sahadaki elemanlarına ve üyelerine yayarak büyük bir temizlik yaptırdıklarını biliyorum” dedi.
‘ADLİYE PERSONELİ VE POLİSLER ÜZERİNDEN SORGULAMA YAPTIRDIM’
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan bir kişi ise yurt dışındaki bir örgüt yöneticisinin, hakkında kırmızı bülten bulunup bulunmadığını öğrenmesini istediğini anlattı. İfadesine göre bu bilgi Bakırköy Adliyesi’nde görev yapan bir personel üzerinden sorgulatıldı. Aynı kişi, adliye çalışanları ve onların bağlantılı olduğu polisler aracılığıyla kırmızı bülten, ulusal aranma kaydı, cezaevi bilgisi ve tahliye tarihleri gibi verilere de ulaştığını öne sürdü.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderilen ihbarlarda da örgütün polis ve yargı çevresindeki kişilerden bilgi aldığı iddia edildi. Bir ihbarda, örgüte yardım ettiği öne sürülen bir polis ile dosyalara ilişkin bilgi aktardığı iddia edilen kişilerden söz edilirken, başka bir ihbarda bir kişinin “Yargıtay’da dayım var, bana bir şey olmaz” dediği ileri sürüldü.
‘İDDİALAR ‘KÖSTEBEKLER’ SORUŞTURMASINA UZANDI
Başsavcılık, ifadeler ve dijital materyallerin incelenmesinin ardından kamuoyunda “Köstebekler Operasyonu” olarak bilinen ayrı bir soruşturma başlatıldığını kaydetti.
Soruşturmada, suç örgütlerinin kamu görevlileri aracılığıyla aranma ve suç kayıtları, kırmızı bülten bilgileri, araç kayıtları ve gümrük geçiş bilgilerine eriştiği iddiaları araştırılıyor. Aralarında adliye personeli, emniyet mensupları ve gümrük muhafaza görevlilerinin de bulunduğu 58 kişiden 39’unun tutuklandığı, 19’u hakkında ise adlî kontrol kararı verildiği belirtildi.










