Çin’de sevindiren bir aşı haberi daha

featured

Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen yeni bir Kovid-19 aşısı, ilk erken evre denemelerinden güvenle geçti ve klinik test aşamasına alındı.

Enstitüden yapılan açıklamada, faz-1 ve faz-2 testleri, rekombinant alt-ünite aşısının sağlıklı katılımcılar üzerinde güvenli ve bağışıklık sağlayıcılığı destekleyen sonuçlar ortaya koyduğu belirtildi. Aşıda herhangi bir ciddi yan etkiye de rastlanmadı. 

Mikrobiyoloji Enstitüsü ve Chongqing Zhifei Biyolojik Ürünler şirketi tarafından ortaklaşa geliştirilen aşı için, Çin Ulusal Tıbbi Ürün İdaresi tarafından 19 Haziran’da klinik araştırma izni verilmişti. 

Araştırmacılar, aşının insanlar üzerinde kullanılmasının güvenli olup olmadığını inceleyen faz-1 klinik deneylere 23 Haziran tarihinde başladı. Beijing, Chongqing ve Hunan şehirlerinden yaşları 18 ila 59 arasında olan katılımcılar, Chongqing ve Beijing’deki hastanelerde aşı oldu. 10 Temmuz tarihinde de aşının bağışıklık sağlayıcılığını ve güvenliğini daha ayrıntılı inceleyen faz-2 denemelerine geçildi. 

Enstitüye göre, denemeler randomize, çift-kör yöntemi, plasebo kontrolüyle gerçekleştirildi. Geliştiriciler, patenti alınan aşının verimliliğini ölçmek için geniş kapsamlı faz-3 testlerine hazırlık yapıyor. 

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan bir yetkili, Ekim ayındaki bir basın toplantısında, o döneme kadar Çin’de geliştirilen dört aşı adayının faz-3 klinik denemelere başladığını söylemişti.

Çin’de sevindiren bir aşı haberi daha

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 2 Kasım 2020, 18:47

    Biraz da haberin Türkçesine dokunalım

    “Faz-3” denmez; “3. faz” veya daha doğrusu “3. safha” denir.
    Beijing de neresi? Biz Pekin diye bir şehir biliyoruz Çin’de, aynısı olmasın sakın!
    Şu ifadeden ne anlamalıyız: “ilk erken evre denemelerinden güvenle geçti”
    Ya şu ifadeden: “denemeler randomize, çift-kör yöntemi, plasebo kontrolüyle gerçekleştirildi.” Çift-kör nedir, plasebo kontrolü nedir, vatandaş ne anlasın?
    Ve bir de “Klinik deneme” mi “klinik test” mi karar verin.

    Son olarak… Bu metin Türkçeye İngilizce’den mi Çince’den mi, hangi dilden çevrildiyse tercümanınızı değiştirmenizde fayda var :)

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!