AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün sahibi olduğu Alagöz Maden Şirketi, Giresun Harşit Vadisi’ni zehirlemeye devam ediyor.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; bölge halkının itirazlarına rağmen çalışmaya devam eden madende kimyasal atıkların bulunduğu ve tamamen dolan havuzun taşmaması için iş makineleriyle çevreye boşaltıldığı ortaya çıktı.
BAKANLIKTAN PARA CEZASI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, madenin çevresindeki su kaynaklarından 18 Nisan 2024’te numune aldırdı. Sekiz noktadan alınan numuneler sonucunda, bazı değerlerin belirlenen oranları aştığı, bölgedeki Derin Dere’nin maden faaliyeti nedeniyle kirlendiği tespit edildi.
2872 Sayılı Çevre Kanunu’na dayanılarak Alagöz Maden’e 464 bin 585 TL idari para cezası kesildi. Ceza tutanağında, “Yapılan uygulamalar ve tespitler sonucunda, tesis sahasına ulaşan yüzeysel suların (dere) maden faaliyeti nedeniyle değişerek atık su vasfını kazandığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Üstelik önceki yıl da yine dereyi kirleten Alagöz Maden’e sadece 54 bin 783 TL para cezası kesildi. Cezanın gerekçesinin “Derenin hafriyat, toprak ve inşaat malzemesiyle kirletilmesi” olduğu öğrenildi.
BÖLGE HALKI 3 SENEDİR MÜCADELE EDİYOR!
Doğankent’e bağlı Çatalağaç Köyü’ndeki “kurşun, çinko ve bakır” madenini işleten AKP’li Alagöz’ün şirketine karşı bölge halkı yaklaşık üç yıldır mücadele ediyor. Şirket, yaklaşık 500 kişinin yaşadığı Çatalağaç köyündeki madenin atık depolama ve kırma eleme tesisini her geçen gün genişletiyor.
Yöre sakinleri, Alagöz Maden’in ağaç katliamı yaptığını, çevre köylerin de ana su kaynağı olan Derin Dere’yi kirlettiğini öne sürüyor. İddiaya göre madenin atık havuzundan uzun süredir dereye kimyasal madde karışıyor.