1. Haberler
  2. Dünya
  3. CIA’dan ‘İran’ açıklaması: Nükleer programları ciddi zarar gördü

CIA’dan ‘İran’ açıklaması: Nükleer programları ciddi zarar gördü

CIA'dan "İstihbaratımız İran'ın nükleer programının ciddi zarar gördüğünü teyit ediyor" açıklaması yapıldı. ABD’de hazırlanan başka bir istihbarat değerlendirmesinde de hava saldırılarının, "İran'ın nükleer programının temel yapısını yok etmediği, muhtemelen sadece aylarca geriye attığı" belirtilmişti.

featured

ABD, 22 Haziran’da İran’ın Fordo, İsfahan ve Natanz’daki 3 nükleer tesisine hava saldırısı düzenlemişti.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Ratcliffe, ellerindeki güvenilir istihbaratın, İran’ın nükleer programının son dönemdeki saldırılar sonucunda ciddi şekilde zarar gördüğünü teyit ettiğini bildirdi.

Ratcliffe, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

CIA’nın ilgili karar vericileri ve denetim organlarını tam olarak bilgilendirmek amacıyla güvenilir kaynaklardan yeni bilgiler toplamaya devam ettiğini belirten Ratcliffe, konunun ulusal önemi ve şeffaflık ilkesi nedeniyle gerekli güncellemelerin Amerikan kamuoyuyla paylaşılacağını vurguladı.

Ratcliffe, “CIA, bir dizi güvenilir istihbaratın, İran’ın nükleer programının son dönemdeki hedefli saldırılar sonucu ciddi şekilde zarar gördüğünü ortaya koyduğunu teyit ediyor.” ifadesine yer verdi.

Geçmişte güvenilirliği ve doğruluğu kanıtlanmış bir yöntemden elde edilen istihbaratın buna dahil olduğunu aktaran Ratcliffe, “Bu bilgilere göre, İran’a ait birkaç önemli nükleer tesis imha edildi ve bu tesislerin yeniden inşası yıllar sürecek.” ifadesini kullandı.

ABD’de hazırlanan ve CNN televizyonunda yayımlanan bir istihbarat değerlendirmesine göre, ABD’nin hafta sonu İran’ın 3 nükleer tesisine düzenlediği hava saldırılarının, İran’ın nükleer programının temel yapısını yok etmediği, muhtemelen sadece aylarca geriye attığı belirtilmişti.

İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, saldırılarda İran’ın nükleer programına “verilen zararı saptamak için henüz erken olduğunu ancak Tahran’ın nükleer programının yıllarca geriye gittiğini” iddia etmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi de ABD ve İsrail’in düzenlediği saldırılar sonucu ülkesinin nükleer tesislerinde “ciddi hasar oluştuğunu” belirtmişti.

PENTAGON’A SUNULAN RAPOR AKSİNİ SÖYLÜYOR

Konudan bilgisi olan üç kaynak, CNN’e, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine saldırıları konusunda hazırlanan erken bir ABD istihbarat değerlendirmesi hakkında bilgi verdi.

Pentagon’un istihbarat kolu Savunma İstihbarat Ajansı tarafından yapılan değerlendirmeye göre, ABD’nin gerçekleştirdiği saldırılarla ilgili erken bulguların, İran’ın nükleer tesislerinin ana bileşenlerini yok etmediği, sadece işlevini aylarca ötelediği belirtildi.

‘EN FAZLA BİRKAÇ AY GERİYE GÖTÜRDÜ’

Kaynaklar, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun yok edilmediğini ve santrifüjlerin büyük ölçüde “sağlam” olduğunu belirterek, “Dolayısıyla istihbarat değerlendirmesi, ABD’nin bunları en fazla birkaç ay geriye götürdüğü yönünde.” ifadesini kullandı.

Beş sayfa olduğu belirtilen ön değerlendirme raporu konusunda New York Times’a konuşan kaynaklar, ABD’li yetkililerin iddia ettiği şekilde İran’ın nükleer tesislerinin yerle bir olmadığını, nükleer çalışmaları en fazla 6 ay geciktirebileceğini kaydetti.

Raporda ayrıca ABD’nin saldırılarından önce İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun büyük bir kısmını daha korunaklı gizli nükleer tesislere taşımış olabileceği ifade edildi.

Söz konusu istihbarat değerlendirmesinin erken bulgular üzerine yapıldığı, yeni bilgiler geldikçe değişebileceği de not edildi.

Öte yandan, Beyaz Saray’dan CNN’e yapılan açıklamada, değerlendirmenin varlığını kabul etmekle birlikte buna katılmadıkları belirtildi.

BEYAZ SARAY’DAN İTİRAZ

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, söz konusu değerlendirmenin “tamamen yanlış” olduğunu ve bunun sızdırılmasının “Başkan Trump’ı küçük düşürmeyi” amaçladığını savundu.

Leavitt, “Herkes, hedeflerine mükemmel bir şekilde atılan 14 tane 13 tonluk bombanın ne yapacağını bilir, tamamen yok etmek.” ifadelerini paylaştı.

TRUMP NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Donald Trump, 21 Haziran’da ABD B-2 uçaklarının İran’ın Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine hava saldırısı düzenlediğini duyurmuş, saldırıların İran’ın nükleer zenginleştirme tesislerini “tamamen ve bütünüyle yok ettiğini” öne sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajda, sabah saatlerinde yürürlüğe giren ateşkesle son bulan İran’a saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran’a nükleer programını sürdürmesi halinde tekrar saldıracakları tehdidinde bulunan Netanyahu, “İran nükleer silaha sahip olmayacak.” ifadesini kullandı.

ABD’nin İran’a saldırısını İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile birlikte yürüttüğü diplomatik çabanın meyvesi olarak nitelendiren Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’a İsrail’e desteği için teşekkür etti.

Netanyahu, Trump’ın İsrail’in ateşkesi ihlal ederek İran’a saldırmasına bulunmasına sert tepki göstermesine ilişkin bir yorum yapmadı.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve İran arasında 12 gün süren saldırıların ardından ateşkesin uygulamaya girdiğini duyurmuş, İsrail bunu kabul ettiğini açıklamıştı. İsrail, sabah 10:00 sularında füze atıldığını, İran’ın ateşkesi ihlal ettiğini savunmuştu.

Bunun üzerine İsrail’den, İran’a sert karşılık vereceği tehditleri yükselmişti. İsrail basını, daha sonra İsrail ordusunun Tahran’da bir radar istasyonunu hedef aldıktan sonra savaş uçaklarının bölgeden ayrıldığını yazmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran ve İsrail’in sağlanan ateşkesi bozduğunu ve bu durumdan memnun olmadığını söylemişti.

Ateşkesin ardından İsrail’in “hiç görülmedik şekilde” saldırıda bulunduğunu belirten Trump, “Onlardan memnun değilim. İran’dan da memnun değilim ancak İsrail’in bu sabah yaptıklarından hiç hoşnut değilim.” ifadelerini kullanmıştı.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Heh , ciddi misin? ha haha hahahaaha

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!