Cengiz Holding, Eskişehir’deki altın madenine ilişkin ÇED değerlendirmesinden vazgeçti

Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş. tarafından Eskişehir’in Tepebaşı-Mihalgazi ilçeleri arasında işletilmek istenen altın-gümüş madeninin ÇED süreci, şirketin talebi üzerine sonlandırıldı.

featured

Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş. tarafından Eskişehir’in Tepebaşı-Mihalgazi ilçeleri arasında işletilmek istenen altın-gümüş madeninin ÇED süreci sonlandırıldı. Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan duyuruda projenin ÇED sürecinin ÇED yönetmeliğin 5. maddesinin ikinci fıkrasının b bendi kapsamında sonlandırıldığı belirtildi.

FİRMA ÇED’İN SONLANDIRMASINI KENDİSİ İSTEDİ

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, Resmi Gazete’nin 29.07.2022 tarihli sayısında yayınlanan ÇED Yönetmeliğinin 5. Maddesi “ÇED Olumlu”, “ÇED Olumsuz”, “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararlarını verme yetkisinin Bakanlığa ait olduğunu, Bakanlığın gerekli gördüğü durumlarda “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararının verilmesi konusundaki yetkisini, sınırlarını belirleyerek il müdürlüğüne devredebileceği belirtiliyor. Maddenin Eskişehir’deki altın madeni ÇED sürecinin sonlandırılmasına gerekçe gösterilen 5. maddesinin ikinci fıkrasının b bendinde “b) Proje sahibi veya yetkili temsilcisinin talep etmesi halinde ÇED süreci, aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü tarafından internet sayfasından ilan edilir.” denilmekte. Bu bilgiye göre projenin ÇED sürecinin sonlandırılması bizzat firmanın kendi talebi ile olmuş.

BAŞLAYALI BİR AY OLMADI

Oysa, firmanın Bakanlığa sunduğu ÇED Başvuru Dosyası’nın incelenerek Bakanlıkça formata uygun bulunduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığına dair 12.12. 2023 tarihli duyurunun üzerinden bir ay bile geçmedi. Cengiz Holding’in ÇED süreci başlatılan proje “Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Madeni Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi (Yığın Liç, ADR, Kırma Eleme Tesisi) Hazır Beton Tesisi Su Temin Göleti projesi”ni neden sonlandırdığı bilinmiyor. Uzun yıllar altın madeni işletmek için hazırlıklarını sürdüren ve birçok sondaj çalışması yapan şirketin tam da ÇED süreci başlamışken madenden neden vazgeçtiğine dair firmadan şu ana kadar bir açıklama gelmiş değil. Öte yandan maden projesine karşı Eskişehir’de ciddi bir tepki vardı. En son Eskişehir Barosunun birkaç gün önce madene karşı çıktıklarını açıklamıştı.

941 FUTBOL SAHASI ALAN MADEN OCAĞI OLACAKTI

Cengiz Holding 4,5 milyar TL harcayarak 713 hektar (941 futbol sahası) büyüklüğündeki alanda, 180 milyon ton kazı yaparak, patlatmalı – açık alan işletmeciliği yapmayı planlıyordu. Siyanürlü yığın liçi yöntemi ile yapılmak istenen Altın-Gümüş işletmeciliği 542 hektarlık orman alanını yok edecekti. ÇED Raporuna göre maden ocak alanına 1,8 km, 220 m. ve 0,13 m. mesafede 2 ayrı 1. derece ve bir 3. derece sit alanı bulunuyordu.

Cengiz Holding, Eskişehir’deki altın madenine ilişkin ÇED değerlendirmesinden vazgeçti

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Seçimden sonra başlarlar

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!